“Η καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους αποτελεί τον βασικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού”, τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, σε αποκαλυπτική συνέντευξή του, ενώ στέλνει το σαφές μήνυμα, ότι οι ταραξίες θα εξοριστούν από τα γήπεδα.
Οι αυστηρότερες ποινές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα, ο πλήρης έλεγχος των Συνδέσμων Φιλάθλων και η ρήτρα βίας, βρίσκονται στην “φαρέτρα” της κυβέρνησης, που δείχνει αποφασισμένη να διαψεύσει τη ρήση του Γκράμσι “όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν τα ίδια”…
Παράλληλα, ο κ.Νικητιάδης κάνει, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στον καίριο τομέα της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, αναλύει το στόχο του Εθνικού Στρατηγικού Αθλητικού Σχεδιασμού, υπογραμμίζει την προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ όσον αφορά στην απόφαση της ΔΕΜΑ να πάρει από την Ελλάδα τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, επισημαίνει, πως ήταν προειλημμένη…
Αναλυτικά, η συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού:
– Η βία στα γήπεδα εξακολουθεί να αποτελεί την μάστιγα του ελληνικού αθλητισμού, παρά τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς. Πιστεύετε, ότι είναι εφικτή η εξάλειψή της ή θα διαιωνίζεται το φαινόμενο αυτό;
“Βασικός στόχος μας παραμένει η καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόσο σε θεσμικό επίπεδο, με αυστηρότερες ποινές, όσο και σε πρακτικό επίπεδο – με επέκταση του θεσμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε όλα τα γήπεδα – χωρίς να ξεχνούμε, βέβαια, ότι η βία στα γήπεδα αποτελεί κοινωνικό ζήτημα, το οποίο τροφοδοτείται πολλές φορές και από χώρους εκτός του αθλητισμού. Προσφάτως ανασυγκροτήσαμε την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας τοποθετώντας ως πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Πανούση, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στις προθέσεις μας είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής με το νέο νομοσχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή, ώστε εντός του Μαρτίου να τεθεί σε διαβούλευση”.
– Ποιοί είναι οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Αθλητικού Σχεδιασμού, που παρουσιάσατε στη Βουλή;
“Στόχος μας ειναι η χάραξη της εθνικής αθλητικής στρατηγικής με θεσμοθετημένη εκπροσώπηση αθλητικών φορέων, συναρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων. Το Ε.Σ.Α.Σ. θα έχει ως αρμοδιότητα την εκπόνηση του 4ετούς εθνικού προγραμματισμού και των στρατηγικών στόχων των επιμέρους εθνικών προγραμμάτων (υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα κλπ.) στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό. Στη νέα αυτή πραγματικότητα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα έχει τον σημαντικότερο ρόλο αφού θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα επιτελικό εθνικό όργανο χάραξης πολιτικής για τον αθλητισμό η οποία θα συντονίζει και χρηματοδοτεί τα εθνικά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού και των εθνικών πόρων για τον αθλητισμό. Η αποκέντρωση στον αθλητισμό αποτελεί εθνική αναγκαιότητα και απαιτεί μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην περιφέρεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση”.
– Σε ποιό σημείο βρίσκεται η σύνταξη του χάρτη αθλητικής υποδομής, αλλά και ανάπτυξης; Μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει πόσες ακριβώς αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και σωματεία έχει η χώρα μας…
“Εχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση καταγραφής του αριθμού και του είδους των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά δήμο σε όλη τη χώρα. Έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση συμπλήρωσης του απογραφικού δελτίου από τους δήμους, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία κάθε αθλητικής εγκατάστασης (είδος και αριθμός αθλητικών εγκαταστάσεων, θέσεις στάθμευσης, διαστάσεις αγωνιστικού χώρου, αθλήματα που εξυπηρετεί, αριθμός κερκίδων, προσβασιμότητα κλπ). Την ίδια ώρα, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προωθείται η καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων ανά περιοχή και άθλημα με σκοπό για πρώτη φορά να υπάρξει μία ολοκληρωμένη αποτύπωση των σωματείων ανά άθλημα και δήμο. Οι δύο παραπάνω καταγραφές σε συνδυασμό με τα πληθυσμιακά κριτήρια της κάθε περιοχής θα μας δώσουν την δυνατότητα να αποτυπώσουμε τον αθλητικό χάρτη της Ελλάδας και να μπορούμε αιτιολογημένα να προχωρήσουμε στη θέσπιση ολοκληρωμένου μακροχρόνιου σχεδιασμού υλοποίησης αθλητικών έργων. Σχεδιασμός, ο οποίος θα βασίζεται στις αθλητικές και πληθυσμιακές ανάγκες σε εθνικό, περιφερειακό, και τοπικό επίπεδο”.
– Θα υπάρξει εξορθολογισμός των επιχορηγήσεων αθλητικών ομοσπονδιών, σωματείων και πολιτιστικών φορέων;
“Εχει μπει φραγμός προς τις ανεξέλεγκτες έκτακτες επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων – φορέων – πολιτιστικών συλλόγων, ενώ παράλληλα επιχειρείται ένας εξορθολογισμός των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων στη βάση των προτεραιοτήτων και της κάλυψης υπαρχουσών αναγκών. Παραλλήλως αναμορφώνεται όλο το σύστημα ελέγχου των απολογιστικών στοιχείων που υποβάλλουν όλοι οι επιχορηγούμενοι φορείς”.
– Τι θα γίνει με την πολυσυζητημένη αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων; Έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και αρκετές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση…
“Υλοποιώντας την δέσμευση του Πρωθυπουργού για το «άνοιγμα» των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στους πολίτες έχουμε ήδη παραχωρήσει σε θεατρικές ομάδες ένα μέρος των εγκαταστάσεων του Ταε Κβο Ντο για να κάνουν τις πρόβες τους ενώ προκηρύξαμε και διαγωνισμό για τη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Παραλλήλως έχουμε δώσει την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος αθλητικών διοργανώσεων σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες ώστε να γίνουν προσβάσιμες στους πολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής οι παραλίες του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά ενώ παράλληλα διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κοινού σε δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής. Παράλληλα έχουμε παραχωρήσει την χρήση της Ολυμπιακής εγκατάστασης στο δήμο Άνω Λιοσίων στις ομοσπονδίες των Βαρέων Αθλημάτων. Μέσα στο 2011 σκοπεύουμε να αναπτύξουμε παρόμοιες δράσεις και στην περιφέρεια αξιοποιώντας τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις (Πανθεσσαλικό, Παγκρήτιο, Παμπελοποννησιακό, Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας κλπ)”.
– Τι ενέργειες έχετε δρομολογήσει για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού;
“Αξιοποιούμε μεγάλα αθλητικά γεγονότα που διοργανώνονται στη χώρα μας, όπως η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου και το ράλι Ακρόπολις, για να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συμβολή στους στρατηγικούς στόχους και της ευημερίας της Ελλάδας. Το άμεσο όφελος για έναν τόπο, που διοργανώνει αγώνες φαίνεται γρήγορα και είναι σε μετρητά, ενώ το έμμεσο όφελος, που είναι και μεγαλύτερο, φαίνεται μετά από αρκετά χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα εργαλείο, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη, και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας”.
– Ποιοί είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό;
“Το σχέδιο νόμου, που εντός του Μαρτίου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους
2. Καταπολέμηση της φαρμακοδιέργεσης
3. Διαφάνεια στη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου
Ειδικότερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που θα εξορίσουν τους ταραξίες από τα γήπεδα. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόσουμε πλήρη έλεγχο των συνδέσμων φιλάθλων και των μελών τους. Την ευθύνη των οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων θα έχουν αποκλειστικά τα αθλητικά σωματεία. Καθιερώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο ώστε να γνωρίζουμε τα ακριβή στοιχεία των φιλάθλων και να μπορούμε με ευκολία να εντοπίζουμε και να απομονώνουμε τους ταραξίες. Όσοι παραβάτες καταδικάζονται από την δικαιοσύνη θα απαγορεύεται να εισέρχονται στα γήπεδα και θα υποχρεούνται να παραμένουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους όσο διαρκεί ο αγώνας. Θα εφαρμοστεί η προβλεπόμενη ρήτρα βίας σε όποιους αγώνες δημιουργούνται έκτροπα και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα αποδίδονται σε άλλα αθλητικά σωματεία. Τέλος διευρύνουμε τις αρμοδιότητες της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας με στόχο την ανασυγκρότησή της”.
– Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι καλώς πήρε η ΔΕΜΑ τους Μεσογειακούς Αγώνες από την Ελλάδα. Η δική σας άποψη ποιά είναι;
“Εμείς είχαμε μειώσει το κόστος για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στο 1/3 από τον αρχικό προϋπολογισμό και ήμασταν έτοιμοι αλλά προφανώς η Επιτροπή είχε άλλη γνώμη. Είναι προφανές ότι η απόφαση της ήταν προειλημμένη, είναι προφανές ότι δεν ήθελε να γίνουν αγώνες χωρίς περιττές σπατάλες…”.