Τελικά φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην υπόθεση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Χώρα μας.
Όλοι την θεωρούσαν δεδομένη ακόμα και ο Έλληνας Υπουργός των οικονομικών μόνο που ενώ την αναμέναμε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2011, ήλθε η «απανταχούσα» από την Ευρώπη ότι αναβάλλεται για τα μέσα του Νοεμβρίου του 2011, η συνεδρίαση του EUROGROUP, που θα αποφάσιζε την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, και άρα η εκταμίευση της μετατέθηκε για μετά την συνεδρίαση τότε.
Ευχόμαστε να μας δοθεί η 6η δόση του δανείου έστω και τον Νοέμβριο ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά και χωρίς τον φόβο των κοινωνικών εκρήξεων.
Διότι αν και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους δεν εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου, είναι αδύνατον η Ελληνική πολιτεία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στον φτωχό κόσμο, σ’ αυτούς δηλαδή που δεν έχουν οικονομικά αποθέματα, και που τους καλεί και το κράτος να πληρώσουν επιπλέον εισφορές!
Εμείς εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι θα την πάρουμε έστω δύσκολα και καθυστερημένα την 6η δόση, που όπως έχουμε ξαναγράψει δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι απλά μια “ανάσα”.
Το θέμα είναι πως θα εκμεταλλευτεί αυτήν την «ανάσα» η Ελληνική Κυβέρνηση και τι θα κάνει στο διάστημα αυτό που θα έχει την ρευστότητα που η 6η δόση του δανείου θα της εξασφαλίσει.
Το λέμε αυτό διότι τα πράγματα για την επόμενη μέρα, είναι εντελώς «μαύρα», και όχι μόνο δεν διακρίνουμε φως στον τούνελ, αλλά αντίθετα το σκοτάδι διαφαίνεται ακόμα πιο ζοφερό!
Μια ματιά γύρω δίνει απογοητευτική εικόνα, όταν βλέπεις να έχουν κατεβάσει ρολά το 35 % αν όχι το 40% των καταστημάτων, διότι η Χώρα χάνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.
Και είναι γνωστό ότι τα καταστήματα είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το κράτος αφού από αυτά εισπράττει όχι μόνο τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον ΦΠΑ, ενώ παράλληλα χάνει και τα έσοδα από την φορολόγηση των μισθωμάτων των ιδιοκτητών των ακινήτων, που μετά το κλείσιμο των καταστημάτων μένουν ξενοίκιαστα.
Ποιο μέτρο λοιπόν θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία και να τονώσει την αγορά ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις νέων εσόδων, για να μειώσει τις απώλειες που θα έχει από το κλείσιμο των καταστημάτων και την συρρίκνωση της αγοράς.
Θα κάνει κάτι ή θα αρκεστεί στην παράταση ζωής της μελοθάνατης οικονομίας μας και θα αφήσει τον τόπο στην τύχη του;