Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη χτύπησαν νέα ρεκόρ σήμερα, ενώ το ράλι των τιμών δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Η άνοδος αντικατοπτρίζει μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου -που χρησιμοποιείται για καύσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής- καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες τη στιγμή που η Ευρώπη εργάζεται για να αναπληρώσει τα αποθέματα ενόψει χειμώνα. Η πτώση της παραγωγής πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και η χαμηλή παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να απαιτηθεί παρέμβαση για μείωση της ζήτησης.
«Αν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου και δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τη συνολική ζήτηση, τότε θα μπει δελτίο», δήλωσε η Annegret Groebel, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Τα μπλακ άουτ «μπορούν να αποφευχθούν, αλλά φυσικά αυτό απαιτεί πολλή προπαρασκευαστική εργασία που κάνουμε αυτή τη στιγμή».
Ο δείκτης αναφοράς, το κόστος για ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία την επόμενη χρονιά σημείωσε κέρδη έως και 4,5% σήμερα, στα 446 ευρώ ανά μεγαβατώραστο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το αντίστοιχο συμβόλαιο της Γαλλίας ανέβηκε έως και 4,4%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 600 ευρώ. Είναι περισσότερο από 1.000 δολάρια για την ισοδύναμη ενέργεια από ένα βαρέλι πετρελαίου.
Τα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι ανέβασαν τη ζήτηση, ενώ ενίσχυσαν τις διαταραχές του εφοδιασμού, με βασικούς υδάτινους πόρους -που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, την ψύξη πυρηνικών σταθμών και τη μεταφορά εμπορευμάτων- να στεγνώνουν.
Η Γαλλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση, καθώς περισσότερο από το ήμισυ του πυρηνικού της δυναμικού είναι εκτός σύνδεσης για συντήρηση. Κανονικά το έθνος εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά φέτος έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας, οδηγώντας τις γειτονικές χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.
«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές υδροηλεκτρικές δεξαμενές σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα εφοδιασμού που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αποσπώμενες πηγές όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Αυτό προσθέτει στην ανθεκτικότητα της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία».