Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Βουτιά 30% της Uniper

 

Σε θετικό έδαφος αλλά με οριακά κέρδη ολοκλήρωσαν τις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

 

Ειδικότερα,  ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 425,7 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να πραγματοποιεί άλμα 2,4% ενώ οι υπόλοιποι κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους πτωτικά.

 

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 3.596 μονάδες.

 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,05% στις 13.253 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατά μόλις 0,08% στις 7.276 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25% με κλείσιμο στις 6.216 μονάδες.

 

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,5% ολοκληρώνοντας στις 8.051 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε με οριακή άνοδο 0,07% στις 21.211 μονάδες.

 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χτες την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και 11 χρόνια, κατά 50 μονάδες βάσης μάλιστα, ενώ ενέκρινε και το νέο εργαλείο ασφάλειας για τα spreads των κρατικών ομολόγων, το TPI (Transmission Protection Instrument).

 

Παρά το γεγονός ότι η επιθετική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν “αουτσάιντερ” στην αγορά, πολλοί φοβόνται ότι η ευρωτράπεζα είχε αργήσει χαρακτηριστικά τη σύσφιξη της πολιτικής της και ως εκ τούτου η εν λόγω αύξηση δεν θα κάνει διαφορά.

 

Ακόμα πιο θολό είναι το τοπίο όσον αφορά το TPI, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ υπολείπονταν σαφήνειας και γενικότερα ότι δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι του καινούριου προγράμματος.

 

Την ίδια ώρα η εντείνονται οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη, καθώς η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή συρρικνώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά μετά τα lockdown της πανδημίας στις αρχές του 2021, όπως έδειξαν σήμερα τα στοιχεία του δείκτη PMI.

 

“Η κατακόρυφη μείωση των νέων παραγγελιών, η μείωση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου και οι δυσοίωνες επιχειρηματικές προσδοκίες, δείχνουν ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης αποκτά περαιτέρω δυναμική”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global που καταρτίζει το δείκτη Chris Williamson, .

 

“Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δυσχερής θέση της μεταποίησης, με τους  παραγωγούς να αναφέρουν ότι οι ασθενέστερες πωλήσεις έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των αποθεμάτων”, πρόσθεσε.

 

Παράλληλα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης η Ιταλία έχει εισέλθει σε δίνη ακυβερνησίας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι, με τον πρόεδρο Ματαρέλα να ορίζει εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.

 

Στις κινήσεις των μετοχών, η Uniper ο διαχειριστής φυσικού αερίου μετά το διήμερο ράλι σήμερα πραγματοποίησε θηριώδη βουτιά 30,5%, αφότου έγινε γνωστό ότι έλαβε σήμερα 15 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και μετοχές στο πλαίσιο της διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση.

 

Αντίθετα, στην κορυφή του Stoxx 600 βρέθηκε η σουηδική Sinch με ράλι 14%, μαζεύοντας τις απώλειες της Πέμπτης στον απόηχο της παραίτησης του CEO της.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ