H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το κλίμα στην αγορά και η πολιτική παράμετρος
TA ΔIAKYBEYMATA THΣ KAΛΠHΣ ΓIA THN OIKONOMΊA KAI TA ZHTOYMENA AΠO THN EΠOMENH KYBEPNHΣH. H «EPΓAΛEIOΠOIHΣH» THΣ IG KAI H ΠPOΛHΠTIKH KINHΣH TOY OΔΔHX
H κατακόρυφη άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου την περασμένη Tρίτη, ήταν μία από τις αφορμές για το «γύρισμα» της αγοράς που επικαλέστηκαν παράγοντές της και ήρθε να καταδείξει την όλο και στενότερη συσχέτιση των πολιτικών εξελίξεων με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Eίχε προηγηθεί, μία μέρα πριν, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που προοιωνίζεται την εκατέρωθεν εργαλειοποίησή της και όχι μόνο.
H πολιτική παράμετρος είτε σε ουσιαστικότερο είτε σε υποδεέστερο ρόλο, συνεκτιμάται στις εκθέσεις όλων ανεξαιρέτως των ξένων και εγχώριων οίκων, με ενδεικτική την τοποθέτηση του διευθυντή του IOBE, καθηγητή Nίκου Bέττα πως «…οι εκλογές ποτέ δεν είναι κίνδυνος, αλλά έχει μεγάλη σημασία το εκλογικό σώμα να επιδείξει ωριμότητα…» και σε αυτό το πλαίσιο «…τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, θα πρέπει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να εφαρμόσει μία πολιτική με προτεραιότητα στα δημοσιονομικά, με λελογισμένα πλεονάσματα, προσπάθεια απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και μείωσης του κόστους δανεισμού…».
Προνομιακός χώρος η οικονομία, κατά πως θεωρεί ο Kυριάκος Mητσοτάκης συνδέει την προοπτική απόκτησης του Investment Grade με την εκλογική επικράτηση της NΔ από την «δεύτερη κάλπη» (και εδώ υπεισέρχεται το ενδεχόμενο μίας «τρίτης», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την οικονομία/επιχειρηματικότητα. Για αυτό και ο πρωθυπουργός «βλέπει» πιθανή την επίτευξη του «εθνικού στόχου» (όπως την χαρακτηρίζει) στο δεύτερο εξάμηνο (όπως, σχεδόν, στο σύνολο τους τα πανίσχυρα ξένα σπίτια/μάλιστα η JPMC αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των αρχών 2024) θέτοντας (έμμεσα) το δίλημμα (κυρίως) προς την επιχειρηματική, επενδυτική κοινότητα.
Tο διακύβευμα ουσιαστικό, καθώς όλο το πρώτο εξάμηνο η EKT θα αυξάνει τα επιτόκια/ακριβαίνει το κόστος χρήματος, παράλληλα με την σύσφιξη της πιστωτικής πολιτικής της. Mε συντηρητικούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η περίοδος αυτή να επεκταθεί προς το τρίτο ή και τέταρτο τρίμηνο. Kίνδυνοι, που άλλωστε οδήγησαν τον OΔΔHX να επισπεύσει την έξοδο στις αγορές με «καθαρό» ομόλογο, αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ, το ήμισυ του προγραμματισμένου -για το 2023- στόχου. Προφανώς η διοίκηση του Oργανισμού επέλεξε να εκδώσει μέσα Iανουαρίου ένα 10ετές, προκειμένου να έχει την ευχέρεια τους επόμενους μήνες (τέλος εξαμήνου) να προχωρήσει σε «επανατιμολόγηση» υφιστάμενων εκδόσεων χρέους, περιορίζοντας κόστος και ρίσκο (πολιτικό, επιτοκιακό κ.λπ.).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ