Κέρδη στις ευρωαγορές

 

 

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και λίγο πριν τις αποφάσεις της αμερικανικής Federal Reserve για τα επιτόκια.

 

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,5% και έκλεισε στις 428,12 μονάδες.

 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 13.166,38 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,75% στις 6.257,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 7.348,23 μονάδες.

 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,7%.

 

Οι επενδυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει σήμερα άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

 

Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις αντοχές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Οι ανησυχίες αυτές βάθυναν την Τρίτη, μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω, από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, με το Ταμείο να κάνει λόγο για “ένα σκοτεινό και αβέβαιο outlook”.

 

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας περιλαμβάνονται εκείνα των Credit Suisse, Deutsche Bank, Daimler, Danone, Carrefour και Airbus. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι τεχνολογικοί κολοσσοί Alphabet και Microsoft γνωστοποίησαν χθες το βράδυ τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις, ενώ σήμερα ακολούθησαν και άλλα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής οικονομίας όπως η Boeing, η Visa, η Kraft Heinz και η Texas Instruments.

 

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό τον Αύγουστο, καθώς οι φόβοι για τη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου και η πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα εντελώς ασταθές τοπίο.

 

Ο δείκτης του Ινστιτούτου GFK λίγο πριν την αλλαγή του διαμορφώθηκε στις -30,6 μονάδες, ιστορικό χαμηλό έναντι του προηγούμενου, επίσης αρνητικού ρεκόρ -27,7 μονάδων στις αρχές Ιουλίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ