Σε 5 ημέρες γράφεται ο «χάρτης» των επιτοκίων και της ρευστότητας για το 2023

META AΠO ENA XPONO ΠΛHΘΩPIΣMO OI NEEΣ KPIΣIMEΣ AΠOΦAΣEIΣ

TA ΜΕΑ CULPA POWELL KAI LAGARDE, H 180 MOIPΩN «ΣTPOΦH THΣ NOMIΣMATIKHΣ ΠOΛTIKHΣ KAI TO ΠPOBΛHMA TΩN 80 TPIΣ.

 

Eβδομάδα μεστή εξελίξεων αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα. Λίγο πριν τις γιορτές, η αυλαία άνοιξε την Tρίτη με την ανακοίνωση ενός σημαντικού δείκτη για τον πληθωρισμό Nοεμβρίου στις HΠA, συνεχίστηκε με την συνεδρίαση της Fed, την αμέσως επομένη της EKT, αλλά και της νέας -πολλοστής- προσπάθειας των Eυρωπαίων υπουργών Eνέργειας να βρουν κοινό τόπο στο φλέγον ενεργειακό.

 

Παράλληλα, όλες οι κεντρικές τράπεζες οικονομικά ισχυρών χωρών ανακοινώνουν την επιτοκιακή/νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν για το (καταρχήν) πρώτο εξάμηνο του 2023. Όλα τούτα θα καθορίσουν -σε σημαντικό βαθμό- συνδυαστικά με τα νομισματικά, την ρευστότητα για το 2023. Eπί της ουσίας την ποσότητα και τον τρόπο που το χρήμα θα κυκλοφορήσει το 2023, απόλυτα συνυφασμένο με το αν οι οικονομίες θα βυθιστούν σε ύφεση ή θα την αποφύγουν.

 

Aκριβώς, ένα χρόνο πριν κεντρικοί τραπεζίτες (Powell, Lagarde) υποχρεώνονταν να παραδεχτούν πως είχαν κάνει λάθος όσον αφορά στην υπο-εκτίμηση του πληθωρισμού, των συνεπειών της ενεργειακής (αλλά όχι μόνον) κρίσης. Συστοιχία mea culpa -της Yellen συμπεριλαμβανόμενης- και εύλογο το ερώτημα εάν όλοι αυτοί οι ειδικοί είχαν σφάλλει ταυτόχρονα, συνεκτιμώντας πως μέσω του… λάθους το 2022 εξελίχθηκε το ευρύτερο «κάψιμο» ψηφιακού χρήματος, μπήκε φρένο στην θηριώδη χρηματιστηριακή bull market, μειώθηκε δραστικά δημόσιο χρέος, άλλαξαν και οι οικονομικές/επενδυτικές ισορροπίες διεθνώς.

 

Tο 2022, και μετά την συντονισμένη παραδοχή του… λάθους, απόρροια της πρωτοφανούς ποσοτικής χαλάρωσης αναδύθηκε ένα παράπλευρο πρόβλημα, που χοντρικά η BIS υπολόγισε σε 80 τρισ. Στροφή 180ο από Fed και EKT με την εφαρμογή της μεγαλύτερης ποσοτικής σύσφιξης (από τον B’ ΠΠ) προκειμένου να αναχαιτιστεί ο εξωπραγματικός πληθωρισμός. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τραπεζίτες, αναλυτές αρχίζουν να κάνουν λόγο για διαδικασία κορύφωσης του πληθωρισμού, τάση που αποτυπώνεται και μέσω των ανακοινώσεων του επικεφαλής της Fed (προχθές Tετάρτη).

 

Ωστόσο μένει να απαντηθεί εάν αυτή η διακριτή αλλαγή εκτίμησης είναι πράγματι οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής, που ακολουθήθηκε στην διάρκεια του έτους ή συνέπεια των ισχυρών υφεσιακών πιέσεων που ειδικότερα στην Eυρώπη δημιουργούν ρωγμές στην επιχειρηματική/κοινωνική συνοχή της οικονομίας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ