Παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια η τιμή του Brent, ενώ αναλυτές και traders συμφωνούν ότι οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνησης δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τη διώρυγα του Σουέζ.
Στις 13:29 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent υποχωρούσε κατά 42 σεντς στα 100,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε πτώση κατά 71 σεντς στα 91,48 δολάρια το βαρέλι.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αγορά πετρελαίου δεν βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να παραμείνει «ευέλικτος» σε περίπτωση που εξαπλωθεί η κρίση και εμφανιστούν ελλείψεις στην αγορά.
Χθες, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2008, ενώ και το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 90 δολάρια, στον απόηχο της αναταραχής που συγκλονίζει την Αίγυπτο και των ανησυχιών που επικρατούν στις αγορές, τόσο σχετικά με την ομαλή λειτουργία της διώρυγας του Σουέζ όσο και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης και στις λοιπές χώρες της Βορείου Αφρικής.
Στο Λονδίνο, χθες στις 19:41 (ώρα Ελλάδος) το μπρεντ σημείωνε άνοδο της τάξεως του 1,36 δολ. στα 100,78 δολ., έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα έως τα 101,08 δολ.
Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 91,54 δολ., καταγράφοντας κέρδη της τάξεως των 2,20 δολ. ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στα 91,75 δολ.
Χθες το πρωί (ώρα Ελλάδος), στις ασιατικές αγορές, η τιμή του βαρελιού απείχε μόλις 3 σεντς από το επίπεδο των 100 δολαρίων (99,97 δολ.) ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο επίπεδο των 99,60 δολ. όπου εξακολουθούσε να καταγράφει κέρδη 18 σεντς έναντι του “κλεισίματος” της Παρασκευής.
Αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς που επικαλείτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, είχαν προβλέψει την άνοδο αυτή.
Η διώρυγα του Σουέζ, από όταν άνοιξε το 1869, εξυπηρετεί την διεθνή ναυτιλία και μέσω αυτής γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς του πετρελαίου από τις χώρες άντλησής του προς τη Δυτική Ευρώπη και τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
Η πιθανή παύση διελεύσεων, λόγω των αναταραχών του καθεστώτος Μουμπάρακ, θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση του κόστους μεταφοράς του μπρεντ και συνεπώς σε κυλιόμενες αυξήσεις σε όλα τα αγαθά.
Χθεσινή έκθεση αναλυτών της Goldman Sachs ωστόσο είχε διασκεδάσει προσωρινά τους φόβους των επενδυτών για κίνδυνο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου προς τις ενεργειακές αγορές.
Αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής των Τζέφρι Κάρι στο Λονδίνο, σημείωσαν, όπως μετέδωσε το Μπλούμπεργκ, ότι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «έχουν σχετικά σταθερές και δημοφιλείς κυβερνήσεις». «Οι πιο πλούσιες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα από ό,τι οι λιγότερο πλούσιες χώρες της Βορείου Αφρικής. Ακόμη κι αν τα προβλήματα επεκταθούν σε μια από αυτές τις χώρες, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα διακοπεί η προσφορά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι η ενέργεια μπορεί να ρέει ακόμη και κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες», έγραψανοι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. Επισήμαναν, επίσης, ότι η κίνηση δεξαμενοπλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ παρέμεινε, εν πολλοίς, ανεπηρέαστη από τις αναταραχές στην Αίγυπτο που σήμερα μπαίνουν στην έβδομη μέρα.
Συχνά ένα βήμα μπροστά, οι Έλληνες βενζινοπώλες έχουν αυξήσει την τιμή διάθεσης της βενζίνης προεξοφλώντας την αύξησή της, λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο.
Η τιμή της αμόλυβδης έφτασε χθες το 1,70 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 75 λεπτά το λίτρο, μέσα σε δύο ημέρες έφτασε στα 80.