«Φρένο» στην κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας (TL) έβαλε η απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.
Παρά τις δημόσιες νουθεσίες του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που ζητούσε από την Τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια για να μην επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, η Τράπεζα ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ότι διπλασιάζει τα επιτόκια από 4,5% σε 10% για τα ρέπος, και ανάλογες αυξήσεις για όλα τα άλλα επιτόκια, (overnight επιτόκια δανεισμού στο 12% από 7,75% και τα επιτόκια χορηγήσεων στο 8% από 3,5%).
Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε και πάλι χθες στο αεροδρόμιο πριν το ταξίδι του στο Ιράν και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της Τράπεζας ότι τάσσεται κατά κάθε αύξησης των επιτοκίων.
Το εύρος της αύξησης εξέπληξε τις αγορές που περίμεναν πολύ πιο μετριοπαθή αύξηση, ενισχύοντας την φήμη του διοικητή της Τράπεζας κ. Ερντεμ Μπαστζί (Erdem Basc?) που ακολουθεί μια συχνά ανορθόδοξη, αλλά αποτελεσματική, πολιτική.
Η τουρκική λίρα ήδη ενισχύεται κατά 3% σε σχέση με το δολάριο ανακτώντας σημαντικό μέρος της αξίας που έχασε τον τελευταίο χρόνο.
Η απόφαση της Τράπεζας είχε επιπτώσεις σε όλες τις αγορές παγκοσμίως γιατί συνδυάστηκε και με ανάλογες κινήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν σε άλλες αγορές αναδυόμενες αγορές, όπως στην Ινδία.
Οι αγορές ανησυχούσαν για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε δημόσια εκφραστεί εναντίον της αύξησης των επιτοκίων, παρά την προφανή ανάγκη αύξησής τους για την προστασία της λίρας και την αντιμετώπιση άλλων ανισορροπιών της Τουρκικής οικονομίας. Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν που αντιμετωπίζει εκλογές τους επόμενους μήνες έχει δαιμονοποιήσει οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων τα οποία θεωρεί ότι θα εμποδίσουν την απαραίτητη ανάπτυξη.
Πολλοί αναλυτές εξέφραζαν τον φόβο ότι η Τράπεζα δεν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητα τον ρόλο της, μέσα στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Σε γραπτή δήλωσή της χθες τα μεσάνυχτα η Τράπεζα αναφέρει ωστόσο ότι «η αυστηρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί μέχρις ότου διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στις προοπτικές του πληθωρισμού». Ο στόχος της Τράπεζας είναι να κατεβάσει τον πληθωρισμό στο 5% μέχρι τα μέσα του 2015. Ο πληθωρισμός σήμερα είναι πάνω από το 7% και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο κυρίως λόγω της μείωσης της αξίας της λίρας.