Στα ύψη η τιμή του νομίσματος-φαινόμενο
Σαν μια τεράστια «φούσκα» έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζεται το bitcoin, το εικονικό νόμισμα – φαινόμενο, η εκτίναξη της τιμής του οποίου το κατατάσσει τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη γραμμή της οικονομικής επικαιρότητας.
Το πρωί της Τετάρτης, το ιντερνετικό νόμισμα Bitcoin, εκτινάχθηκε στα 250 δολάρια, από τα 32 δολάρια που βρισκόταν ένα μήνα πριν, με αποτέλεσμα το δημιούργημα του άγνωστου προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, να γίνει το νέο πεδίο δράσης των διεθνών κερδοσκόπων. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των Bitcoins πλησιάζει τα 11 εκατ. και αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο… άλμα. Όλοι πια άρχισαν να ασχολούνται με το «φαινόμενο Bitcoin», από τα εγκυρότερα οικονομικά πρακτορεία του κόσμου, μέχρις τους αναλυτές των κορυφαίων επενδυτικών οίκων παγκοσμίως.
“Είναι κάτι εντελώς παράλογο. Ως επενδυτής, είναι αδύνατο να δώσω μια ορθολογική αξία στο bitcoin”, δηλώνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της επενδυτικής εταιρείας Glendevon King Asset Management με έδρα το Λονδίνο, ολοένα και περισσότεροι πελάτες του οποίου ζητούν πληροφορίες για τα bitcoins.
Την ίδια ώρα, ο βετεράνος χρηματιστής της UBS, Art Cashin, μιλά για τη σύγχρονη εκδοχή της φούσκας της τουλίπας, του 17ου αιώνα. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο εικονικό νόμισμα, το οποίο εμφανίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας. Το 2011, έκανε μια τρελή κούρσα από τα 2 δολάρια στα 30 δολάρια, και το αντίστροφο, χωρίς ωστόσο αυτή του η πορεία να μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εκτίναξή του μπορεί να προκλήθηκε από Ρώσους και Κυπρίους επενδυτές που αγοράζουν bitcoins, με φόντο την κρίση της Κύπρου. Με το κούρεμα των καταθέσεων της Κύπρου, πολλοί είδαν το Bitcoin ως μια καλή εναλλακτική στο ευρώ.
Το Bitcoin δημιουργήθηκε 4 χρόνια πριν και αναπτύχθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση στις online συναλλαγές παγκοσμίως μεταξύ των χρηστών του Ίντερνετ. Η άνοδος της αξίας του τον τελευταίο καιρό οφείλεται στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς το διεθνές τραπεζικό σύστημα, λόγω των εξελίξεων στο θέμα της Κύπρου, τη στιγμή που το Bitcoin παρουσιάζεται «ασφαλές», καθώς δεν εξαρτάται από τραπεζικά ιδρύματα και κρατικούς φορείς, ενώ εγγυάται και ανωνυμία για όσους την επιθυμούν . Γι αυτό το λόγο άλλωστε είναι διαδεδομένη η χρήση Bitcoins για παράνομη δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκφράσει την ανησυχία της για την ανάπτυξη των εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Linden Dollar του διαδικτυακού παιχνιδιού Second Life. Όπως τόνιζε τότε η κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καλή φήμη των κεντρικών τραπεζών λόγω της εγγενούς αστάθειας τους. Οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη δημοτικότητα του μεγαλύτερου εικονικού νομίσματος και την ισοτιμία του, να μεγαλώνει.
H «εξόρυξή» του και πώς θα το αποκτήσετε
Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται “εκτύπωση” και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή. Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην “εκτύπωση” νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια. Διεθνώς, τα Bitcoins μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως για παράδειγμα μία τράπεζα. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η μία μονάδα Bitcoin διαιρείται σε 100 εκατομμύρια μικρότερες μονάδες, με το όνομα satoshis, που η κάθε μία από αυτές ορίζεται από οκτώ δεκαδικά ψηφία.
Το Bitcoin δεν λειτουργεί σαν ένα τυπικό νόμισμα. Δεν έχει κεντρική τράπεζα και καμία κεντρική οργάνωση δεν επιβεβαιώνει, ούτε ελέγχει τις συναλλαγές. Αντιθέτως, το ψηφιακό νόμισμα βασίζεται σε ένα peer-to-peer δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών.
Συνεπώς, ένα Bitcoin δεν τυπώνεται από ένα νομισματοκοπείο, αλλά δημιουργείται σε υπολογιστές μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining (εξόρυξη). Κατά το mining, ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργεί blocks (τεμάχια) που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανταμοιβή του χειριστή του συστήματος με μερικά νέα Bitcoins.Φυσικά υπάρχει ένας δικτυακός αλγόριθμος που φροντίζει να μην «κόβεται» συνεχώς νέο χρήμα. Κάθε χρήστης έχει μία ξεχωριστή διεύθυνση στο δίκτυο του Bitcoin. Η διεύθυνση αυτή συνδέεται με ένα δημόσιο κλειδί, ενώ για κάθε διαφορετικό δημόσιο κλειδί πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο ιδιωτικό, το οποίο διατηρούμε μυστικό. Η αποστολή Bitcoins απαιτεί τη γνώση της διεύθυνσης του παραλήπτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα emails.