Για βραχυπρόθεσμη διόρθωση της αγοράς προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι
Με το σενάριο του «μεθυσμένου W» να είναι όπως όλα δείχνουν αυτό που επιβεβαιώνεται, ως στιγμής τουλάχιστον, και αυτό του «V» να χάνει μάλλον έδαφος μια και τα μεγάλα χρηματιστήρια δείχνουν μια εμφανή σε πολλές των περιπτώσεων αδυναμία για υψηλότερα επίπεδα, σε εκείνο που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι πως το επόμενο μήνα οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα.
Διότι, με πιο απλά λόγια, από τη μια μεριά οι μετοχές «έχουν μέσα πολλά κέρδη» και επίσης δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια εξέλιξη, ή αλλιώς δεν αναμένεται μια σημαντικού ειδικού βάρους είδηση, ικανή να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης. Από την άλλη πλευρά στις 6 Νοεμβρίου είναι οι αμερικανικές εκλογές, οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό τα χρηματιστήρια να κινηθούν νευρικά μέχρι τότε.
Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν μαύρα σύννεφα (ευρωπαϊκή κρίση χρέους, απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα), τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν σκηνικό αβεβαιότητας στις αγορές. Στην απέναντι πλευρά του ωκεανού, πάντως, οι άνθρωποι της Wall Street προσθέτουν μια ακόμα βραχυπρόθεσμη εκτίμηση που την ονομάζουν σενάριο της «τετραγωνικής ρίζας», που θέλει τα χρηματιστήρια βραχυπρόθεσμα να διορθώνουν, εν συνεχεία να αντιδρούν και έπειτα να κινούνται σε ευθεία γραμμή, θυμίζοντας το γνωστό αλγεβρικό σύμβολο.
Αυτοί που βλέπουν πισωγύρισμα
«Έπειτα από ένα αξιοπρεπές ράλι, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολλές από τις θετικές ειδήσεις», εξηγούν οι αναλυτές της Nomura. Kαι προειδοποιούν ότι οι επενδυτές θα βρεθούν μπροστά και σε νέες απογοητεύσεις το επόμενο διάστημα.
«Η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων δεν έχει υπάρξει καλή έως τώρα, και τα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μεικτά», σημειώνει. Γι’ αυτό και οι αναλυτές της προβλέπουν ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη κατά το τέταρτο τρίμηνο θα διαψευσθούν. Αλλά και η Morgan Stanley τονίζει ότι η πρόσφατη ανατίμηση των μετοχών τις καθιστά ευάλωτες απέναντι στην αρνητική ειδησεογραφία και στα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα. «Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να υιοθετήσει κανείς αμυντική στάση και να εκμεταλλευτεί μέσω του trading την ενδεχόμενη διόρθωση στις επενδύσεις ρίσκου, και κυρίως στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια», ανέφερε η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης του οίκου.
Να μην αγοράζουν μετοχές λέει στους πελάτες της η Bank of America Merrill Lynch. «Το σήμα αγοράς μας για τις μετοχές τελειώνει, όμως οι επαγγελματίες επενδυτές δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι ώστε να εκμηδενίζουν τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, αφότου μελέτησαν τις απόψεις και τις τοποθετήσεις 269 θεσμικών επενδυτών από όλο τον κόσμο, για αυτόν τον μήνα.
Πραγματικά, η στάση των fund managers δεν διαπιστώνεται υπερβολικά αισιόδοξη ώστε να δίνει κάποιο βέβαιο σήμα πτώσης. «Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην ανάπτυξη, διατηρούν υψηλά επίπεδα ρευστότητας στα χαρτοφυλάκιά τους και προτιμούν μετοχές που ποντάρουν στην εσωτερική ζήτηση στις ΗΠΑ παρά τοποθετήσεις που προσφέρουν καλύτερη αξία, όπως π.χ. στην Ιαπωνία και τις πρώτες ύλες», σημειώνει η BofA ML. Το καθαρό ποσοστό των διαχειριστών που δήλωσε στην έρευνα ότι τηρεί overweight θέσεις στις μετοχές αυξήθηκε στο 24%, από 15% που ήταν το Σεπτέμβριο, ενώ οι τοποθετήσεις τους δείχνουν στροφή προς τους κλάδους υψηλότερου ρίσκου.
Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και το πολιτικό αδιέξοδο στην κρίση της Ευρώπης αντισταθμίζουν τον θετικό αντίκτυπο που έχει η δράση των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως και ιδιαίτερα η ΕΚΤ – μέσω του σχέδιου ΟΜΤ – στις μετοχές όπως επισημαίνει η Societe Generale.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι ενέσεις νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, φαίνεται να χάνουν τη δύναμή τους στην ενίσχυση των μετοχών διεθνώς, με τον δείκτη Standard & Poors 500 να έχει χάσει 3,3% από την στιγμή που ανακοινώθηκε το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με ένα 15% άνοδο σε κάθε έτος που η Fed άρχισε να διοχετεύει χρήματα στην αγορά, από το 2009.
Η κακή απόδοση του S&P 500 από την ημέρα της ανακοίνωσης του QE3 μπορεί κάλλιστα να είναι μια πρώτη ένδειξη της απώλειας/αδυναμίας της επίδρασης που έχει η πολιτική της Fed, όπως αναφέρεται στο report της τράπεζας, ενώ υπογραμμίζεται πως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κορυφωθεί και αναμένεται να συρρικνωθούν καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.
Οι αμερικανικές μετοχές είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, με βάση την συνολική απόδοση, όπως σημειώνει η τράπεζα, και οι αποτιμήσεις φαίνονται αισιόδοξες λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ. Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2012, οι αμερικάνικες μετοχές είναι ευάλωτες σε μια επιδείνωση των προοπτικών των κερδών και στην αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές της SocGen. Από την άλλη πλευρά οι μετοχές της ζώνης του ευρώ είναι πιο κοντά σε ένα σημείο καμπής.
Aπαισιόδοξος ο Fader, επιμένει η JP Morgan
Πτώση της Wall Street έως και κατά 20% από τα πρόσφατα υψηλά της προβλέπει ο «γκουρού» επενδυτής και συντάκτης του πολυδιαβασμένου χρηματιστηριακού report “Bloom, Boom and Doom”, Marc Faber. «Πιστεύω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε αντιμέτωποι με οικονομίες που επιβραδύνουν και εταιρικά κέρδη που απογοητεύουν.
Και δεν θα εκπλαγώ εάν δω τον Dow Jones, τον S&P 500 και τους άλλους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες να πέφτουν κατά 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους», είπε ο γνωστός επενδυτής στο CNBC. Βέβαια, όπως εξηγεί ο Faber, μια τέτοια πτώση δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους επενδυτές που έχουν κότσια. «Αυτή δεν είναι μεγάλη πτώση. Εάν δεν αντέχετε ένα -20%, καλύτερα να μη σηκώνεστε από το κρεβάτι σας το πρωί», δηλώνει. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 κορύφωσε στις 1.474 μονάδες στα μέσα Σεπτεμβρίου και ο Dow Jones στις 13.661 μονάδες μέσα στον ίδιο μήνα.
Να μην αποθαρρύνονται από τις απογοητεύσεις στην κερδοφορία των εταιρειών, ούτε από τα άσχημα νέα αυτού του διαστήματος, συμβουλεύει τους επενδυτές η JP Morgan, υπογραμμίζοντας πως, αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και να αγοράσουν στην αδυναμία της αγοράς, καθώς προβλέπεται ράλι προς τα τέλη του έτους.
Οι αγορές βίωσαν κάποια αποδυνάμωση το τελευταίο διάστημα και, με δεδομένες τις απογοητεύσεις γύρω από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τον κατά πόσον υπάρχουν αρκετά «θετικά» για να οδηγηθούμε σε κάποιο ράλι προς το τέλος του έτους, και πόσο μάλλον την ημέρα μετά τις αμερικάνικες εκλογές, όπως επισημαίνει η τράπεζα.
Η JP Morgan επισημαίνει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με την άποψή της, είναι πως οι ανησυχίες για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ μπορεί να γίνουν τόσο σοβαρές, που θα οδηγήσουν τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στο ρίσκο, μία επανάληψη δηλαδή του 2011 όταν η πολιτική παράλυση στις ΗΠΑ (τότε ήταν default / ανώτατο όριο χρέους), κατέληξε σε παγκόσμιο de-risking. Αυτό που εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο είναι, ωστόσο, η παγκόσομια νομισματική στήριξη που παρέχεται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τους κεντρικούς τραπεζίτες στις αναδυόμενες αγορές.
Eνώ οι επενδυτές είναι νευρικοί, το ράλι στην πιστωτική αγορά σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση σε Κίνα και Ευρώπη, διαμηνύουν πως προς το τέλος του έτους οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράζουν στις βουτιές των αγορών. Αν και αντιλαμβάνεται η JP Morgan, όπως τονίζει, πως οι επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν «άσχημα νέα», ιδιαίτερα εν μέσω αδύναμων αποτελεσμάτων κερδοφορίας, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θετικά, και καθώς και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι αρκετά ελκυστικές, συνιστά στους επενδυτές να παραμείνουν αγοραστές των μετοχών σε αυτή και σε όποια επόμενη, αδυναμία.
X.A.: «Πονηρός» ο Nοέμβριος
Για να επικεντρωθούμε, όμως, στα του οίκου μας, σε κάθε περίπτωση ο επόμενος μήνας θα είναι «πονηρός» και όσοι συμμετέχουν στον κύκλο των συναλλαγών το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, προκειμένου να «πυροβολήσουν» και προς τις δύο κατευθύνσεις (long ή short δηλαδή). Όλα θα κριθούν από την επενδυτική τακτική που θα κρατήσουν οι διεθνείς fund managers.
Εμπειροι brokers που εκπροσωπούν στην Ελλάδα σημαντικής αγοραστικής δύναμης hedge funds και όχι μόνο κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υιοθετούν (βραχυπρόθεσμα) το «μεθυσμένο» σενάριο, αποκωδικοποιώντας την άποψή τους ως εξής:
Από την ώρα που τα χαρτιά του «20άρη» και κατά κύριο λόγο τα τραπεζικά χαρτιά δέχονται πιέσεις με αφορμή τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, το πιθανότερο που θα συμβεί στο επόμενο διάστημα είναι να κυριαρχήσει η μεταβλητότητα και οι απανωτές διαδρομές. Θα πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί, πέρα από αντανακλαστικά, και γερά νεύρα, ενώ ως κρισιμότερη παράμετρο θεωρούν το πότε οι διαχειριστές των funds θα αποφασίσουν να «γράψουν» τα κέρδη τους ενόψει και της λήξης του τέταρτου τριμήνου.
Προφανώς αν πάμε σε μαζικό «ταμείο», τότε η διορθωτική κίνηση δεν αποκλείεται να πάρει διαστάσεις και έχει σημασία να πούμε πως τα περιθώρια υποχώρησης σε μια τέτοια περίπτωση φτάνουν (κατά την τεχνική ανάλυση) μέχρι και τις 735 μονάδες.
Αίμα στο ταμπλό…
Οταν μια αγορά τελεί υπό καθεστώς πλήρους απορρύθμισης, όπως δηλαδή συμβαίνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβεί κανείς σε τεκμηριωμένη ανάλυση ή πρόβλεψη, ειδικά σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες “fast track” όσον αφορά την πώληση μετοχικών πακέτων των εισηγμένων κρατικών επιχειρηματικών ομίλων έχει ενεργοποιήσει μερίδα ξένων και εγχώριων διαχειριστών, που ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και βελτίωση των αποτιμήσεων των εμπλεκόμενων τίτλων στο ταμπλό και θα δοθούν ευκαιρίες για ένα ευρύτερο trading.
Long ή short; H θεωρία του ασανσέρ
Σε κλειστούς χρηματιστηριακούς κύκλους που φημίζονται για το «ένστικτο» που διαθέτουν, κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα ευρύτατα η λεγόμενη «θεωρία του ασανσέρ», που με απλά λόγια εκτιμά πως, όταν ένα χρηματιστήριο κινείται εντονότατα ανοδικά και καθοδικά με εναλλαγές τάσης ακόμη και μέσα στην ίδια συνεδρίαση, τότε αυτό αποτελεί προάγγελο για επικείμενη κίνηση.
Το ερώτημα βέβαια είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η κίνηση αυτή (long ή short) και έχει ενδιαφέρον να πούμε πως, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρέψει η ανασφάλεια ορισμένοι πιστεύουν πως τα blue chips θα κινηθούν ανοδικά.
Η άποψη μεταφέρεται με πολλές υποσημειώσεις, μια και κανείς δεν είναι σε θέση να βάλει το χέρι του στη φωτιά, ενώ υπόψη πρέπει να ληφθεί και το ότι οι επαγγελματίες short sellers (βλέπε σορτάκηδες) επιμένουν να διατηρούν ανοιχτές short positions κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και δευτερευόντως στα υπόλοιπα blue chips.
Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει πως ακόμα και οι πιο σκληροί κερδοσκόποι δεν θεωρούν τόσο πιθανή την περαιτέρω πτώση των «εναλλακτικών» επιλογών του «20άρη» και αυτό έρχεται να υποστηρίξει την ελπίδα πως οι μεγάλοι παίκτες όντως θα δοκιμάσουν την τύχη τους στα κρατικά χαρτιά.
Tο ελληνικό τραπεζικό «άδειασμα»
Oι εκτιμήσεις είναι σαφείς πάντα σύμφωνα με τις απόψεις της χρηματιστηριακής πιάτσας. Tο Χ.Α. δεν πρόκειται να απαλλαγεί σύντομα από την εντονότατη μεταβλητότητα και τις κερδοσκοπικές δυνάμεις (βλέπε hedge funds).
Το είδαμε άλλωστε να συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αφού τα τραπεζικά χαρτιά «αδειάστηκαν».
Με αιτία και αφορμή τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο κάποιοι πουλούν τραπεζικά χαρτιά, αλλά και κάποιοι αγοράζουν.
Και αυτοί που αγοράζουν δεν το κάνουν τυχαία, σε κάτι προσδοκούν. Και αυτό που λέγεται στα πηγαδάκια είναι πως όταν «κάτσει η σκόνη» με την ανακεφαλαιοποίηση, τότε θα αναζωπυρωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες λόγω και των επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου.
Παιχνίδι με τα εναλλακτικά;
Πάντως όντως μπορεί να υπάρξει «παιχνίδι» στις κρατικού ενδιαφέροντος μετοχές όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, ακόμη και στα «λιμάνια» και τα «νερά». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από μεγάλα διεθνή dealing rooms, σημαντικός αριθμός fund managers, περιμένει χειροπιαστές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων για να τοποθετηθεί στο Χ.Α.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας δεν είναι της τάξεως δύο με τριών εβδομάδων αλλά φτάνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, και συνεπώς όποιος επενδυτής θελήσει να ακολουθήσει το εν λόγω μοντέλο θα πρέπει να είναι έτοιμος να περιμένει σε μια φάση κατά την οποία η υπομονή δεν είναι παράμετρος που χαρακτηρίζει τον χρηματιστηριακό χώρο.