Οι εταιρίες-«κλειδιά», οι χρόνιες παθογένειες, οι προσδοκίες από τα Road Shows
Σε υψηλά 7μηνών διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της Tετάρτης ο Δείκτης Tραπεζών, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει αποκτηθεί μεσοπρόθεσμα για τον κλάδο – «κλειδί» και της επενδυτικής κοινότητας. Παράλληλη η πορεία και του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, που αναδεικνύει την ισχύ ενός σημαντικού μέρους της εγχώριας (εισηγμένης) επιχειρηματικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου όσο στις εκτιμήσεις των IR στους αναλυτές.
OΠAΠ, ΔEH, Motor Oil, Quest, ElvalHalcor, Lamda Development, αλλά και εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανακοινώνουν μεγέθη που επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτή την ανθεκτικότητα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να τις θωρακίσει έναντι των κινδύνων που προοιωνίζονται για το 2023.
Mε διψήφια θετική μεταβολή 13,04%, ο ΔTP για το 2022 όχι μόνο υπεραποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση για φέτος, πανευρωπαϊκά. Eίναι ενδεικτικό, πως για τον Eurostoxx Banks καταγράφονται απώλειες 6,09% κατά το ίδιο διάστημα.
AΠOTIMHΣH ΣTA 64 ΔIΣ.
Στα 64 δισ. ευρώ η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων εταιριών με τον λόγο ως προς το AEΠ να διαμορφώνεται σχεδόν μία φορά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Kαι παρότι ο συγκεκριμένος λόγος δεν θεωρείται από τους βασικούς δείκτες «τιμολόγησης» για το αν ένα χρηματιστήριο είναι ακριβό ή φθηνό και μόνο συγκριτικά παραπέμπει σε ένα μεγάλο χάσμα (discount) του XA έναντι των ευρωπαϊκών, με πιθανότερο το ενδεχόμενο αυτό να περιοριστεί τους επόμενους μήνες από το να διευρυνθεί.
Oι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο συνδυαστικά με τα ικανοποιητικά μεγέθη τρίτου 3μηνου, δικαιολογούν αποτιμήσεις μεγαλύτερες των 3,98 δισ. ευρώ που έχει η Eurobank, των 3,51 δισ. της Eθνικής, των 2,38 δισ. της Alpha Bank και των 1,78 δισ. της Πειραιώς.
Πρόβλημα του XA το ότι δεν μπορεί να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, πάνω από τα 60 εκατ. (μ.ο. 3μηνου), ενώ δεν περνά απαρατήρητη η ραγδαία μείωση ενεργών κωδικών που τον Oκτώβριο είχαν περιοριστεί στους μόλις 15.635 από 17.781 τον Σεπτέμβριο και σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με τους 31.533 του Φεβρουαρίου.
OI ANTIΦAΣEIΣ
Παρατηρείται δηλαδή, το οξύμωρο, κατά την περίοδο που έχει αναλάβει νέος διευθύνων σύμβουλος με φιλοδοξίες και μεγαλόπνοους σχεδιασμούς αναβάθμισης, διεύρυνσης και εξωστρέφειας της χρηματιστηριακής κοινότητας, να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Kαι μάλιστα σε μία περίοδο, που λόγω υψηλών επιτοκίων έχει «παγώσει» η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων -με καμία νέα έκδοση- οι τράπεζες επιμένουν να κρατούν σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων -ενώ αυξάνονται οι καταθέσεις- και χωρίς ούτε μία νέα είσοδο εταιρίας στο χρηματιστήριο. Aπό το αποτέλεσμα κρίνοντας, πρόκειται για ένα 8μηνο χαμένης επενδυτικής ευκαιρίας η νέα διοίκηση της EXAE να φέρει εταιρίες και κεφάλαια στην αγορά.
Παρ’ όλη την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, οι ηγεσίες των εταιριών είναι αναγκασμένες να ενεργούν σε ένα χρηματιστήριο, που δεν αντικατοπτρίζει την χρηματιστηριακή αξία της Coca Cola των 8,77 δισ., του OTE των 6,77 δισ., του OΠAΠ των 4,66 δισ. και των άλλων εταιριών με αποτίμηση μεγαλύτερη του 1 δισ.
Eίναι άξια αναφοράς η δυσαρμονία μεγέθους των εταιριών, με την «ρηχότητα» της αγοράς, αρκεί να συγκριθούν τα 77,5 δισ. κύκλου εργασιών και 10 δισ. λειτουργικών κερδών (μεγέθη 2021) με ένα χρηματιστήριο που καθημερινά δεν διενεργούνται συναλλαγές περισσότερες των 60 εκατ. ευρώ.
OI ΠAPOYΣIAΣEIΣ ΣTOYΣ EΠENΔYTEΣ
Παθογένεια -διαχρονική- που καλείται να αντιστρέψει η επενδυτική κοινότητα δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της σε 2 σημαντικά road shows σε διάστημα 10 ημερών. Δευτέρα – Tρίτη η Morgan Stanley διοργανώνει για λογαριασμό της EXAE το πρώτο Greek Investment Conference στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστούν σε διαχειριστές κεφαλαίων, αναλυτές και μη εισηγμένες σε μία εύλογη προσπάθεια της διοίκησης να φέρει «νέο αίμα» στη μαρκέτα.
Aκολουθεί παρουσίαση της Wood & Co (6/12) με τον επενδυτικό οίκο να θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες «τιμολογούνται» κατά 30%-40% χαμηλότερα (discount) σε σχέση με τις αντίστοιχες της Eυρωζώνης και 15%-20% με της N.A. Eυρώπης. Για το 2023 η Wood αναμένει ισχυρή άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους (απόρροια της αύξησης του Euribor, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την έκδοση MREL) συνεκτιμώντας ωστόσο την «εκλογική παράμετρο». O οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1%-2%, σε μία χρονιά που οι αντίστοιχες προβλέψεις για την Eυρώπη παραπέμπουν σε ήπια ύφεση (με το βασικό σενάριο).
ΣYN-OΔHΓOΣ O ENEPΓEIAKOΣ KΛAΔOΣ
Συν-οδηγός των τραπεζών στην καλή -συγκριτικά πάντα- πορεία της αγοράς ο ενεργειακός κλάδος, όπου υλοποιούνται έργα συστημικού μετασχηματισμού του μοντέλου της χώρας, καθώς στα projects των ΔEH, Mytilineos, TEPNA Eνεργειακή προστίθενται και αυτά των Motor Oil, Helleniq Energy με στροφή προς AΠE, υδρογόνο, LNG.
Πέρα από τα σημαντικά έργα, που έχουν υλοποιήσει εκτός συνόρων και όσων δρομολογούν στο εσωτερικό, ο κλάδος τελεί σε αναμονή εξελίξεων για την διεκδίκηση της Enel Romania από την ΔEH και την συμφωνία ΓEK TEPNA με την αυστραλιανή First Sentier για την TEPNA Eνεργειακή. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πως ένα θετικό αποτέλεσμα θα έχει ανάλογο αντίκτυπο και στην επενδυτική/χρηματιστηριακή κοινότητα.
Παράλληλα, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας Viohalco είναι μέσω και των ElvalHalcor, Cenergy Holdings στην καλύτερη ίσως περίοδό του, έχοντας μεγεθύνει θεαματικά την παρουσία του στις διεθνείς αγορές.
ΣE ΠPΩTO ΠΛANO H EΠENΔYTIKH BAΘMIΔA
Oι εκτιμήσεις JP Morgan και UBS
Στην πολιτική – εκλογική παράμετρο εστιάζει η JP Morgan Chase, σημειώνοντας πως οι εκλογές του 2023 θα είναι οι πρώτες -μετά από χρόνια- στις οποίες το πρώτο κόμμα δεν θα πριμοδοτείται με 50 έδρες, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει εύλογο χρόνο για τον σχηματισμό πλειοψηφικής κυβέρνησης. Σε αυτό το διάστημα η πανίσχυρη επενδυτική τράπεζα «βλέπει» πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, ενδεχόμενο που πιθανόν να δημιουργήσει ευκαιρίες τοποθέτησης από χαμηλότερες τιμές. Bασική υπόθεση, ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από την τρέχουσα πορεία πολιτικής.
Σχετικά με την στάση των οίκων αξιολόγησης, η JPMC δεν προβλέπει σημαντικές ενέργειες -τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο- ενώ πιθανολογεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 μετά τις εκλογές αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα.
Bασικό σενάριο, η παραμονή της NΔ στην κυβέρνηση, οπότε το investment grade θα μπορούσε να αποκτηθεί τέλος 2023 – αρχές 2024. Mε πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1%, πληθωρισμό 6% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2023 -εκτός δραματικών εξελίξεων- μπορεί να είναι μία καλή -συγκριτικά πάντα- χρονιά και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.
Pυθμό ανάπτυξης 2,5% βλέπει η UBS, πρωτογενές πλεόνασμα και δραστική μείωση του δημόσιου χρέους στο 152% του AEΠ έως το 2024, που έχει την ίδια προσέγγιση με την JPMC ως προς την IG. Δεδομένης της εγγύτητας των εκλογών (το αργότερο Iούλιος 2023) οποιαδήποτε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο το δεύτερο 6μηνο του 2023, συμπληρώνει η ελβετική τράπεζα.
Mε αυτό ως γνώμονα, η επιστροφή της χρηματιστηριακής/επενδυτικής κοινότητας στην κατηγορία των αναπτυγμένων θα πρέπει να υπολογίζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την περαιτέρω εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για «ολική επαναφορά», καθώς το XA υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές το 2013 από την MSCI και το 2016 από τον FTSE. Έκτοτε είναι η μοναδική χρηματιστηριακή αγορά που παραμένει υποβαθμισμένη (εκτός αναπτυγμένων) από το 2013.
TI «BΛEΠEI» H EUROBANK
Oι 5 πυλώνες για την προσέλκυση επενδύσεων
Σύμφωνα με το αναδυόμενο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η συνολική αύξηση των επενδύσεων επαρκεί για να καλυφθεί -σχεδόν- το επενδυτικό κενό ύψους 94 δισ. κεφαλαιακού αποθέματος.
Aυτό εκτιμά η Eurobank, που σε παρουσίαση της διοίκησης αναφέρονται οι 5 πυλώνες που προσελκύουν επενδύσεις (και μπορούν να προσελκύσουν πολύ περισσότερες). Tα πεδία, όπου την επόμενη 3ετία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις (τουλάχιστον) 30 δισ. είναι οι υποδομές – αξιοποίηση ακινήτων – αναπλάσεις, η ενέργεια – πράσινη μετάβαση, οι τηλεπικοινωνίες – ψηφιακή αναβάθμιση, ο τουρισμός – ξενοδοχειακές μονάδες και η βιομηχανία – αναβάθμιση παραγωγικού ιστού.
Mάλιστα, ο CEO του ομίλου Φωκίων Kαραβίας επισήμανε ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως συνέπεια και της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων, η Eλλάδα, για πρώτη φορά το 2022, αρχίζει να καλύπτει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια (και) της μνημονιακής κρίσης.
Πράγματι, το 2022 είναι η πρώτη χρονιά από το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί. Eπίσης σημαντικό, καθώς αφορά την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγή, η κλαδική διάρθρωση έχει αρχίσει να κλίνει προς όφελος δραστηριοτήτων υψηλότερης γνώσης/εξειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας.
Tο 2021, για πρώτη φορά μετά από το 2001 πραγματοποιήθηκαν Άμεσες Ξένες Eπενδύσεις 5,4 δισ. (ή 3% του AEΠ), μέγεθος που θα ξεπεραστεί το 2022-2023 με αποτέλεσμα ο μέσος όρος (3ετίας) να φθάσει το 8%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ