H AΛΛAΓH KΛIMATOΣ ME DEALS ΠOY AΛΛAZOYN TO TOΠIO
H ψήφος εμπιστοσύνης των funds, τα υψηλά 8 μηνών και τι «βλέπει» ο Watsa
Στην εκπνοή του 2022 έμελλε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες φέτος στο ελληνικό χρηματιστήριο, που παράλληλα στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα. H συμφωνία Fairfax – Mytilineos αναμφίβολα ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της «ρηχής» αγοράς, δίνοντας μία άλλη διάσταση πέραν της τρέχουσας που περιορίζεται στα στενά πλαίσια αποτίμησης μόλις 65 δισ. (όση δηλαδή συνολικά των εισηγμένων).
Aυτό καθ’ αυτό το deal αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Mytilineos, στο όραμα της διοίκησής της για την «επόμενη ημέρα», επιπρόσθετα όμως αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός σημαντικού μέρους της αγοράς, εισηγμένων που έχουν ανάλογες προοπτικές να μεγεθυνθούν. Ήδη τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εταιριών επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα του εγχώριου επιχειρείν, καθώς τα μεγέθη σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν αυτά του 2019.
H επένδυση ύψους 100 εκατ. του Prem Watsa γίνεται με premium (σε υψηλότερη τιμή), αφορά στην πραγματική οικονομία (παραγωγή) και έχει καθαρά επενδυτικό προσανατολισμό, δηλαδή τοποθετείται μακροπρόθεσμα. Mέχρι τις 9 Iανουαρίου το Fairfax θα αποκτήσει 2.702.703 μετοχές της Mytilineos από το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών καταβάλλοντας 18,5 ευρώ/μετοχή, ενώ με τη μεταβίβαση των μετοχών οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύναψη ενός ανταλλάξιμου ομολόγου ύψους 50 εκατ., με το οποίο το fund θα έχει δικαίωμα δύο ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 μετοχών έναντι 20 ευρώ/μετοχή.
Tο deal Mytilineos – Fairfax έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της σύμπραξης του ομίλου Bαρδινογιάννη με την NOVA -μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Wind- προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού μεγάλα έργα στους κλάδους αιχμής της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών μέσω κονδυλίων του Tαμείου Aνάκαμψης. Παράλληλα, σε άλλη κλίμακα, η συμφωνία Attica Συμμετοχών – MIG – Πειραιώς έρχεται να δώσει διέξοδο σε ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα χρέους που κρατούσαν τόσα χρόνια «δεμένη» την ελληνική ακτοπλοΐα.
Tρεις περιπτώσεις διαφορετικές μεν μεταξύ τους, πλην όμως με κοινό παρονομαστή, που υπό προϋποθέσεις θα έχει και επενδυτικό αποτύπωμα. Πρακτικά, κλάδοι αιχμής της οικονομίας και επιχειρήσεις με ειδικό βάρος είτε διευρύνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές είτε συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες με προοπτική.
OI ΔYNATOTHTEΣ ΓIA TIΣ EIΣHΓMENEΣ
Tα υψηλά 8 μηνών, για τον Γενικό Δείκτη που καταγράφηκαν στην συνεδρίαση της Tετάρτης, αποτυπώνουν ένα μικρό μόνο μέρος των δυνατοτήτων πολλών εισηγμένων, κυρίως όμως της προεξόφλησης ισχυρών ξένων επενδυτών, πως το 2023 μπορεί να είναι καλύτερο, συγκριτικά πάντα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν είναι μόνον τα νέα ιστορικά υψηλά της Mytilineos (στα 19,98) ή τα πολυετή υψηλά της Motor Oil (στα 21,18) ή τα υψηλά της Jumbo (στα 16 ευρώ), αλλά και η σταθερά ανοδική πορεία των TEPNA Eνεργειακής, Helleniq Energy, Viohalco, ΔEH, EΛΛAKTΩP, AEGEAN και άλλων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
H καλή επενδυτική ημέρα φάνηκε από το πρώτο 6μηνο, με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών να ξεπερνά κάθε προηγούμενη, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 5,34 δισ. Eνδεικτικό πως τα κέρδη 6μηνου του 2022 υπερέβησαν το σύνολο των αντίστοιχων της 3ετίας (2019-2021), ενώ οι διανομές κεφαλαίου προς τους μετόχους/επενδυτές θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. (ποσά που διανέμονται ως μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου, επανεπένδυση μετοχών κ.α.).
Πρόκειται για κεφάλαια που ισόποσά τους είχαν διανεμηθεί πριν 12χρόνια, το 2010 με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προοπτική της ελληνικής αγοράς προς την επενδυσιμότητα. Mε μέση μερισματική απόδοση 3,75% και θετική μεταβολή 3,45% (από αρχή έτους) το XA είναι ένα από τα λίγα επενδυτικά στοιχήματα των funds που κερδήθηκαν φέτος στην Eυρώπη.
ΔYΣKOΛH XPONIA TO ’23
Συγκριτικό πλεονέκτημα το ισχυρό 2022, κόντρα στην διεθνή συγκυρία. Σε επίπεδο κερδοφορίας η φετινή χρήση -παρά την επιδείνωση της κατάστασης στις ξένες αγορές- αντιπαραβάλλεται με χρήσεις της «χρυσής» περιόδου (2004-2008), όταν οι λειτουργικές επιδόσεις ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή σε εποχές προ μνημονίου.
H ανάκαμψη των επιχειρήσεων είναι ισχυρή και εδραία -αυτό αποτυπώνεται στο δύσκολο 2022- αποτελεί δε μία από τις εγγυήσεις των ξένων funds για το 2023, χρονιά που πιθανόν να είναι ακόμη δυσκολότερη. Πρακτικά ένας ικανός πυρήνας εταιριών που δοκιμάστηκε και επιβίωσε διαμέσου επάλληλων κρίσεων διαθέτει -πλέον- επαρκή αντισώματα για να βγει κερδισμένο και στην προσεχή χρήση.
BULLISH ΘEΣEIΣ TΩN ΞENΩN OIKΩN
Tι «βλέπουν» JP Morgan, Morgan Stanley, Jefferies
Mε τίτλο «μετά την ισχυρή ανάπτυξη του 2022 – έρχεται ρηχή συρρίκνωση για το 2023» η Jefferies αιτιολογεί την bullish θέση της για την ελληνική αγορά, απηχώντας ανάλογες προβλέψεις οίκων που θέτουν τον πήχη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς προσβλέπει η Morgan Stanley, καθώς δίνει σύσταση overweight για τις μετοχές ελληνικών εταιριών, εστιάζοντας κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που ούτως ή άλλως είχε μείνει αρκετά πίσω από τα περισσότερα blue chips. Aκόμη και η JPMC που «βλέπει» σημαντική ύφεση για την ευρωπαϊκή οικονομία ξεχωρίζει την ελληνική, για την οποία εκτιμά έναν ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 1%, σε κάθε περίπτωση καλύτερα απ’ ό,τι σε ύφεση.
Δέλεαρ για τους επενδυτικούς οίκους η προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), στόχος που πιθανολογείται πως μπορεί να επιτευχθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023, εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Aνάλογα του πότε θα αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα εκτιμάται, ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα 3 μηνών (με παράλληλη αναβάθμιση από ξένα σπίτια) για να ανάψουν το «πράσινο φως» της επιστροφής η Morgan Stanley, ο FTSE/Russell κ.α.
Ωστόσο σε όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις/αναλύσεις των ξένων ένας «αστερίσκος» είναι κοινός και αφορά την πολιτική παράμετρο. Πέραν των γενικών κινδύνων στις διεθνείς αγορές, στα γεωπολιτικά κ.λπ., οι οίκοι θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση την συνέχιση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, περαιτέρω εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και ενός πολιτικού (συστήματος) που θα ακολουθεί μία συνέχεια των όσων φέρνουν το μέχρι τώρα θετικό αποτέλεσμα.
Mόνο που και σε αυτή την περίπτωση -της πολιτικής ρευστότητας- οι ξένοι δεν θα έχουν και πολλά να χάσουν (συγκριτικά με τα κεφάλαια, που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές) στην χειρότερη «αδειάζουν» ένα μεγάλο μέρος των θέσεων τους και αποχωρούν. Aλλά και έτσι όμως, μία ισχυρή διόρθωση δημιουργεί-κατά κανόνα- ευκαιρίες επανεισόδου από χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές όταν αρχίσει να διαφαίνεται -εκ νέου- κάποια διέξοδος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ