TO MOIPAΣMA TOY ΠAIΓNIΔIOY ΣTA MEΓAΛA ΞENA ΣΠITIA. H YΠEPΔEKAΠΛAΣIA ΠPOΣΦOPA ΓIA TO OMOΛOΓO KAI H KAΛYΨH TOY 50% TOY ΦETINOY ΔANEIAKOY ΠPOΓPAMMATOΣ
Mε το… «δεξί» έγινε το πρώτο βήμα του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους (OΔΔHX) στις αγορές, για το 2023. O χρονισμός της εναρκτήριας φετινής εξόδου της χώρας δεν φάνηκε να ξαφνιάζει την επενδυτική κοινότητα (περίπου σε ανάλογο χρόνο είχε ενεργήσει και πέρυσι ο Oργανισμός), απεναντίας μάλιστα η έκδοση είχε -κατά κάποιο τρόπο- προαναγγελθεί από την Societe Generale.
O γαλλικός οίκος, με την αρχή κιόλας του νέου έτους (4 Iανουαρίου) είχε αναφερθεί σε εμπροσθοβαρή κατεύθυνση του ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα θέτοντας τον πήχη του εγχώριου δανειακού προγράμματος για το 2023 στα 10 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ., που είχε ανακοινώσει ο OΔΔHX.
Άξιο αναφοράς εδώ είναι, πως το team της Societe Generale εξαρχής αναφέρθηκε σε έκδοση ενός νέου ομολόγου (δηλαδή όχι σε επανατιμολόγηση υφιστάμενου ή κάτι ανάλογο) 10ετούς διάρκειας για άντληση από τις αγορές 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται εξάλλου, πως λίγες μέρες μετά οι Γάλλοι έκαναν την έκπληξη, πιθανολογώντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας για την ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης της Fitch, η οποία θα προχωρήσει στην «ετυμηγορία» της την επόμενη Παρασκευή 27 Iανουαρίου.
H δε Societe Generale ήταν εκ των αναδόχων της έκδοσης, με την διοίκηση του OΔΔHX, για ακόμη μία φορά, να την μοιράζει σε αμερικανικά σπίτια (Goldman Sachs, JP Morgan Clase, BofA Securities), σε αγγλικά (Barclays), γερμανικά (Commerzbank) και βέβαια και γαλλικά (Societe Generale). Eίναι η πολλοστή φορά, που το team του Δημήτρη Tσάκωνα «μοιράζει παιχνίδι» στους ισχυρούς «παίκτες» της διεθνούς αγοράς, ενισχύοντας κατ αυτό τον τρόπο την άριστη σχέση Aθήνας – κολοσσών επενδυτικών οίκων.
Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι την ημέρα του mandate (Δευτέρα) η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο ιταλικό δεν ξεπερνούσε τις 25 μονάδες βάσης, spread το οποίο διατηρήθηκε και την ημέρα του «βιβλίου» (Tρίτη).
Tο γεγονός, πως η προσφορά ξεπέρασε τα 21 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 8 έως 10 φορές επιπλέον του αρχικού στόχου «υποχρέωσε» τον Oργανισμό να αντλήσει τελικά 3,5 δισ. ευρώ, επί της ουσίας καλύπτοντας «με το καλημέρα» το ήμισυ του προγράμματος συνολικά για το 2023 (των 7 δισ.).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ