«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες ωφελούνται από την επί πέντε χρόνια επώδυνη μείωση του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, την πιο περιορισμένη δημοσιονομική λιτότητα και τη διατήρηση των υποστηρικτικών νομισματικών πολιτικών. Θα αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 1,9%. Η έξοδος της Fed από το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος θα είναι αργή, διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Οι μεταρρυθμίσεις στην Κίνα θα κινδυνεύσουν με ανώμαλη προσγείωση. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν στην τάση αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης οι ενισχυόμενες μεσαίες τάξεις τους θα καταναλώσουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα το 2014 και οι ακραίοι κίνδυνοι θα είναι μικρότεροι».
Αυτά ισχυρίζεται σε άρθρο του ο Nouriel Roubini, οικονομολόγος, γνωστός ως Dr Doom για την απαισιοδοξία του.
Έσπασαν ρεκόρ το 2013 τα χρηματιστήρια
Η κεφαλαιοποίηση των διεθνών «ναών του χρήματος» αυξήθηκε κατά 9,5 τρισ.$ το περασμένο έτος.
Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε το 2013 η Wall Street, με το χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 να σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 1997, καθώς η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των τιμών των κατοικιών τόνωσε τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ειδικότερα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 30% μέσα στο 2013, κλείνοντας τη χρονιά σε ιστορικό υψηλό, για πρώτη φορά από το 1999. Ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,4% το Δεκέμβριο, στον τέταρτο κατά σειρά ανοδικό του μήνα. Μάλιστα, ενισχύθηκε κατά 3,7% από τις 13 έως τις 27 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο ράλι δύο εβδομάδων από τον Ιούλιο, καθώς η Federal Reserve ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση του προγράμματος τυπώματος χρήματος.
Σημειώνεται ότι οι τρεις γύροι τυπώματος χρήματος από τη Fed οδήγησαν τον S&P 500 σε άνοδο 173% από τα χαμηλά 12 ετών, του 2009. Πλέον, όμως, ο Ben Bernanke θεωρεί ότι η αμερικανική ανάκαμψη έχει μπει σε στέρεες βάσεις, και επομένως μπορεί να περιορίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
«Περάσαμε μια φανταστική χρονιά και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος με την αντίδραση της αγοράς», λέει στο Bloomberg ο Robert Pavlik, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Banyan Partners. «Μπορείτε να αμφισβητείτε το εάν η άνοδος του 30% ήταν δικαιολογημένη, όσο θέλετε. Πολλά πράγματα συνέβησαν αυτή τη χρονιά, αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να πάρει τα κέρδη του και να είναι ευγνώμων».
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 27% μέσα στο 2013, στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 1995. Η IBM ήταν το μοναδικό μέλος του δείκτη των 30 blue chips που σημείωσε πτώση, παρότι η εταιρία, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υπολογιστών στον κόσμο, αύξηση το μέρισμά της και ενίσχυσε το πρόγραμμα επαναγοράς των μετοχών της κατά 20 δισ. δολάρια.
Οι αγορές, αλλά και οι οικονομίες βρήκαν στήριξη στα προγράμματα τυπώματος χρήματος τόσο της Τράπεζας της Ιαπωνίας, όσο και της Fed, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων να αυξηθεί μέσα στο 2013 κατά 9,5 τρισ. δολάρια. Με το ράλι του 2013, η αποτίμηση του S&P 500 αυξήθηκε πάνω από 20%, με το P/E του δείκτη στο 17,4, που είναι το υψηλότερο από το 2010. Περίπου 460 από τις μετοχές του δείκτη έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη, στο ευρύτερο ράλι από το 1990.
Τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στον S&P 500 σημείωσε η Netflix, με κέρδη 298%. Η μεγαλύτερη εταιρία συνδρομών βίντεο στον κόσμο εμφάνισε εταιρικά αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων.
Ράλι 243% σημείωσε η Micron Technology, στη δεύτερη καλύτερη επίδοση της χρονιάς, καθώς η εταιρία ημιαγωγών αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία κατά την τρέχουσα οικονομική της χρήση.
Η Best Buy σημείωσε άνοδο 237%, έπειτα από την πτώση του 49% του 2012.
Βενεζουέλα: Κέρδη ρεκόρ πέρυσι, ενώ η οικονομία της κατρακυλά
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei μπορεί να έκλεισε το 2013 με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον, όμως, δεν κέρδισε τον τίτλο του πρωταγωνιστή της χρονιάς. Το καλύτερο σε επιδόσεις χρηματιστήριο για το έτος που έκλεισε ήταν αυτό της Βενεζουέλας, με το δείκτη IBC Index, που παρακολουθεί 11 από τις μεγαλύτερες σε ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση μετοχές της αγοράς του Καράκας, να ενισχύεται κατά 480%.
Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο για τη Βενεζουέλα. Ο IBC ήταν ο καλύτερος σε αποδόσεις δείκτης στον κόσμο και το 2012, με άνοδο 303%, ενώ το 2011 είχε ενισχυθεί κατά 79%. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ράλι της Βενεζουέλας φέτος, με την Mercantil Servicios Financieros να ενισχύεται κατά 593% και την Banco Nacional de Credito κατά 921%. Η Nacional Telefonos de Venezuela σημείωσε άνοδο 218%.
Ωστόσο, τα εντυπωσιακά αυτά κέρδη σημειώνονται σε μία περίοδο αβεβαιότητας και αλλαγών για τη χώρα, μετά και το θάνατο του Hugo Chavez, το Μάρτιο, που άφησε τη Βενεζουέλα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο δυσθεώρητο 56,2% και το μπολιβάρ χάνει έδαφος στη μαύρη αγορά, καθώς τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας μειώνονται. Η διεύρυνση των spreads των CDS δείχνει πως οι επενδυτές βλέπουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Βενεζουέλας να αυξάνονται.
Και όλα αυτά, σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, με το νέο ηγέτη, τον Nicolas Maduro, να βλέπει την ισχύ του να απειλείται από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και την απουσία ενός πολιτικού χαρίσματος ανάλογου εκείνου του Chavez. Πάντως, η τύχη της Βενεζουέλας παραμένει συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου, αφού η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα, τα μεγαλύτερα μετά από τη Σαουδική Αραβία.
Ο Soros θεωρεί την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή του 2014
Η πορεία της Κίνας αποτελεί τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής George Soros.
«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα δεν είναι το ευρώ, αλλά η μελλοντική πορεία της Κίνας. Το μοντέλο ανάπτυξης που ευθύνεται για την ταχεία άνοδό της εξαντλείται», γράφει ο Soros σε άρθρο του στο Project Syndicate. Σύμφωνα με το μεγαλοεπενδυτή, οι πολιτικές που ακολουθεί η κινεζική ηγεσία έχουν πολλές αντιφάσεις, που εάν δεν αντιμετωπισθούν, θα φέρουν τεράστιες επιπτώσεις για την Κίνα και τον υπόλοιπο πλανήτη.
«Η κινεζική ηγεσία είχε δίκιο που έδωσε προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γιατί οι μεταρρυθμίσεις, όταν συνδυάζονται με τη λιτότητα, σπρώχνουν τις οικονομίες σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ. Όμως, υπάρχει μια αντίφαση που παραμένει στις σημερινές πολιτικές της Κίνας: Η επανεκκίνηση των μηχανών της ανάπτυξης πυροδοτεί και την τεράστια αύξηση του χρέους, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από 1-2 χρόνια», τονίζει.
Η αλήθεια είναι ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άρχισε να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό του χρέους το 2012, όμως, η κυβέρνηση επέβαλε τη δική της γραμμή, όταν αυτά τα μέτρα άρχισαν να προκαλούν εντάσεις στην οικονομία.
Τον Ιούλιο του 2013, η κυβέρνηση διέταξε την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού, για να τονωθεί η οικονομία.