Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τελικά τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από ακόμα μία ημέρα έντονης μεταβλητότητας και αλλαγών προσήμου, με τους επενδυτές να εστιάζουν πλέον στις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ήπια πτώση 0,2% στι 422,52 μονάδες, με τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν περί του 0,9% ενώ η τεχνολογία υπεραπέδωσε με +1,7% εν μέσω ενισχυμένου μομέντουμ του κλάδου στην Wall Street τις τελευταίες ημέρες.
Την ίδια ώρα, η υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 ολοκλήρωσε πέριξε του αμετάβλητου, με -0,06% στις 3.585 μονάδες.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,2% κλείνοντας στις 13.281 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,34% στις 6.184 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 0,44% ολοκληρώνοντας στις 7.264 μονάδες.
Μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,6% κλείνοντας στις 21.348 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,2% ολοκληρώνοντας στις 8.028 μονάδες.
Μετά το ράλι ανακούφισης στις τελευταίες ώρες των συναλλαγών χτες, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έδειξαν να χάνουν στην πορεία της σημερινής ημέρας τη δυναμική τους και κατέληξαν στο “κόκκινο”, αν και σε γενικές γραμμές η ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών είναι σχετικά θετική.
Στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, φαίνεται ότι Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ αναφορικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να αρχίσουν ξανά παρά τον πόλεμο νεύρων στον οποίο επιδίδεται ο Β. Πούτιν.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο τίτλος της Uniper, του διαχειριστή στη Γερμανία, σημείωσε για δεύτερη διαδοχική ημέρα διψήφια άνοδο, στο +12%.
Αντίθετα, σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Volvo που βρέθηκε να υποχωρεί έως και άνω του 5% αφότου ο σουηδός κατασκευαστής αυτοκινήτων έχασε τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά τελικά έκλεισε πέριξ του αμετάβλητου.
Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται – όπως έχει σχεδόν επίσημα ανακοινωθεί διά στόματος Λαγκάρντ – η πρώτη αύξηση βασικού επιτοκίου της τα τελευταία 11 χρόνια.
Η παραπάνω κίνηση έρχεται μέσα σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, πολέμου στην Ουκρανία και απειλών για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.
Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές ενέργειας και τροφίμων συνέχισαν να εκτοξεύονται, κλιμακώνοντας την ιστορική κρίση κόστους διαβίωσης στη χώρα.
Η μεγαλύτερη άνοδος από τις εκτιμήσεις, σημαίνει ότι η Βρετανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούνιο, μεταξύ των G7, αν και πολύ μικρότερα κράτη της ΕΕ εμφανίζουν υψηλότερη άνοδο των τιμών.
Η μηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,8%, υπερβαίνοντας το 0,7% του προηγουμένου μήνα, αλλά χαμηλότερα από το 2,5% του Απριλίου.