Αν και χαρακτηρίζουν απίθανο το σενάριο του default των ΗΠΑ οι Deutsche Bank και Nomura, ωστόσο εξετάζουν τις πιθανές του επιπτώσεις στις αγορές.
«Όλοι οι πελάτες μας ρωτούν τι θα συμβεί στις αγορές, εάν οι ΗΠΑ κηρύξουν default στο χρέος τους» επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέα της έκθεση με τίτλο «Thinking the unthinkable».
Όπως επισημαίνει, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το Κογκρέσο σχεδιάζει να επιλύσει τα δύο θέματα της διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης και της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους μαζί, κι έτσι οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο για να ηρεμήσουν τα πράγματα στις αγορές.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ένα τεχνικό default στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που θα προκύψει από μια αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, είναι ένα απίθανο σενάριο.
Τι θα σήμαινε όμως για τις αγορές;
– Η τράπεζα απαντά πως η αντίδραση σε αυτό το (μηδενικό κατά τα άλλα) σενάριο θα ήταν, πρώτον η μαζική στροφή προς τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια με πρώτο το γεν, μετά το ελβετικό φράγκο, μετά το ευρώ και τέλος την στερλίνα, και εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου θα αγγίξει το 1,40.
– Δεύτερον, θα σημειωθεί μαζική έξοδος από τα νομίσματα που είναι ευαίσθητα στην οικονομική ανάπτυξη και στα νομίσματα των εμπορευμάτων.
– Τρίτον, θα υπάρξει κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την αμερικανική κυβέρνηση.
– Και, τέλος, θα σημειωθεί sell off στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Ενα τεχνικό default θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικό για το στάτους του δολαρίου ως νόμισμα των αποθεματικών. Ο βαθμός στον οποίο θα κυμανθεί το sell-off των ομολόγων, τουλάχιστον σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα των άλλων κρατών τ ου G10, θα είναι κρίσιμος στο να καθοριστεί και η νομισματική πολιτική της Fed αλλά και τών άλλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου. Η Fed και οι υπόλοιπες τράπεζες πιθανότατα να προχωρήσουν σε περαιτέρ ω μέτρα τόνωσης της αγοράς.
Από την πλευρά της η Nomura επισημαίνει πως τον Αύγουστο του 2011, ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής αντίδρασης της αγοράς στην υποβάθμιση των ΗΠΑ ήρθε μετά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, και η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ την Παρασκευή, 5 Αυγούστου.
Οι μετοχές οδηγήθηκαν σε βαρή sell-off , με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει βουτιά 7% στις 8 Αυγούστου, και τα spreads στην πιστωτική αγορά στις ΗΠΑ διευρύνθηκαν μαζικά, αμέσως μετά την υποβάθμιση. Ωστόσο, η επίπτωση για το δολάριο ήταν ελάχιστη, έναντι τόσο των νομισμάτων του G10 συμπεριλαμβανομένου του γεν, όσο και αυτών των αναδυόμενων αγορών.
Η Nomura υπογραμμίζει πως σε ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ, η αντίδραση των αγορών δεν θα είναι η ίδια με αυτή του 2011.
Πρώτα απ ‘όλα, όπως τονίζει, δεν είναι σαφές ότι θα γίνει υποβάθμιση καθώς πλησιάζουμε τις 17 Οκτωβρίου. Τα σχόλια των S&P και Moody’s αναφέρουν ότι θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο των ΗΠΑ. Η Fitch ωστόσο, παραμένει ο βασικός κίνδυνος, ειδικά δεδομένου ότι είναι η μόνη που δίνει αρνητική προοπτική στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Δεύτερον, ακόμη και αν γίνει η υποβάθμιση, η Nomura πιστεύει ότι ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι λιγότερο σοβαρός. Το 2011 είχε το στοιχείο της έκπληξης, καθώς και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την υποβάθμιση δεν ήταν γνωστές. Στο σημερινό περιβάλλον, είναι ευρέως αποδεκτό ότι θα υπάρξει μικρό ή μηδενικό ξεφόρτωμα των assets, και ότι μια τέτοια ενέργεια από κάποιον οίκο αξιολόγησης δεν φέρνει νέες πληροφορίες σχετικά με τη δημοσιονομική υγεία των ΗΠΑ.