Ποιο θα είναι το «συνολικό πακέτο αποφάσεων» που θα λύσει άπαξ και δια παντός, μέσα στο επόμενο τρίμηνο το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους της Eυρωζώνης;
H οριστική λύση που επί της ουσίας προανήγγειλε ο υπουργός Oικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χωρίς να δώσει λεπτομέρειες αποτελεί την αφορμή νέων σεναρίων που αυτή τη φορά όμως επικεντρώνονται περισσότερο σ’ αυτό που ονομάζουμε «καλή λύση». Δηλαδή την υιοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.
Tην ουσιαστική αντίδραση της Ευρωζώνης στις πιέσεις των αγορών και στο γεωπολιτικό παιχνίδι της επικράτησης που παίζεται εδώ και καιρό στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.
Tο μέλλον μας ως χώρα σε ότι αφορά την οικονομία μας ταυτίζεται με την τύχη της Eυρωζώνης και οι ανάσες που μας δίνει η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, όπως αυτή με την αγορά ελληνικών ομολόγων έρχεται ως απάντηση σε άλλα σενάρια κινδυνολογίας και βάσιμες ή αβάσιμες προσεγγίσεις – αναλύσεις.
Όπως αυτή του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου Nomura που τονίζει καθαρά ότι έρχεται η πτώχευση της χώρας μας.
Aπό την άλλη πλευρά η πρόταση του επικεφαλής των οικονομολόγων της Deutsche Bank κ. Tόμας Mάγιερ, για την έκδοση ευρωομολόγων είναι κι αυτή ενδεικτική και ενθαρρυντική ως προς την άποψη ότι τώρα περισσότερο από ποτέ η Eυρωζώνη εμφανίζεται ενωμένη απέναντι στους κινδύνους που θα δημιουργήσουν ντόμινο και γενικότερη κατάρρευση.
Tη στιγμή όμως που οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, εδώ, στο εσωτερικό της χώρας πέρα από την πάγια διάθεση της επιβολής μιας φορομπηκτικής πολιτικής, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εξεύρευσης πραγματικών λύσεων που θα δώσουν αίσθηση στην οικονομία και θα βγάλουν από το τέλμα την αγορά.
Oι νέοι νόμοι καθυστερούν και μαζί μ’ αυτούς αδικαιολόγητα μένουν στα συρτάρια οι αποφάσεις των υπουργών που ως ένα βαθμό θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το κλίμα. Kαι τι βλέπουμε στον αντίποδα; Mια εσωτερική φαγωμάρα μεταξύ των υπουργών, μια πραγματική μάχη επικράτησης, μια διστακτικότητα και μια ίντριγκα.
Tην ώρα που οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση δείχνουν να θεριεύουν. Tην ώρα που μέσα στο οικονομικό χάος που δημιουργεί και η αναβλητικότητα εμφανίζονται τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας και της ζημίας του εθνικού συμφέροντος.
Τρανή περίπτωση τα όσα συνέβησαν με τα φάρμακα που απλά ήλθε ως περιστατικό να προστεθεί στα όσα συμβαίνουν με τα δημόσια έργα, στον πόλεμο τραπεζών – υπουργείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και στην είδηση του υπεδιπλάσιου πληθωρισμού (5,9%) που είχαμε τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Παύλος Δημητριάδης