Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα σήμερα, μετά από ένα ράλι δύο εβδομάδων το οποίο ώθησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 σε υψηλό εξαετίας, με την πτώση στις τραπεζικές μετοχές σήμερα να αντισταθμίζεται κάπως από την άνοδο στις μετοχές του κλάδου των ειδών πολυτελείας.
Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,12% χαμηλότερα, με τις τράπεζες να υποχωρούν σχεδόν 1% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η Deutsche Bank για την κερδοφορία της.
Ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,11%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,28%, ο CAC 40 έκλεισε 0,11% χαμηλότερα, πτώση 0,11% κατέγραψε ο ΙΒΕΧ 35 και με άνοδο 0,02% έκλεισε ο FTSE MIB.
Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Σεπτέμβριο του 2012, στο -5,41%, καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές-έκπληξη για το δ’ τρίμηνο του 2013 και εξέδωσε παράλληλα προειδοποίηση για τα κέρδη του τρέχοντος έτους.
Η μετοχή της Peugeot Citroen υποχώρησε 10% καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης φαίρεται να έχει λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Luxottica Group ενισχύθηκε 3,8% μετά την έκθεση της Deutsche Bank όπου η τράπεζα συμβούλευσε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές τηςεταιρείας.
«Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε τις αγορές να κινούνται σταθεροποιητικά στην Ευρώπη, ακόμη και μετά την ισχυρή πτώση στην Ασία και τα απογοητευτικά νέα από την Deutsche Bank», όπως σημειώνει ο Αλεξ Νιλ, επικεφαλής μετοχών και παραγώγων στην EFG Bank στη Γενεύη.
«Εάν οι αγορές συνεχίσουν να είναι τόσο ανθεκτικές, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές, και αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν πιο εύκολα κάποιοι κίνδυνοι οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως η πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας», όπως πρόσθεσε.
Οι αγορές κινήθηκαν σήμερα με κάπως πιο επιφυλακτικά βήματα μετά τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας. Το κινεζικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 7,7% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2013, νικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 7,6%, ωστόσο ο ρυθμός αυτός της ανάπτυξης υποδηλώνει επιβράδυνση από το 7,8% του προηγούμενου τριμήνου. Συνολικά, για το 2013, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας μειώθηκε στον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών.