Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε πτώση λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των μέτρων τόνωσης της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 έκλεισε0,23% υψηλότερα μετά από απώλειες στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,09%, ο DAX ενισχύθηκε 0,39 %, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55%, ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,69% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,38%.
Οι μετοχές στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 3,2% στο τέταρτο τρίμηνο.
Το πρωί το κλίμα ήταν αδύναμο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve και στη συνέχιση της διόρθωσης στις αναδυόμενες αγορές.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικών μέτρων τόνωσης, φέρνοντας το ποσό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ισχάκ Σιντίκι, στρατηγικός αναλυτής της ETX Capital, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Fed θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές μακροπρόθεσμα.
«Η κίνηση της Fed είναι ευπρόσδεκτη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει τώρα ένα προηγούμενο για το πόση θα είναι η μείωση κάθε μήνα, προσφέροντας στην αγορά ένα επίπεδο σαφήνειας και δείχνει τη δέσμευσή της ότι, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιων μικτών οικονομικών στοιχείων τον Ιανουάριο , η Fed έχει πάρει την απόφασή της και δεν άλλαζει πορεία», όπως προσθέτει.
Σε ότι αφορά το μέτωπο των οικονομικών στοιχέιων, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σηματοδοτώντας βελτίωση σε σχέση με το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 6,8%, έναντι εκτιμήσεων για 6,9%.
Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές BskyB ενισχύθηκαν 3,97% καθώς τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της εταιρείας κατάφεραν να νικήσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για τα τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη.
Οι μετοχές της Diageo υποχώρησαν 4,71%, λόγω της ανακοίνωσης της εταιρείας για πτώση των πωλήσεων και την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές.
Οι μετοχές της Rocheενισχύθηκαν 4,31% καθώς η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε 3% αύξηση των πωλήσεων το 2013.
Οι μετοχές της Pirelli υποχώρησαν 2,58 % καθώς η εταιρεία διέψευσε ότι έλαβε προσφορές για μια πιθανή εξαγορά.