Αλλοδαποί fund managers σύντομα την Αθήνα – Ποιους κλάδους προκρίνουν η Goldman και η HSBC
Κύμα αισιοδοξίας επικρατεί στους κύκλους των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, καθώς ήδη εμφανίζονται τα έμπρακτα αποτελέσματα της επιτυχίας που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο.
Εντός εβδομάδος, αναμένεται στην Αθήνα ομάδα ξένων διαχειριστών κεφαλαίων – οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν και στη βρετανική πρωτεύουσα συνομιλώντας με τους Έλληνες επιχειρηματίες- οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση της UBS, που θα έχει τον ρόλο του broker, πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους 20 εισηγμένων.
Οι εκπρόσωποι της UBS ενημέρωσαν από το Λονδίνο τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών σχετικά με τις προθέσεις των αλλοδαπών fund managers να επισκεφτούν σύντομα την Αθήνα και τα στελέχη των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν συζητήσεις πιθανής συνεργασίας.
Ένα νέο στοιχείο προκύπτει από την αναμενόμενη «επέλαση» των αλλοδαπών fund managers: Το αυξημένο ενδιαφέρον για εταιρικά ομόλογα, πέραν των τίτλων των εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον σε τρεις εταιρείες έχει ήδη εκδηλωθεί από την πλευρά των αλλοδαπών ενδιαφέρον για άμεση συμμετοχή στα κεφάλαια των εισηγμένων.
Η UBS (ως broker, και όχι το τμήμα Asset Management) έχει τον ρόλο του μεσολαβητή στην πραγματοποίηση των meetings μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και fund managers του εξωτερικού.
Αμερικανική… εισβολή στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά
Οι Αμερικανοί διοχετεύουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα περισσότερα κεφάλαια από το 1977, επιδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στην περιοχή και στην ικανότητα της ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση χρέους.
Συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι επένδυσαν 65 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2013, που είναι το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων 36 ετών γι’ αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs βασιζόμενη σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ευρώπη, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των αγορών με κινητήριο δύναμη τα ισχυρότερα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ο Έντι Πέρκινς, chief investment officer για διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές της Goldman Asset Management, δήλωσε: «Τα οικονομικά στοιχεία θέτουν ένα καλό στοίχημα για την Ευρώπη. Εκτιμούμε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά καθώς ανακάμπτει η ήπειρος». Ο Ρόμπερτ Παρκς, της HSBC, πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι τα κέρδη θα εκπλήξουν ανοδικά, γεγονός που θα δώσει ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».
Η HSBC εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι 15% υποτιμημένα συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Κι αυτό παρά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν κατά 27% από τις 4 Ιουνίου 2012.
Παρ’ όλα αυτά, οι χρηματιστηριακές αγορές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο. Το ενδεχόμενο αμερικανικού χτυπήματος κατά της Συρίας, οι ανησυχίες για την αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές και ο κίνδυνος υποτροπιασμού στην κρίση της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αποτρέψουν την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.
Η φτωχή πορεία των αναδυόμενων αγορών, ειδικότερα, αποτελεί εστία ανησυχίας, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντλούν περί το ένα τρίτο των εσόδων τους από αυτές. Ενδεχόμενα εμπόδια από τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να πλήξουν τα κέρδη και τα έσοδά τους.
Παρά τους κινδύνους, οι διαχειριστές επενδύσεων δηλώνουν πως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φτηνές ενθαρρύνει περισσότερα αμερικανικά funds να τοποθετηθούν σε αυτές τις αγορές. Ο κυκλικά προσαρμοζόμενος Ρ/Ε της HSBC διαμορφώνεται στο 11,4 συγκριτικά με τον ιστορικό μέσο όρο του 14,8.
Οι κλάδοι που εκτιμούν η Goldman Sachs και η HSBC είναι ο χρηματοοικονομικός, οι τηλεπικοινωνίες και οι εταιρίες κοινής ωφέλειας, καθώς έχουν αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι και πάλι της μόδας καθώς η επιτυχία των χρηματοπιστωτικών ομίλων είθισται να εξαρτάται από τη βελτίωση της οικονομίας. Οι προσδοκίες εντονότερης δραστηριότητας σε συγχωνεύσεις και εξαγορές σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες επίσης θεωρούνται θετικές για τις μετοχές.
Ο κ. Πάρκες δήλωσε επίσης: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί απαισιόδοξοι, αλλά το χαμηλό κόστος των μετοχών τις καθιστά πολύ ελκυστικές. Οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι από τα θετικά σημεία και νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές σίγουρα θα κινηθούν ανοδικά».