Συνεχίζει να κινείται ανοδικά για ακόμη μία ημέρα το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς η έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού συνεχίζει να πλήττει την περιοχή, εν μέσω ενδείξεων ότι το καύσιμο γίνεται πολύ ακριβό για βιομηχανική χρήση και παραγωγή ενέργειας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι τιμές είναι περίπου δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι συνήθως για την εποχή του έτους, καθώς το κόστος αυξάνεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών και τον κίνδυνο ύφεσης. Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της δυναμικότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου κατά το περασμένο έτος λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, και πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας περαιτέρω ποσοστό της δυναμικότητας αυτής.
Η Ευρώπη έχει περιέλθει σε μια ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τις περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση εν μέσω της ανάκαμψης από την πανδημία και ενός ιδιαίτερα θερμού και ξηρού καλοκαιριού που έχει αυξήσει την ανάγκη για ψύξη. Οι χώρες κάνουν σχέδια για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, τοποθετώντας όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο σε χώρους αποθήκευσης, αλλά εξακολουθούν να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο διανομής ενέργειας με δελτίο.
Ενώ “δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πανελλαδική έλλειψη φυσικού αερίου”, η Γερμανία αναμένει ότι “θα μπορούσε σίγουρα να υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο”, δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων BNetzA.
“Οι περιορισμοί θα είναι πιθανότατα προσωρινοί στην αρχή και θα μπορούσαν να λήξουν ξανά ή να εμφανιστούν αρκετές φορές”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής. “Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το αέριο μεταφέρεται με ασφάλεια σε όλη τη χώρα”.
Η Ευρώπη πιθανότατα θα αξιοποιήσει επιθετικά τα αποθέματά της, αν οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και αυτό θα σήμαινε χαμηλά αποθέματα στο τέλος της περιόδου θέρμανσης και έναν νέο κύκλο αναπλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης το καλοκαίρι.
“Είναι σημαντικό να το καταλάβουν όλοι: Δεν πρόκειται μόνο για έναν χειμώνα, αλλά για τουλάχιστον δύο”, δήλωσε ο Mueller. “Και ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος”.
Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 3,15 στα 232,80 ευρώ τη μεγαβατώρα.