Eπιλέγουν Alpha, «κρατικές» και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Οι παλαιότεροι του χώρου συνήθιζαν να λένε πως η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είναι ένα μοναχικό παιχνίδι, υπό την έννοια ότι ο κάθε επενδυτής από τη στιγμή που έχει αίσθηση της αγοράς, μπορεί να πετυχαίνει καλές αποδόσεις.
Η αρχή αυτή, αν και τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί μια και οι επενδυτικές τράπεζες και τα private banking είχαν πάρει όλο το παιχνίδι επάνω τους, έχει βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, όπως προκύπτει από τη σημαντική ενεργοποίηση των μέχρι πρότινος αδρανών Ελλήνων επενδυτών.
Οι πληροφορίες μέσα από τα μεσαίου μεγέθους εγχώρια dealing rooms αναφέρουν πως κωδικοί που είχαν να κάνουν πράξη τα τελευταία δύο χρονιά έχουν μπει και πάλι στον κύκλο των συναλλαγών, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στην περιοχή των 800 μονάδων, τόσο κατά την καθοδική του διαδρομή, κυρίως όμως κατά τη φάση της ανοδικής του αντίδρασης.
Οι περισσότεροι δε εξ αυτών κατάφεραν να καταγράψουν υπεραξίες, ενώ κατά τις εκτιμήσεις αναμένεται και δεύτερο κύμα ενεργοποίησης, από τη στιγμή βέβαια που το Χ.Α. θα καταφέρει να πείσει πως τα τρέχοντα επίπεδα μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό «πάτημα».
Οι κυριότερες επιλογές
Οι πρώτες επιλογές φυσικά είναι λίγες και πολύ συγκεκριμένες για την ώρα τουλάχιστον, με πρώτη αυτή της μετοχής της Alpha Bank και όχι της Εθνικής. Και αυτό μπορεί να αποτελεί για κάποιους έκπληξη, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τις τράπεζες, δικαιολογούν τη συγκεκριμένη επενδυτική τακτική. Τι εννοούμε; Πώς επειδή η Alpha Bank έχει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες και θα αντλήσει λιγότερα χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος κρατικοποίησής της, οπότε εμφανίζει σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς).
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι Έλληνες επενδυτές που εξακολουθούν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην Εθνική, εκτιμώντας πως η μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας βρίσκεται σε υποτιμημένα επίπεδα και χρωστά μία ανοδική αντίδραση.
Από εκεί και πέρα, «πονταρίσματα» μακροπρόθεσμου, αλλά και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα (trading) συγκεντρώνουν τα περισσότερα τραπεζικά χαρτιά, τα κρατικού ενδιαφέροντος, όπως της ΔΕΗ, των Διυλυστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil) και μερικά ακόμη από τον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο, της ενέργειας και των κατασκευών. Εκτός όμως από τις παραπάνω επιλογές, οι «νέοι» αυτοί παίκτες έχουν βάλει στο επενδυτικό τους κάδρο κι άλλες μετοχές, από το χώρο της ευρύτερης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Eιδικότερα, τα λεγόμενα «ποιοτικά χαρτιά» της μεσαίας εισπράττουν το ενδιαφέρον μερίδας Eλλήνων επενδυτών που αποφάσισαν να ασχοληθούν εκ νέου με το χρηματιστήριο.
Εκείνο δε που έχει σημασία να επισημανθεί, είναι πως οι «φρέσκοι» αυτοί κωδικοί αποτελούν κομμάτι των «παικτών» του νέου κύκλου, οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Ενεργοποιούνται κωδικοί
Ο αριθμός των νέων ενεργών επενδυτών, πάντως, δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί, ωστόσο το γεγονός ότι χρηματιστές και brokers λένε πως τους τηλεφωνούν πελάτες που είχαν να ακουστούν για χρόνια, είναι ενδεικτικό της τάσης.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενεργοποίηση πάνω από 15 χιλ. μερίδων, ενώ ενδεικτικό είναι πως και οι τζίροι των ΑΧΕ, που έχουν ως βάση τους εγχώριους πελάτες, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για το παλιό retail του Χ.Α., αλλά για τον παλιό πυρήνα των μεγάλων κυρίως παραδοσιακών επενδυτών, ωστόσο αν βοηθήσει το κλίμα και οι μικροί θα αρχίσουν σταδιακά να κινούνται στο ταμπλό.
Και στο σημείο αυτό φυσικά πρέπει να επισημανθεί ο κίνδυνος του εγκλωβισμού για όσους έχουν μικρό ορίζοντα, αλλά η εμπειρία υπάρχει και από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει το ρίσκο του.
Γιατί «ξύπνησαν»
Όσον αφορά τώρα τον λόγο που «ξύπνησε» ένα κομμάτι από τους πάνω από ένα εκατομμύριο κωδικούς που εξακολουθούν να έχουν ελληνικές μετοχές, αυτός αναλύεται σε δυο παραμέτρους. Η πρώτη έχει να κάνει με τις αποτιμήσεις. Προφανώς οι παλαιοί της χρηματιστηριακής πιάτσας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές της Αlpha, όταν η αποτίμησή της υποχώρησε στα 500 εκατ. ευρώ. Ή της ΔΕΗ, όταν ο τίτλος βρέθηκε γύρω από την περιοχή των 4,5 ευρώ. Η δεύτερη παράμετρος -και σημαντικότερη- είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το ελληνικό πρόβλημα και την εκταμίευση της δόσης έχει επανέλθει η αισιοδοξία για ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που η αγορά έχει ανακτήσει μέρος από τη χαμένη της αξιοπιστία και σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις μετοχών, προέκυψε η νέα αυτή εικόνα στον χάρτη των ενεργών επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι μακροπρόθεσμα θετική, μια και πέρα των άλλων δείχνει πως το επενδυτικό ένστικτο των Ελλήνων έδειξε αντανακλαστικά. Από κει και πέρα η ιστορία θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σίγουρα πάντως χειροτέρα δεν θα είναι, τουλάχιστον για όσους έχουν συνειδητοποιήσει τις συνθήκες και κυρίως έχουν υπομονή.