ChiNext: “Πόδι” της Κίνας στις αναδυόμενες αγορές

Έναν χρόνο πριν, οι κρατικές κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν το ChiNext, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που λειτουργεί ως τμήμα του χρηματιστηρίου του Shenzhen, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους λεγόμενους «αναδυόμενους κλάδους στρατηγικής σημασίας» στα ατελείωτα αποταμιευτικά αποθέματα της χώρας. Η φαρμακευτκή εταιρεία Chase Sun ήταν από τις πρώτες που έκαναν “ποδαρικό” στο νέο χρηματιστήριο, διαθέτοντας μετοχές της προς πώληση, αντλώντας έτσι κεφάλαια 113 εκατ. δολαρίων, χρηματοδότηση που άνοιξε τον δρόμο για την ενίσχυση της παραγωγής με νέα φάρμακα.

 

Μέχρι σήμερα, 141 μετοχές βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο ChiNext, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες καθαρό ενεργητικό τριών εκατ. δολαρίων (20 εκατ. γουάν), δύο διαδοχικά έτη κερδοφορίας και σωρευτικά κέρδη 1,5 εκατ. δολάρια (10 εκατ. γουάν). Συγκριτικά, το Χρηματιστήριο του Shenzhen απαιτεί καθαρό ενεργητικό 30 εκατ. γουάν, τρία διαδοχικά έτη κερδοφορίας και συνολικά κέρδη 30 εκατ. γουάν.

 

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών του ChiNext στις 30 Οκτωβρίου 2009, οι εταιρείες που εισήχθησαν είχαν αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών. Στο αντίστοιχο διάστημα από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης, ο αριθμός των αρχικών δημόσιων προσφορών ανερχόταν μόλις στις 24. «To ChiNext θα περάσει στην ιστορία ως ένα μεγάλο σημείο καμπής για την ανάπτυξη της χώρας», σχολιάζει σχετικά ο διάσημος επενδυτής Marc Mobius.

 

Στοχος του Πεκίνου είναι να ενισχύσει τις μικρότερες επιχειρήσεις και τις δυνατότητες του παραγωγικού τους τομέα, ούτως ώστε να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές βασικών προϊόντων μεταποίησης και να ενθαρρύνει τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου χρηματιστηρίου στη Σαγκάη, τα κινεζικά χρηματιστήρια έχουν σημειώσει ταχύτατη ανάπτυξη. Με εισηγμένες εταιρείες συνολικής κεφαλαιοποίησης ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση πίσω από τη Wall Street.

 

Για την εγγραφή στο χρηματιστήριο, οι κνεζικές ρυθμιστικές Αρχές άνοιγαν πρωτίστως το δρόμο σε μεγάλες, κρατικές επιχειρήσεις, όπως η PetroChina και η Industrial and Commercial Bank of China, κάτι που δύσκολα έκαναν σε μικρότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικό τομέα.

 

Οι Αρχές πλέον, μέσω του ChiNext, διευκολύνουν την ένταξη στο χρηματιστήριο των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύουν εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών, αλλά και εταιρείες καινοτομικών κεφαλαίων, προσπαθώντας να δώσουν ώθηση σε τέτοιου είδους επενδύσεις.Αναφορικά το 59% των εισηγμένων εταιρειών στο ChiNext στηρίζονται από εταιρείες private equity και venture capital, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών China Venture. «To ChiNext έχει επιταχύνει τα πάντα», αναφέρει σχετικά ο Li Xiaojun, στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας, IDG Capital Partners.

 

Ωστόσο, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτή τη νέα χρηματιστηριακή αγορά.Κίνδυνο για το ChiNext αποτελεί το ότι, οι αποτιμήσεις των εταιρειών έφτασαν να διαπραγματεύονται 66 φορές τα κέρδη τους, 3 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο των κινεζικών μετοχών. «Το χρηματιστήριο είναι ακόμη καινούριο, έχει ελαττώματα και παρουσιάζει συμπτώματα κερδοσκοπικής φρενίτιδας», επισημαίνει ο Fred Hu, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs για την Κίνα και πατέρας της συμβουλευτικής Primavera Capital Group.

 

Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο είναι το μπαράζ πωλήσεων μετοχών νε-οεισηγμένων εταιρειών από ανώτερα στελέχη, καθώς λήγει η περίοδος υποχρεωτικής διακράτησης (lock up).0 καθηγητής της σχολής China Europe International Business School της Σαγκάης, Xu Xiaonian, υποστηρίζει πως το χρηματιστήριο είναι ένα «εργαλείο που οι πλούσιοι και οι ισχυροί χρησιμοποιούν για να εξαργυρώνουν τα κέρδη τους». Σχεδόν έναν μήνα πριν, στις 4 Νοεμβρίου, το ChiNext έθεσε αυστηρότερους κανόνες για την πώληση μετοχών των διοικητικών.

 

Οι Αρχές έθεσαν ήδη αυστηρότερους κανόνες για την πώληση μετοχών από insiders στελεχών των επιχειρήσεων, απαγο-ρεύοντάς την πώληση των μεριδίων τους για τουλάχιστον 18 μήνες μετά την αρχική δημόσια προσφορά, από 12 μήνες προηγουμένως. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι η ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης των αναδυόμενων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό κλάδο.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι εταιρείες άντλησαν 79 δισ. δολάρια από πωλήσεις μετοχών τους δώδεκα μήνες έως τον Οκτώβριο, οι χορηγήσεις δανείων ανήλθαν μόλις στα 1,13 τρισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor International, μόνο το 16% των δανείων αναλογεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Η Κίνα χρειάζεται να δημιουργήσει μικρότερες, ιδιωτικές τράπεζες, πιο πρόθυμες να δανείσουν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις», εκτιμά ο Shen Minggao, επικεφαλής αναλυτής της Citigroup China.

 

Από την πλευρά του, ο Liu Zehui, εκτελεστικός διευθυντής της Legend Capital, εταιρείας private equity που εδρεύει στο Πεκίνο, πιστεύει πως το ChiNext έχει απελευθερώσει το πάθος για καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Στέλνει σε όλους το μήνυμα πως δεν χρειάζεται να έχουν έναν ισχυρό πατέρα για να γίνουν πλούσιοι», επισημαίνει.

 

ΠΗΓΗ : Bloomberg Businessweek

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ