Περιθώριο υποχώρησης 10 – 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών βλέπει για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες η Nomura, σε έκθεσή της στις 11/3 για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Συγκεκριμένα:
– Δίνει τιμή – στόχο 0,1 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με περιθώριο πτώσης 50% από την τρέχουσα τιμή του 0,2 ευρώ (κλείσιμο 7ης Μαρτίου), και σύσταση reduce.
– Δίνει τιμή – στόχο 0,7 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με περιθώριο πτώσης 10% από την τρέχουσα τιμή του 0,78 ευρώ, και σύσταση reduce.
– Δίνει τιμή – στόχο 0,2 ευρώ για τη Eurobank, με περιθώριο πτώσης 35% από την τρέχουσα τιμή του 0,31 ευρώ, και σύσταση reduce.
– Αντιθέτως, δίνει σύσταση neutral για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στο 0,6 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο πτώσης 28% από την τρέχουσα τιμή του 0,83 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η Nomura αναφέρει ότι τα μακροοικονομικά και οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα θεμελιώδη, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική σύγκλιση, η χρηματοοικονομική απομόχλευση και οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας θα οδηγήσουν σε βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση.
Οι εντάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων μπορεί να αμβλύνονται, όμως η οικονομική και η κοινωνική κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνουν, τονίζει ο οίκος. Οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν απουσία ουσιαστικής επιστροφής στην ανάπτυξη, υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι οι πιέσεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης θα μπορούσαν να δείξουν χαμηλότερο βαθμό αλληλεγγύης από αυτόν που προεξοφλείται σήμερα.
Σύμφωνα με τη Nomura, τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υψηλό συσχετισμό με το πραγματικό ΑΕΠ και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή τους φαίνονται αισιόδοξες. Οι τιμές των μετοχών μετά την κρίση έχουν δείξει ισχυρό συσχετισμό με τα spreads των κρατικών ομολόγων, όπου η ηρεμία στην αγορά είναι εύθραυστη και θα μπορούσε να δοκιμαστεί περαιτέρω στον απόηχο των ατελέσφορων ιταλικών εκλογών. Αυτό υποδηλώνει ένα πραγματικό ενδεχόμενο κάποια στιγμή να υπάρξει πιο σοβαρή υποχώρηση του κλάδου, σε σχέση με το tail-risk rally του β΄ εξαμήνου του 2012.
Κατά τη Nomura, παρότι οι αποτιμήσεις και η θέση των επενδυτών δεν μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν «ούριος άνεμος», το momentum παραμένει υπέρ των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι δείκτες του ΟΟΣΑ συρρικνώνονται με χαμηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη και οι υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη των τραπεζών έχουν μειωθεί. Το χρήμα εξακολουθεί να ρέει στις μετοχές και η παγκόσμια ανάπτυξη λειτουργεί υποστηρικτικά προς τη διάθεση για ρίσκο.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των τραπεζών, προτιμά τις ασιατικές έναντι των αμερικανικών και τις αμερικανικές έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. Επίσης, θεωρεί πως, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις προοπτικές ανάπτυξης της Γαλλίας, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος σε σχέση με την Ισπανία ή την Ιταλία.