Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Η.Π.Α. όπως ήταν αναμενόμενο άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις διεθνώς.
Η πρώτη αντίδραση ήλθε από την κατρακύλα των χρηματιστηρίων σ’ όλα τα μέρη της Γης.
Την αντίδραση όμως των χρηματιστηρίων την αναμέναμε ούτως ή άλλως, διότι είναι γνωστό ότι όταν εκδηλώνονται γεγονότα, έστω και ασήμαντα που επηρεάζουν την νομισματοπιστωτική ζωή των διαφόρων Χωρών, αυτό έχει άμεση επίδραση στα Χρηματιστήρια.
Όμως την καθοδική αυτή πορεία των χρηματιστηρίων δεν την φοβούμαστε ιδιαίτερα, διότι είναι γνωστό από το παρελθόν, ότι σε λίγο και πάλι θα επανέλθει η χρηματιστηριακή αγορά στους κανονικούς της ρυθμούς, παρά τις απώλειες που υπήρξαν.
Η άλλη αντίδραση ήταν από τις διάφορες Χώρες που άρχισε η κάθε μια να κλαίει την μοίρα της.
Διότι τελικά, όπως αποδείχθηκε, εμείς ήμαστε η πρώτη Χώρα που «αυτοαποκάλυψε» το δημόσιο Χρέος της, ενώ σήμερα βγήκε στην φόρα, ότι όλες σχεδόν οι Χώρες είχαν μαύρη τρύπα στους ισολογισμούς τους!
Το θέμα λοιπόν είναι πλέον ποια Χώρα θα δανειστεί πρώτη και από που, αφού σχεδόν όλες είναι υποχρεωμένες να καταφύγουν σε δανεικάς.
Η Χώρα μας έχει συμφωνήσει τον δανεισμό της από το γνωστό μηχανισμό στήριξης, στον οποίο όμως εισφέρουν χρήματα εκτός από το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και οι διάφορες άλλες Χώρες της Ε.Ε., που όμως όπως ξέρουμε πλέον, βρίσκονται και εκείνες στο κόκκινο, από πλευράς χρέους.
Είναι συνεπώς ενδεχόμενο κάποιες Ευρωπαϊκές Χώρες να μην είναι σε θέση να εισφέρουν το μερίδιο τους στον Μηχανισμό Στήριξης.
Όσο λοιπόν μπορούν οι Ευρωπαικές Χώρες και μας δίνουν ακόμα δανεικά, πρέπει να σπεύσουμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας.
Άλλως διατρέχουμε τον μέγα κίνδυνο, αύριο να μην μπορούμε να πάρουμε τα δανεικά που έχουμε ανάγκη.