Αγωγές επενδυτών για την πρώτη, οικονομική «εκτόξευση» για τη δεύτερη
Μέτοχοι κατηγορούν την εισηγμένη στο αμερικανικό ταμπλό για παραπλάνηση Ορατός ο κίνδυνος και για delisting για την εταιρία του Αλέξανδρου Μούκα Στον αντίποδα, αύξηση 64 στερλινών μέσα σε 9 μήνες για τη μετοχή της βρετανικής εισηγμένης
Δύο ελληνικές εταιρίες με «κοινή αφετηρία» την δραστηριότητά τους στις νέες τεχνολογίες, διάγουν… βίους αντίθετους στις διεθνείς χρηματαγορές.
Η Velti, την οποία ίδρυσαν πριν από 13 χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Μούκας και οι κ.κ. Μενέλαος Σκουλούδης και Χρήστος Κασκαβέλης και που ήταν ο πρώτος όμιλος mobile marketing που περνούσε το «κατώφλι» του Nasdaq, βρίσκεται στο… μάτι του κυκλώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από την χρηματιστηριακή κατάρρευση και τον «ορυμαγδό» δικαστικών προσφυγών εναντίον της από οργισμένους επενδυτές.
Στον αντίποδα η Globo του κ. Κωστή Παπαδημητρακόπουλου συγκαταλέγεται μεταξύ των θετικών πρωταγωνιστών για το 2013 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με την τιμή της μετοχής της να έχει αυξηθεί κατά 64 στερλίνες μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων.
Και ενώ στην πρώτη περίπτωση, η διοίκηση παλεύει να αντεπεξέλθει των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και νομικών εμπλοκών την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη και με την προειδοποίηση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πιθανό delisting (η μετοχή της κινείται κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 1 δολ.), η δεύτερη «γράφει» το δικό της success story, το οποίο περιλαμβάνει big deals.
ΣΤΑ… ΜΑΧΑΙΡΙΑ
Η «ελεύθερη πτώση» της μετοχής της Velti κατά 98% από τότε που εισήχθη στον Nasdaq και της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της εταιρίας (αποτιμάται μόλις στα 31 εκ. δολ. από 1,7 δισ. δολ. πριν από δύο χρόνια) σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ζημιών στα 130 εκ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έχουν οδηγήσει από τον Αύγουστο- όπως είχε αναδείξει η Deal- πολλούς επενδυτές στα… μαχαίρια με την διοίκηση.
Ήδη έχουν κατατεθεί μαζικές αγωγές κατά του ομίλου, με πιο πρόσφατη εκείνη που υπέβαλε πριν από μία βδομάδα το δικηγορικό γραφείο Levi & Korsinsky, διεκδικώντας οικονομικές αποζημιώσεις. Οι ενάγοντες αμφισβητούν τα στοιχεία με τα οποία η εταιρία εισήλθε στον Nasdaq και κατηγορούν την διοίκηση για παραπλάνηση, καθώς υποστηρίζουν ότι γνώριζε την δυσκολία ή την πλήρη αδυναμία είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες της, αλλά παρόλ’ αυτά είχε υπερεκτιμήσει τα έσοδά της και το ύψος των απαιτήσεων.
Η διοίκηση υπό τον κ. Μούκα, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι μέσω ενός εκτεταμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο εφαρμόζει, όπως η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Βαλκάνια στην θυγατρική VCI, οι συμφωνίες με μεγάλους πελάτες, όπως η Toyota, η Coca Cola κ.α., οι περικοπές θέσεων εργασίας που στην χώρα μας ξεπέρασαν τις 30 και στο εξωτερικό τις 200 και η αλλαγή στην οικονομική διεύθυνση, προσλαμβάνοντας τον πρώην CFO της Sybase, Jeff Ross, έχει χτυπήσει την «ρίζα του κακού», όμως, απομένει να πείσει και την αγορά.
Άλλωστε από τις επικείμενες εξελίξεις γύρω από την Velti εξαρτάται εν πολλοίς και η απόφαση που θα κληθεί να λάβει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλει η εταιρία για χρηματοδότηση από κεφάλαια του αναπτυξιακού νόμου, τα οποία ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία στην Ελλάδα εξασφάλισε το 2011 επιχορήγηση 9,6 εκατ. ευρώ, εκ της οποίας έχει εισπράξει 4,8 εκ. και τώρα περιμένει την δεύτερη δόση. Την ίδια ώρα όμως, έχει λάβει και εγκριτική απόφαση σε ένα ακόμη αίτημά της για χρηματοδότηση με 4,6 εκ. ευρώ από τον επενδυτικό νόμο για ένα ακόμη έργο.
Το δίλημμα του αρμόδιου υφυπουργού είναι λοιπόν αν θα πρέπει να «ανάψει πράσινο» για να δοθούν τα χρήματα αυτά για μια εταιρία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ή θα καταλήξουν στις καλένδες πολύτιμα κονδύλια. Η διοίκηση πάντως, σημειώνει σε όσους ορθώνουν εμπόδια για την χρηματοδότηση πως τα προβλήματα αφορούν αποκλειστικά στην εταιρία στις ΗΠΑ και όχι την ελληνική.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Κωδικός» ανάπτυξη σε Ασία και Αμερική
Με αντίθετο «άνεμο» από εκείνον της Velti κινείται η Globo. Η εταιρία, την οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος στο υπόγειο του σπιτιού του με πρώτο χρηματοδότη την μητέρα του, έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τις επιδόσεις της στο χρηματιστηριακό ταμπλό του City, σημειώνοντας η μετοχή της υψηλά έτους.
Από τις 19 στερλίνες στις οποίες διαπραγματευόταν τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα έχει ανέβει στις 83 στερλίνες, υπερ- τετραπλασιάζοντας την αξία της τεχνολογικής εταιρίας που έχει έδρα την Αθήνα, στα 328 εκατ. ευρώ και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η εταιρία κατόρθωσε να αυξήσει δραστικά τις πωλήσεις λογισμικού που μετατρέπουν τις ατομικές συσκευές τηλεφώνου σε επιχειρηματικές, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ασία και στην Λατινική Αμερική.
Μεγάλη ώθηση στην ανοδική πορεία της έδωσε και η πρόσφατη μεγάλη εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας Notify Technologies Inc., στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου της Globo να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο του Enterprise και Consumer Mobility.
Το τίμημα άγγιξε τα 5 εκατ. δολ. και με αυτόν τον τρόπο η ελληνική εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου επεκτείνει την παρουσία της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενσωματώνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα γραφεία, το πελατολόγιο, τους 60 εργαζόμενους και τα προϊόντα της Notify στην θυγατρική της που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
Η εξαγορά της Notify από την Globo εκτιμάται πως θα επιφέρει άμεσα ενίσχυση των EBITDA, καθώς και επιπλέον κέρδη κατά το πρώτο πλήρες έτος, με δεδομένο ότι η Notify (μετρά 1.800 πελάτες στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του βιομηχανικού τομέα) για το 2012 παρουσίασε έσοδα και κέρδη προ φόρων της τάξεως των 6,1 εκατ. δολ. και 1,6 εκατ. δολ. αντίστοιχα.