Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, εκτιμώντας ωστόσο ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά την επόμενη διετία, ενώ δεν αποκλείει να χρειαστεί η χώρα ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας στο μέλλον.
«Θετικό είναι ότι η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους αποτρέποντας έτσι μια χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ. Θετικό είναι επίσης ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ εξαιρούνται από μια έκτακτη εισφορά», υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Όπως επισημαίνει, «κάθε άλλη επιλογή θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στις χώρες της περιφέρειας, που βρίσκονται ούτως ή άλλως πλέον σε άμυνα».
Ωστόσο, ο Κρέμερ εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 10% στα επόμενα 2-3 χρόνια, εξηγώντας πως η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στερεί την Κύπρο από ένα σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της.
«Ο οικονομικός τομέας της Κύπρου είναι υπερδιογκωμένος», υποστηρίζει στη συνέντευξή του. «Με τις ριζικές αλλαγές στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ο τομέας επανέρχεται σε ένα πλαίσιο και αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα χαθούν μαζικά θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Commerzbank, αν και η κυπριακή οικονομία δεν θα καταρρεύσει, όπως θα συνέβαινε αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες, «και μόνο με την απώλεια θέσεων εργασίας στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά». Αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ακόμα και συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10%, υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος.
Με δεδομένες τις κοινωνικές επιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθεί από εδώ και στο εξής αντιμέτωπη η Κύπρος, ο Κρέμερ δηλώνει ότι «θα δούμε αν το πακέτο βοήθειας που λαμβάνει η Κύπρος τώρα θα είναι αρκετό».
Προς το παρόν το θεωρεί μάλλον απίθανο η Κύπρος να χρειαστεί και άλλη βοήθεια διότι οι Κύπριοι συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση των τραπεζών, όπου και ελλοχεύουν οι περισσότεροι κίνδυνοι. «Δεν το πιστεύω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς».