Με σημαντικές απώλειες κατά περιπτώσεις και νευρικότητα που εντάθηκε κυρίως στη Γερμανία μετά το πτωτικό άνοιγμα της Wall, ολοκλήρωσαν τις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας οι δείκτες της Γηραιάς ηπείρου.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε στις 414,9 μονάδες με – 0,5%, δεχόμενος πιέσεις από τον κλάδο των αυτοκινήτων που υποχώρησε κατά 2,7% ενώ ο αμυντικογενής τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφελείας έβαλε αναχώματα στην πτώση κινούμενος με άνοδο 1,2%.
Πιο έντονη ήταν η νευρικότητα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50, ο οποίος υποχώρησε στις 3.471 μονάδες με πτώση 1%.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων ήταν ο γερμανικός DAX ο οποίος έκλεισε στο -1,4% και τις 12.832 μονάδες, με φόντο τόσο τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream για εργασίες συντήρησης, αλλά και τη διαμάχη της κυβέρνησης της χώρας με τον φινλανδό βασικό μέτοχο της Uniper για την οικονομική διάσωση του εθνικού διαχειριστή.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, με Γερμανούς αξιωματούχους να ζητούν το Σαββατοκύριακο μεγαλύτερη συμμετοχή της φινλανδικής Fortum στο σχέδιο διάσωσης, ο τίτλος της Uniper πραγματοποίησε σήμερα βουτιά 15% και βρέθηκε στην τελευταία θέση του Euro Stoxx 600.
Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,6% κλείνοντας στις 5.996 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 αντιμετώπισε τις πιέσεις κλείνοντας αμετάβλητος στις 7.196 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIΒ ολοκλήρωσε στις 21.567 μονάδες με -0,95% και ο IBEX 35 στις 8.065 μονάδες με -0,4%.
Οι ευρωαγορές έρχονταν από ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν + 2,5% στην προηγούμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την ισχυρότερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η οικονομική ύφεση ενδεχομένως να μην έχει φτάσει ακόμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται πιο ταραχώδης καθώς αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, με τους αναλυτές να φοβούνται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί πάνω από το θηριώδες 8,6% του Μαΐου.