Σε υψηλό 11 ετών ανήλθε η ζήτηση για το χρυσό το 2022 εξαιτίας των “κολοσσιαίων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και από τις έντονες αγορές επενδυτών”, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Η ετήσια ζήτηση χρυσού εκτινάχθηκε 18% στους 4.741 τόνους (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο ποσοστό από το 2011, τροφοδοτούμενη από τη ζήτηση ρεκόρ 1.337 τόνων το τέταρτο τρίμηνο.
Το κλειδί για την άνοδο ήταν το υψηλό 55 ετών των 1.136 τόνων που αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αυτό σηματοδότησε αύξηση 152% από το 2021, όταν οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν μόλις 450 τόνους χρυσού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού απέδωσε την άνοδο στη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον υψηλό πληθωρισμό.
Oι καθαρές αγορές κεντρικών τραπεζών το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 417 τόνους, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές του δεύτερου εξαμήνου στους 862 τόνους.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η επενδυτική ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε κατά 10% στους 1.107 τόνους. Η κατανάλωση κοσμημάτων μειώθηκε κατά 3% το 2022 στους 2.086 τόνους, με μεγάλο μέρος της αδυναμίας να επικεντρώνεται το τέταρτο τρίμηνο καθώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν.
Η συνολική ετήσια προσφορά χρυσού αυξήθηκε κατά 2% το 2022 στους 4.755 τόνους, με την παραγωγή ορυχείων να σημειώνει υψηλό τεσσάρων ετών στους 3.612 τόνους.
Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο CNBC ο χρυσός αποδυναμώνεται σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων και ισχυρού δολαρίου την ώρα που το πολύτιμο μέταλλο τιμολογείται σε αμερικανικά δολάρια και η ζήτηση προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των αγοραστών εκτός ΗΠΑ μειώνεται και βλάπτει την παγκόσμια ζήτηση χρυσού. Ο επικεφαλής στρατηγικής της Wells Fargo για Real Asset σημείωσε επίσης ότι, δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ένα μη τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο, γίνεται λιγότερο ελκυστικός για θεσμικούς επενδυτές που μπορούν να αγοράσουν έντοκα περιουσιακά στοιχεία όταν αυξάνονται τα επιτόκια.