ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
Περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,1 τρισ. δολαρίων ξεφορτώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα τέλη του 2011, καθώς απομακρύνονται από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως είναι οι τιτλοποιήσεις, υπό την πίεση των αρχών να βάλουν σε τάξη τους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με μελέτη της European Banking Authority, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 του κλάδου, που μετρά το κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν ζημιές, ενισχύθηκε στο 11,7% από 10% το Δεκέμβριο του 2011. Οι διεθνείς τράπεζες έχουν αντλήσει περίπου 500 δισ. δολάρια σε κεφάλαια μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την κατάρρευση της Lehman Brothers, πριν από πέντε χρόνια, και κινούνται πιο κοντά στη συμμόρφωση με τους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η μείωση του ενεργητικού προέρχεται κυρίως από την πώληση τιτλοποιήσεων και τη μείωση της δραστηριότητας του trading, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της EBA. Αντίθετα, οι θέσεις των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ παρέμειναν σταθερές στα 1,7 τρισ. δολάρια. Οι τράπεζες πούλησαν το 9,3% των κρατικών ομολόγων τους το 2011, αλλά στη συνέχεια αύξησαν τις θέσεις τους κατά 9,5%.
Από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Δανία είναι εκείνη με τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, καθώς το core tier 1 του τραπεζικού της κλάδου διαμορφώνεται στο 17,2%. Οι βρετανικές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακή επάρκεια 11,7%, ενώ η Σλοβενία βρέθηκε στην τελευταία θέση της λίστας, με 8%. Το ενεργητικό της Deutsche Bank, σταθμισμένο στον κίνδυνο, μειώθηκε κατά 20 δισ. ευρώ, στα 314,3 δισ. ευρώ, ενώ η Barclays συρρικνώθηκε στα 452 δισ. ευρώ από τα 474 δισ. ευρώ. Όμως, την ίδια στιγμή, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων (λιανικής και επιχειρηματικών) των ευρωπαϊκών τραπεζών επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2011. Κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο εν μέσω μέτρων λιτότητας και οικονομικής ύφεσης.