Η επαναδιατύπωση της φρασεολογίας του κειμένου των συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου όσον αφορά την πολιτική για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντέστρεψε την πτωτική τάση που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε στις 797 μονάδες βάσης (7,97 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στις 760 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το spread των 10ετών τίτλων της Πορτογαλίας αυξήθηκε στις 397 μ.β. και της Ισπανίας στις 206 μ.β.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, προειδοποίησε ότι οι αγορές θα αντιδρούσαν άσχημα στην αλλαγή της φρασεολογίας του κειμένου συμπερασμάτων, καθώς θα την ερμήνευαν ως απόρριψη της εκχώρησης αυξημένου ρόλου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων ανέφερε ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν – στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου μέτρων που θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο – “να ενισχύσουν την ευελιξία και χρηματοδοτική ικανότητα του ΕΤΧΣ”, ενώ στο τελικό σχέδιο αναφέρεται ότι συμφώνησαν “να ενισχύσουν το ΕΤΧΣ για να διασφαλίσουν την αναγκαία αποτελεσματικότητά του”.
Η αλλαγή έγινε, σύμφωνα με τους Financial Times, ύστερα από αίτημα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται αρχικά να διαφώνησε με αυτή. Αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν, προσθέτει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί φαίνεται να ήθελαν να κρατήσουν το θέμα ανοικτό ως μοχλό για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τοθέμα της ενίσχυσης της ευελιξίας του Ταμείου – για να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα – είναι ακόμη στο τραπέζι, μαζί με τα μέτρα ευθυγράμμισης των οικονομικών πολιτικών που έχει προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας και συζητούνται στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης.