Eπτά ημέρες σε αναστολή διαπραγμάτευσης συμπλήρωσαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ και της Cyprus Popular Bank ΛΑΙΚΗ (Λαϊκή) στο Χ.Α., ενώ όλο αυτό το διάστημα το Χρηματιστήριο της Κύπρου παραμένει κλειστό.
Σήμερα, αμφότερες οι Aγορές θα παραμείνουν κλειστές, λόγω αργίας, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και όσον αφορά στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί αύριο συνεδρίαση στο ΧΑΚ, χωρίς όμως να διαπραγματευτούν οι μετοχές των δύο παραπάνω τραπεζών. Κάτι τέτοιο, εάν τελικώς συμβεί, θα σημάνει αυτομάτως και παράταση στην αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. των τίτλων των CPB και Τράπεζας Κύπρου.
Διευκρινίσεις
Με τις παρακάτω επτά ερωτήσεις – απαντήσεις, που δημοσιεύει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, επιχειρείται η διευκρίνιση σημείων που απασχολούν τους επενδυτές- μετόχους των δύο τραπεζικών τίτλων ή τους πελάτες των δύο μελών του Χ.Α. (Επενδυτική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου) σχετικά με την τύχη τόσο των μετοχών, όσο και του συνολικού χαρτοφυλακίου τους εάν αυτό βρίσκεται στις παραπάνω εταιρείες.
1. Είμαι κάτοχος μετοχών της Cyprus Popular Bank. Στην περίπτωση που αυτές διαγραφούν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, τι σημαίνει αυτό για μένα;
«Οι έως τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν προς αυτή την εξέλιξη: Μη επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της CPB ούτε στο ελληνικό αλλά ούτε και στο χρηματιστήριο της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, με βάση όσα πρόκειται να ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και η εταιρεία, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί κάτι ως αντάλλαγμα (π.χ. ομόλογα που συνδέονται με το φυσικό αέριο) ή και όχι. Σε βάθος χρόνου και μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Bad Bank, υπάρχει η πιθανότητα αποζημίωσης μερικώς και με εξαιρετικά μικρή πιθανότητα ολικώς».
2. Είμαι κάτοχος μετοχών της τράπεζας Κύπρου. Διατρέχω κάποιον «κίνδυνο»; Κινδυνεύω να «χάσω» τους τίτλους μου υπό συγκεκριμένες εξελίξεις και αν ναι ποιες είναι αυτές;
«Διατρέχεις τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν που διατρέχεις ως μέτοχος σε οποιαδήποτε μετοχή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, σχετικά με τον τρόπο που θα ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα, δεν μπορεί να είναι σίγουρο το οποιοδήποτε σενάριο που αφορά στις μετοχές. Στην περίπτωση του κουρέματος και ανταλλαγής με μετοχές, αυτές οι μετοχές θα αποτελέσουν νέα κατηγορία τίτλων, ξεχωριστή από την κατηγορία μετοχών που σήμερα διαθέτουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι».
3. Eστω ότι είμαι πελάτης της Επενδυτικής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου, έχω δηλαδή εκεί το χαρτοφυλάκιό μου ή μέρος αυτού. Εάν μία ή και οι δύο εταιρείες αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, εγώ τι πρέπει να κάνω; Θα μεταφερθεί αυτομάτως το χαρτοφυλάκιό μου στο νέο αγοραστή; Χρειάζονται κινήσεις από πλευράς μου;
«Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχει μερίδα στο ΣΑΤ της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,75% ή στο ΣΑΤ του ΧΑΚ οι μετοχές του χαρτοφυλακίου σας είναι στο όνομά σας και δεν κινδυνεύουν από το τυχόν default ή πώληση του χειριστή της μερίδας. Αν πάψει να υπάρχει ο χειριστής, θα υπάρξει ενημέρωση από την αρμόδια αρχή για το τι θα πρέπει να γίνει για να συνεχίσετε απρόσκοπτα με το νέο χειριστή. Η μερίδα δεν ανήκει στην όποια τυχόν πτωχευτική περιουσία του χειριστή και γι΄αυτό δε χάνεται ποτέ.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί η ουσιαστική σημασία του ότι στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο τηρείται σε επίπεδο τελικού επενδυτή (Direct Holding σύστημα) σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες όπως στην Αγγλία και την Αμερική. Εκεί, είναι πιθανό η τήρηση να γίνεται μέσω Omnibus accounts στο όνομα της τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να πάρει πολύ χρόνο -και με αμφίβολο αποτέλεσμα- το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών (το να βρεθεί δηλαδή ο τελικός δικαιούχος σε τέτοιο περιβάλλον, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Lehman ή της MF Global που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα οι σχετικές διαδικασίες κατοχύρωσης των δικαιούχων από τον εκκαθαριστή).
Επιστρέφοντας στη συγκεκριμένη ερώτηση, το χαρτοφυλάκιο διατηρείται ανεξαρτήτως νέου ιδιοκτήτη ή νέου αγοραστή. Συνεχίζει να παραμένει στο όνομά σας και μπορεί να μεταφερθεί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε χειριστή, με διαφανείς και απόλυτα κατοχυρωμένες νομικά διαδικασίες».
Κοινή πλατφόρμα
4. Οι πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ;
«Οχι δεν σημειώθηκαν προβλήματα σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας. Είναι πιθανό να υπάρξει μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για κυπριακές μετοχές, που θα οδηγήσει σε μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Αλλά η λειτουργία της πλατφόρμας δεν έχει επηρεαστεί».
Διαχείριση της κρίσης
«Εχουμε συστήσει επιτροπές διαχείρισης κρίσεων και συνεδριάζουν συνέχεια. Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις επιτροπές που συνεδριάζουν τώρα πάνω σε διαφορετικά σενάρια τα οποία θα εξετάσουμε την Τρίτη το πρωί, όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το ποιες μετοχές θα κάνουν συναλλαγές. Ενδέχεται να ξεκινήσουν οι συναλλαγές για κάποιες μετοχές, αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με 100% σιγουριά.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ανοίξει το ΧΑΚ στις 28 Μαρτίου όταν άνοιξαν και οι τράπεζες της Κύπρου. Ωστόσο, αποφασίσθηκε να μείνει τελικώς κλειστό λόγω της αβεβαιότητας που υφίσταται για τους περιορισμούς στις συναλλαγές» δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο των Τράπεζας Κύπρου και CPB στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Κυπριακού Χρηματιστηρίου αγγίζει το 60%.
Χωρίς προβλήματα μετά τη μεταφορά κεφαλαίων
5. Προβλήματα που είχαν ανακύψει τις προηγούμενες ημέρες στο Χ.Α., όσον αφορά στην εκκαθάριση – εξαιτίας του κλεισίματος των κυπριακών τραπεζών – έχουν ξεπερασθεί πλήρως;
«Τα όποια προβλήματα φάνηκε να ανακύπτουν από την ξαφνική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων, έπαψαν να υφίστανται μετά την ειδική άδεια που δόθηκε από την ΚΤΚ για τη μεταφορά κεφαλαίων που αφορούσαν στην ομαλή ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί στη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της απόφασης».
6. Tα εξ’ αποστάσεως μέλη του Χ.Α. (εκ Κύπρου) όλες αυτές τις ημέρες που το ΧΑΚ είναι κλειστό, δραστηριοποιήθηκαν στην ελληνική αγορά;
«Σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη δραστηριοποίηση των εκ Κύπρου εξ’αποστάσεως μελών. To Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρούσε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη στην Κύπρο και τις εποπτικές αρχές (στην Ελλάδα και Κύπρο) ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση, αλλά και επίλυση των όποιων τεχνικών θεμάτων που θα μπορούσαν να ανακύψουν. Τα μέλη ακολούθησαν όλες τις οδηγίες που είχαν από τις εποπτικές αρχές και αυτοπεριορίστηκαν με βάση τις αποφάσεις σχετικά με τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων».
7. Eστω ότι είμαι πελάτης της Επενδυτικής Τράπεζας ή της τράπεζας Κύπρου, έχοντας εκεί το χαρτοφυλάκιό μου ή μέρος αυτού. Εάν κάποια από τις παραπάνω δύο εταιρείες κλείσει, ποια είναι η αντίστοιχη απάντηση όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιό μου; Κινδυνεύω να το χάσω;
«Υπάρχει αυτόματη διαδικασία, βάσει της οποίας το χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό. Η όποια κατάσταση του μέλους δεν επηρεάζει την ιδιοκτησιακή σχέση του χαρτοφυλακίου, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα απώλειας χαρτοφυλακίων πελατών».