Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities Markets Authority -ESMA) δημοσίευσε ένα κείμενο συζήτησης που αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (CRA3 Regulation), που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουνίου 2013.
Ο Κανονισμός, που συμπληρώνει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, απαιτεί από την ESMA να προετοιμάσει σχέδια Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων για:
– Τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης αναφορικά με τα δομημένα χρηματοπιστωτικά μέσα (structured finance instruments-SFIs)
– Την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αξιολόγησης (ERP)
– Τις περιοδικές αναφορές για τις αμοιβές που χρεώνουν οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας
Η ESMA αναμένει απόψεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να την βοηθήσουν να προετοιμάσει το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων το οποίο αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στις αρχές του 2014. Η ESMA πρέπει να παραδώσει το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 21 Ιουνίου 2014.
Σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων για τις πληροφορίες σχετικά με τα δομημένα χρηματοπιστωτικά μέσα
Το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων έχει ως στόχο να διευκολύνει την παροχή επαρκών πληροφοριών στους επενδυτές, για τα δομημένα χρηματοπιστωτικά μέσα, και τα υποκείμενα περιουσιακά τους στοιχεία, με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητά τους να διενεργούν τεκμηριωμένες αξιολογήσεις της αξίας των σύνθετων χρηματοπιστωτικών μέσων, να μειώσουν την εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, να προωθήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας και να διευκολύνουν την εκχώρηση των αυτόκλητων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.
Το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων θα προσδιορίζει:
– Τις πληροφορίες τις οποίες πρέπει να δημοσιεύουν οι εκδότες (issuers), οι οντότητες που κατέχουν και μεταβιβάζουν τους υποκείμενους τίτλους σε μία πράξη τιτλοποίησης (originators) και οι ανάδοχοι (sponsors) για τα δομημένα χρηματοπιστωτικά μέσα που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
– Την συχνότητα με την οποία οι πληροφορίες πρέπει να επικαιροποιούνται
– Την παρουσίαση των πληροφοριών μέσω ενός τυποποιημένου πίνακα δημοσιοποίησης
Το κείμενο συζήτησης εστιάζει στην αναγνώριση των κατηγοριών των περιουσιακών στοιχείων που καλύπτονται από τον Κανονισμό καθώς επίσης και το περιεχόμενο, το επίπεδο τυποποίησης και την συχνότητα των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται από τον εκδότη, την μεταβιβάζουσα τους υποκείμενους τίτλους οντότητα (originator) και τον ανάδοχο, σε ένα διαδικτυακό τόπο που θα δημιουργηθεί από την ESMA.
Σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων για την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αξιολόγησης (ERP)
Ο Κανονισμός απαιτεί από την ESMA να εγκαταστήσει την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αξιολόγησης όπου οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας θα υποβάλουν επικαιροποιημένες αξιολογήσεις και προοπτικές αξιολόγησης, μαζί με στοιχεία για την ιστορική απόδοση των αξιολογήσεων τους. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι δημοσίως διαθέσιμες επιτρέποντας στους επενδυτές να συγκρίνουν όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που υπάρχουν αναφορικά με ένα συγκεκριμένο εκδότη κινητών αξιών ή χρηματοπιστωτικό μέσο, και να βοηθούν στην λήψη αποφάσεων, συνεισφέροντας έτσι στην αυξημένη προστασία των επενδυτών και βελτιώνοντας την δυνατότητα των μικρότερων Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας να γίνουν γνωστοί.
Το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων θα προσδιορίζει:
– Το περιεχόμενο και την μορφή των περιοδικών αναφορών στοιχείων αξιολόγησης που θα απαιτούνται από ένα εγγεγραμμένο και πιστοποιημένο Οργανισμό Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας με σκοπό την εν εξελίξει εποπτεία
– Το περιεχόμενο και την παρουσίαση των πληροφοριών, συμπεριλαμβανόμενων της δομής, της μορφής της μεθόδου και του χρόνου των αναφορών που οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας πρέπει να αποκαλύψουν στην ESMA
Με σκοπό να μπορεί η ESMA να επεξεργαστεί τις απαραίτητες πληροφορίες για ατομικές αξιολογήσεις και προοπτικές αξιολόγησης και να επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ανάγκες των χρηστών των αξιολογήσεων και οι τεχνικές λεπτομέρειες των απαιτήσεων αναφοράς των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας.
Σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων για τις αμοιβές που χρεώνονται από τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας στους πελάτες τους
Το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων στοχεύει να μετριάσει τις συγκρούσεις συμφερόντων και να διευκολύνει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, διασφαλίζοντας ότι οι αμοιβές των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας είναι βασισμένες στο κόστος, χωρίς διακρίσεις και δεν εξαρτώνται από κάποιο αποτέλεσμα της διενεργηθείσας εργασίας ή από την παροχή συναφών υπηρεσιών.
Το κείμενο συζήτησης εστιάζει στην συλλογή πληροφοριών για τις αμοιβές των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας και την δομή του κόστους, καθώς επίσης και την πολιτική των χρεώσεων τους. Το σχέδιο Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων θα προσδιορίσει το περιεχόμενο και την μορφή των περιοδικών αναφορών για τις χρεώσεις αμοιβών από τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας για τον σκοπό της εν εξελίξει εποπτείας της ESMA.
Τα επόμενα Βήματα
Το κείμενο συζήτησης είναι ανοικτό σε σχόλια, έως τις 10 Οκτωβρίου 2013. Ως μέρος της διαδικασίας της διαβούλευσης, η ESMA θα διενεργήσει μια Δημόσια Ακρόαση για τον Κανονισμό για τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (CRA3 Regulation) – τα νέα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα, από τις 10.00 έως 13.00 την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013.
Η ESMA επίσης εξετάζει την περίπτωση να δημοσιεύσει Ερωτήσεις και Απαντήσεις οι οποίες θα διευκρινίζουν μερικές από τις διατάξεις και τις απαιτήσεις του Κανονισμού CRA3.