Η καλύτερη σε αποδόσεις μπορεί να είναι φέτος η ελληνική αγορά συγκριτικά με τις αναδυόμενες κάτι το οποίο ενισχύει τις φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι υποτιμημένη. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Deutsche Bank με αφορμή την ένταξη της Αθήνας στις αναδυόμενες Αγορές του οίκου MSCI.
Το ΧΑ έχει αποδώσει 57,9% φέτος σε όρους δολαρίου έναντι -0,4% των υπολοίπων αναδυόμενων αγορών, ωστόσο απ’ το Δεκέμβριο του 2000 μετρά απώλειες 59% έναντι +320% για τις αναδυόμενες, σημειώνει μεταξύ άλλων.
Σε όρους P/BV, οι ελληνικές μετοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο δείκτη MSCI EM αποτιμώνται σε λογικά επίπεδα, παρόμοια με το μέσο όρο των ΕΜ.
Για τους επενδυτές που προτιμούν να χρησιμοποιούν τα ο δείκτη P/E, η Ελλάδα φαίνεται ακριβή, αλλά η ανάλυσή της Deutsche Bank δείχνει ότι αυτό οφείλεται στην εξασθενημένη κερδοφορία των εταιρειών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και η κυβέρνηση απαρτίζεται από μία πιο σταθερή συμμαχία, ωστόσο ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς. Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται και είναι πιθανή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, θεωρούν οι αναλυτές της τράπεζας. Το ζήτημα είναι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό τις επόμενες χρονιές. Όπως εκτιμά η Deutsche Bank ένα δεύτερο PSI ή ένα OSI είναι απίθανες εξελίξεις, ωστόσο περιμένει κάποιες άλλες “διορθωτικές κινήσεις” (όπως μείωση των επιτοκίων, επέκταση των λήξεων των ομολόγων κοκ). Μάλιστα σημειώνει πως ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πολύ μικρός.
Οι επικρατέστερες μετοχές του MSCI στο Χ.Α.
Σε ότι αφορά τον αναδιαρθρωμένο MSCI EM Index, το δείκτη των αναδυόμενων αγορών, στον οποίο θα συμμετάσχουν ελληνικές μετοχές, αυτός θα τεθεί σε ισχύ από τις 26 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank σε αυτόν θα συμπεριληφθούν οι μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΠΕ.
Μικρότερες αλλά καλές πιθανότητες έχουν επίσης οι Jumbo και Folli Follie και ακόμα πιο μικρές η Alpha Bank, η Βιοχάλκο και η Motor Oil.
«Το ποσοστό του 0,419% είναι σχεδόν αμελητέο για τα passive funds με παγκόσμιο προσανατολισμό, ωστόσο για τα κεφάλαια που κάνουν focus στην νοτιανατολική Ευρώπη και το δείκτη MSCI EMEA αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, αν και μικρότερη από ό,τι οι αγορές της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Τουρκίας», εκτιμάει η DB.