Πλατίνα και χρυσός

Πλατίνα και χρυσός είναι δύο μέταλλα που έχουν σημαντική σχέση μεταξύ τους. Από τη μία ο χρυσός είναι πολυ δημοφιλής ανάμεσα στους επενδυτές και βρίσκεται σε νέα υψηλά, άνω των 1.300 δολαρίων η ουγκιά. Από την άλλη, η πλατίνα, ο λευκόχρυσος δηλαδή, έχει ευρύτατη χρήση στη βιομηχανία κοσμημάτων αλλά και αυτοκινήτων, αφού χρησιμοποιείται στους μετατροπείς καταλυτών.

Όμως ο μέσος επενδυτής ακόμα και στις ΗΠΑ γνωρίζει ελάχιστα για τον λευκόχρυσο. Τα κοινά σημεία του λευκόχρυσου με τον χρυσό είναι πως ανήκουν στα εμπορεύματα, βρίσκονται σε secular bull market από το 2000 και η κίνησή τους υποστηρίζεται από ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία.

Η απόδοση του λευκόχρυσου από τα χαμηλά του 2001 έως τα υψηλά του 2008 ήταν 448% (2.273 δολάρια η ουγκιά). Σε όρους τιμών ο λευκόχρυσος είναι πιο πολύτιμος από τον χρυσό, αφού βρίσκεται στα 1.623 δολάρια η ουγκιά, μια και είναι πιο σπάνιος από τον χρυσό, με την ετήσια παραγωγή του να είναι 6 εκατ. ουγκιές.

Ο λευκόχρυσος έχει και άλλες εφαρμογές εκτός από τα κοσμήματα και τους καταλύτες. Χρησιμοποιείται στις τουρμπίνες αεροπλάνων και στους ιατρικούς αισθητήρες. Τελευταία έχει αποκτήσει ζήτηση και ως επενδυτικό εργαλείο, μέσα από μια όλο και αυξανόμενη αγορά για νομίσματα, πλάκες και ΕΤFs.

Tεχνικά τα δύο πολύτιμα μέταλλα έχουν μεγαλο βαθμό συσχέτισης. Αν και ο χρυσός βρίσκεται εδώ και καιρό πάνω από τα προ πανικού επίπεδα της πιστωτικής κρίσης, ο λευκόχρυσος έχει μείνει αρκετά πίσω.

Από το 2002 μέχρι τον Αύγουστου του 2008 ο βαθμός συσχέτισης των 2 πολύτιμων μετάλλων r–squared βρέθηκε στο απίστευτο 95%. Αυτό σημαίνει ότι το 95% της καθημερινής συμπεριφοράς της τιμής της πλατίνας μπορεί να εξηγηθεί από την καθημερινή κίνηση της τιμής του χρυσού.

Αυτή η απίστευτου βαθμού συχέτιση προσωρινά σταμάτησε όταν ξεκίνησε ο μεγάλος πανικός το 2008 όπου οι πάντες ξεπουλούσαν τα πάντα, προεξοφλώντας το τέλος του καπιταλιστικού συστήματος. Από εκείνα τα υψηλά, το 2008 ο χρυσός διόρθωσε κατά 29% και σήμερα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ η πλατίνα διόρθωσε κατά 66% για διάφορους λόγους.

Μήπως το επόμενο μεγάλο ράλι θα είναι στα πολύτιμα μέταλλα;

Πάνος Δάντης, DBA, CEFA, CAM
Global Markets, SARROS Securities

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ