Πόσο αναμενόμενη και φυσιολογική χαρακτηρίζεται η διόρθωση
«Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, αρκούδες δεν υπάρχουν και τόσες πολλές, κάποιες λίγες μόνο και αυτές αποτελούν προστατευόμενο είδος, πόσο μάλλον λοιπόν στην περιοχή γύρω από το Χ.Α.».
Αυτό έλεγε μεσοβδόμαδα, χάριν αστεϊσμού φυσικά, έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας με ισχυρές προσβάσεις στα διεθνή «σπίτια», τα οποία, όπως πρόσθεσε, μπορεί να φυλάνε τα νώτα τους εκφράζοντας επιφυλάξεις και επισημαίνοντας την περίπτωση της βραχυπρόθεσμης εκτόνωσης, ωστόσο από την άλλη μεριά εξακολουθούν να μαζεύουν τα Blue Chips της Λ. «Αθηνών».
Επέμενε δε πως η πτώση στις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν απολύτως φυσιολογική, λόγω της ανοδικής κίνησης του προηγούμενου διαστήματος. Το σενάριο, ωστόσο, της διόρθωσης εξακολουθεί να υφίσταται, αν και κατά τις πληροφορίες μας «φουσκώνει» εντέχνως δια της μεθόδου της «παπαγαλίας» από συγκεκριμένους επενδυτικούς πόλους, οι οποίοι μάλιστα δίνουν στους πελάτες τους ακόμη και χρονικά «ορόσημα» για την εκδήλωσή της.
Εκ του ασφαλούς…
Πρόκειται βέβαια για το σύνηθες παιχνίδι εκ του ασφαλούς που βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για αξιοποίηση της short πλευράς των Παραγώγων, παιχνίδι που κάποτε έβρισκε πρόσφορο έδαφος, μένει όμως να διαπιστώσουμε αν η σπέκουλα αυτή θα «πιάσει» και τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιοι εγχώριοι και ξένοι παίκτες προχωρούν σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν κέρδη. Κάποιοι άλλοι όμως επενδυτικοί πόλοι συνεχίζουν το χτίσιμο θέσεων στο Χ.Α. και αυτό επιβεβαιώνουν οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών στον «25άρη» και στον 40άρη, όπως επίσης και οι εντολές αγοράς που εισέρχονται στο σύστημα κατά τις πτωτικές συνεδριάσεις, όπως αυτή της περασμένης Τρίτης σε τιμές χαμηλότερες κατά 1,5%-2,5% περίπου.
Ο κύκλος του volatility
Όσο λοιπόν δοκιμάζουμε τις αντιστάσεις και τα επίπεδα στήριξης των μετοχών που παρακολουθούν τα ξένα κέντρα, το ζητούμενο για τους επενδυτές που έχουν διάθεση να συμμετέχουν στον κύκλο του volatility δεν είναι άλλο από το να εντοπίσουν τις πιθανές διαδρομές τους.
Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι αυτό εμπεριέχει, πέρα από γοητεία, και ρίσκο και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πάντες. Εμπειροι market makers, ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι μετοχές της Large Cap έχουν ένα βραχυπρόθεσμο περιθώριο διόρθωσης που δύσκολα θα ξεπεράσει συνολικά το 8% και προσθέτουν πως ήδη ένα κομμάτι της διαδρομής αυτής περί το 4% έχει πραγματοποιηθεί.
Tο discound 50% και τα hedge funds
Kρίσιμη περίοδος για τις Tράπεζες
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τις προκλήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών εν όψει της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους και της διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου. Το τοπίο είναι δύσκολο όσο και θολό, με συνέπεια ουδείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει τη χρονική στιγμή που οι αναλυτές θα τις περιλάβουν πάλι στις προτεινόμενες επενδυτικές επιλογές τους. Επόμενο είναι οι άνθρωποι της αγοράς και οι απλοί επενδυτές να νιώθουν ανασφάλεια και ανησυχία ενώπιον διαδικασιών που εμπεριέχουν παραμέτρους-«γρίφους». Οπως είναι οι τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, η αρνητική καθαρή θέση των περισσοτέρων εξ αυτών που θα «φάει» κεφάλαια κατά τις επερχόμενες ΑΜΚ, η δυνατότατη ή μη των ιδιωτών να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%, ο φόβος του dilution, το ερωτηματικό της εξασφάλισης κερδών μελλοντικά ώστε να καλυφθούν τα cocos (επιτόκια) και να ανακτηθούν οι τράπεζες, ο πληθωρισμός χαρτιών λόγω των αυξήσεων κ.λ.π. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ΑΜΚ θα γίνουν σε τιμές που θα υπολείπονται κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των 50 συνεδριάσεων πριν την αρχή της διαδικασίας των αυξήσεων, ήτοι θεωρητικά θα γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.
Θα υπάρξει καλλωπισμός;
Σε αυτό το σημείο, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν, ή έστω προσδοκούν, ότι κρύβεται ένα «κλειδί». Ποιο είναι αυτό; Οτι δεν αποκλείεται κάποια «χέρια» να επιχειρήσουν έναν… καλλωπισμό των τιμών που έχουν οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό ώστε να προκύψει… ωραιοποίηση του μέσου όρου των 50 ημερών και σε σχέση με αυτές τις ανεβασμένες τιμές να προκύψουν οι ΑΜΚ με discount 50%. Εγχείρημα που θα μπορούσε να έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν δεν «βγούνε καραβιές» από όσα funds ή μετόχους αποφασίσουν να μην μπλέξουν στη διαδικασία αυτή και αν το κλίμα στις αγορές τελικά όντως αποδειχθεί καλό.
Οι ΑΜΚ είναι προσχεδιασμένες για τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2013, ενδεχομένως κάποιες κινήσεις να γίνουν ή να ξεκινήσουν νωρίτερα –και μέσα στον Φεβρουάριο–, αλλά γενικότερα χρειάζεται προσοχή τόσο εν όψει αυτής της περιόδου όσο και τότε. Πόσω μάλλον όταν στο «παιχνίδι» θα μπούνε και παίκτες ή διαδικασίες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν από απλούς επενδυτές. Οπως είναι η δράση κάποιων hedge funds που ίσως βρούνε πεδίο για trading εν όψει ΑΜΚ, τα πονταρίσματα στα Παράγωγα, το «ματσάρισμα» θέσεων και άλλα θέματα που ανήκουν στη σφαίρα δράσης των κερδοσκόπων και των «ειδικών», αλλά μάλλον μπερδεύουν το απλό retail. Σε κάθε περίπτωση, εισερχόμαστε σε ένα κρίσιμο τετράμηνο για τις τράπεζες, όπου όλα είναι ανοιχτά…