Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τον κλάδο της ενέργειας να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Κίνα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχασε 0,1% μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Ο δείκτης σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι τον Ιούλιο εμφανίζοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοσή από τον Νοέμβριο του 2020, με “άλμα” 6,3%.
Η μεταποιητική δραστηριότητα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία συνέχισε να επιβραδύνει τον Ιούλιο καθώς η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω του ράλι του πληθωρισμού και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των περιορισμών στην Κίνα συνεχίζουν να πλήττουν τον κλάδο.
Πιο αναλυτικά, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν απούλητα αγαθά εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης.
Ειδικότερα, ο ΡΜΙ μεταποίησης της S&P υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 49,6 μονάδες, αλλά για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο του 2020.
Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία από την Κίνα τα οποία έδειξαν ότι η η εργοστασιακή δραστηριότητα επιβράδυνε απροσδόκητα τον Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή, δύο διαφορετικές εκθέσεις για την πορεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ έδειξαν περαιτέρω υποχώρηση της δραστηριότητας σε χαμηλό δύο ετών τον Ιούλιο.
Σε αυτό το κλίμα, ο ενεργειακός κλάδος έχασε 1,5% μετά από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με φόντο την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες 0,03% στις 13.479,63 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2% στις 6.436,86 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 7.413,42 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,9%.
Στα άλλα μάκρο της ημέρας, πτώση κατά 8,8% -τη μεγαλύτερη από το 1994- κατέγραψε η κίνηση στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία κατά τον Ιούνιο.