Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.014,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,04%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 77,79 εκατ. ευρώ.
Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι 1,30215 δολάρια.
Διεθνή Χρηματιστήρια
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 0,63%.
Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινείται πτωτικά κατά 0,05%.
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,01%.
Τις μετοχές στα ύψη ωθεί η νομισματική χαλάρωση
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε ότι οι αγορές βρίσκονται σε «έκσταση» από το φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο και ωθούν τις τιμές των μετοχών σε ύψη – ρεκόρ, παρά την έλλειψη καλών οικονομικών νέων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών» αναφέρει στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της ότι η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ορισμένων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου «συνέβαλαν, ώστε οι συμμετέχοντες στην αγορά να μη λάβουν υπόψη τις ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Η BIS, που έχει την έδρα της στη Βασιλεία της Ελβετίας, σημειώνει ότι η «φιλόδοξη» δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, τον περασμένο Απρίλιο, να διπλασιάσει τη νομισματική βάση έως το τέλος του 2014, «κυριάρχησε» στις κινήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αυτή η «νέα φάση» της νομισματικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο της οποίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, σε συνδυασμό με κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές Μαΐου «ώθησαν το κλίμα στις αγορές και οδήγησαν σε νέα ύψη του βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες».
Πολλοί υψηλόβαθμοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εκφράσει δυσπιστία για την αισιοδοξία που δείχνουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές από την αρχή του 2013.
Τόσο ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κίνγκ έχουν προειδοποιήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δημιουργεί τον κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.