Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις συναλλαγές της Δευτέρας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτες έκλεισε με μικρές απώλειες 0,06% στις 433,06 μονάδες μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου.
Το κλίμα σήμερα έπληξε η ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο από τους νέους περιορισμού κατά της COVID-19 στην Κίνα, με τις πιο πολυπληθείς περιοχές στο Πεκίνο να καλούν τους κατοίκους τους να παραμείνουν στα σπίτια τους μετά το άλμα στα νέα κρούσματα.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον θάνατο τριών ανθρώπων μετά από λοίμωξη κορονοϊού, οι οποίοι είναι οι πρώτοι μετά τον Μάιο, όταν ακόμη βρισκόταν σε lockdown η Σαγκάη.
Το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα έχει πλήξει και τις 31 επαρχίες της χώρας, που έχουν προχωρήσει σε διαφορετικού βαθμού αυστηρότητας περιορισμούς στις τοπικές επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Μόνο την Κυριακή, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε περισσότερα από 26.000 κρούσματα κορονοϊού.
Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν τους φόβους για νέες διαταραχές στην επιχειρηματική δραστηριότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της κινεζικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σήμερα στο στο κόκκινο τους κλάδους των εξορύξεων, ταξιδιών και αναψυχής και βιομηχανικών αγαθών με απώλειες από 0,2% έως 1,5%.
Οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έχασαν πάνω από 2% καθώς το Brent βρέθηκε να χάνει πάνω από 5 δολ. το βαρέλι μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Σαουηδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του OPEC εξετάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,4% και έκλεισε στις 14.379,93 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,15% στις 6.634,45 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με μικρές απώλειες 0,1% στις 7.376,85 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,3%, ενώ ο ισπανικός έκλεισε με κέρδη 0,75%.