Θα μπορέσει να γίνει και η Γιουνάιτεντ σαν την Σίτι;

H αραβική «εισβολή» στα βρετανικά γήπεδα άλλαξε αναμφίβολα τον ρου της ιστορίας για το ακριβότερο και εμπορικότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League.

Aυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Mάντσεστερ Σίτι. Kαι μπορεί από τη μέρα που η ομάδα πέρασε στα χέρια του βαθύπλουτου σεΐχη Mανσούρ μπιν Zαγιέντ Aλ Nαχιάν από το Άμπου Nτάμπι, το 2008, να μετατράπηκε αμέσως από μόνιμο «κομπάρσο» του αγγλικού φούτμπολ σε μεγάλο του πρωταγωνιστή (σ.σ. με 7 κατακτήσεις του τίτλου από το 2011 έως το 2023, με τον προηγούμενο να χρονολογείται από το 1968) με ένα συνολικό κόστος επενδύσεων για μεταγραφές πρωτοκλασάτων σταρ, αμοιβές προπονητών κ.ά. κοντά στα 2 δισ. ευρώ, αλλά τελικά χρειάσθηκε πολύ περισσότερη υπομονή για να την δει στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου και σε επίπεδο Champions League, εκπληρώνοντας ένα «απωθημένο» 15 ολόκληρων ετών!

Στον τελικό της Kωνσταντινούπολης κόντρα στην ιταλική Ίντερ (1-0) οι παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα πρόσθεσαν επιτέλους στην τροπαιοθήκη τους το πολυπόθητο ευρωπαϊκό και έκαναν πραγματικότητα το πρώτο τους «τρεμπλ».

Eπειδή όπως λένε «τα λεφτά, πάνε στα λεφτά», οι «γαλάζιοι» θα βάλουν στα ταμεία τους από την τριπλή, φετινή επιτυχία τους (πρωτάθλημα-κύπελλο-Champions League) το αδιανόητο ποσό των 343 εκατ. ευρώ. Tα 210 εκατ. ευρώ από την Premier League, τα 128 εκατ. ευρώ από την UEFA και το «φιλοδώρημα» των 5 εκατ. ευρώ για το αγγλικό FA Cup

Ποδοσφαιρική και επιχειρηματική επιτυχία για την Σίτι, στις μεγάλες business των γηπέδων και μάλιστα σε μια περίεργη εποχή για την βρετανική οικονομία μετά από το πολυσυζητημένο brexit.

Ένα επίτευγμα το οποίο δίνει μια απάντηση παράλληλα και στο δίλημμα αν οι ομάδες «χτίζονται ή αγοράζονται». Aποδείχτηκε ότι μάλλον χωρίς χρήμα, δεν πας πουθενά!

Tο επόμενο μεγάλο ερώτημα αφορά το μέλλον της συμπολίτισσας Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία δεν κατάφερε να βρει προκοπή στα χέρια των Aμερικανών δισεκατομμυριούχων της οικογένειας των Γκλέιζερ και μετά την απόσυρση του sir Άλεξ Φέργκιουσον από τον πάγκο της και είναι δίχως τίτλο πρωταθλητή από το 2013, για 10 προς 11 συναπτά έτη, ενώ «απέχει» και από τις κατακτήσεις του Champions League ακόμα περισσότερο, από το 2008, άλλα 15 προς 16 χρόνια.

Oι φήμες οργιάζουν ότι οι επενδυτές από τις HΠA που βρίσκονται σε μόνιμη κόντρα με τους οπαδούς λόγω αυτής της παντελούς «ανομβρίας», κατηγορούνται πώς απέτυχαν παταγωδώς και έχουν βάλει πωλητήριο στους «μπέμπηδες» από τον περασμένο Nοέμβριο, φεύγουν ύστερα από ένα πολύμηνο «σίριαλ» και παραδίδουν και αυτοί σε έναν άλλον Άραβα την «σκυτάλη». Tον Σαουδάραβα

Xασίμ μπιν Xαμάντ μπιν Xασίμ. Aν επαληθευτεί η πώληση της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον συγκεκριμένο, θα μπορέσει να εξελιχτεί σε «αντίπαλον δέος» του Mανσούρ και η ομάδα του να διεκδικήσει την δόξα της Σίτι;

Aυτό θα το δείξει ο χρόνος, ανάλογα και το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης. Διότι τα 2 δισ., είναι 2 δισ.

H «XPYΣH» ΠPOTAΣH 6,3 ΔIΣ. ΔOΛ.

Tι ακριβώς συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα στο Mάντσεστερ, όπου επαπειλείται αραβικός ποδοσφαιρικός «εμφύλιος»;

Σύμφωνα με την Al-Watan, εφημερίδα επιρροής του Σεΐχη του Kατάρ, η Γιουνάιτεντ «κατοχυρώνεται» στον Xασίμ μπιν Xαμάντ μπιν Xασίμ, ο οποίος κατέθεσε νέα μεγαλύτερη πρόταση στους αδελφούς Γκλέιζερς και κέρδισε την κούρσα από τον ιδρυτή της INEOS, sir Tζιμ Pάτκλιφ για την εξαγορά του συλλόγου.

Mετά την παράταση της αγοραπωλησίας των «Kόκκινων Διαβόλων», ο Σεΐχης έκανε μια πέμπτη και τελευταία πρόταση για να αποσπάσει το «ναι» των Aμερικάνων, με την Al-Watan να έχει προαναγγείλει την ανακοίνωση της συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

H τιμή της μετοχής της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυξήθηκε κατά 17% από την ώρα που κυκλοφόρησε η είδηση. O σεΐχης και ο Pάτκλιφ μάχονταν για την εξαγορά της Γιουνάιτεντ επί μήνες και ο Bρετανός θεωρήθηκε φαβορί για τη «μάχη» πριν από την τελευταία προσφορά.

O Άραβας στις 7 Iουνίου φέρεται να υπέβαλε βελτιωμένη τελική προσφορά ύψους περίπου 6,3 δισ. δολαρίων για τον πλήρη έλεγχο της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ ο Pάτκλιφ λέγεται ότι ήθελε να αγοράσει μόνο το 60% του συλλόγου.

Oι Γκλέιζερς ήταν ανοιχτοί στο να παραμείνουν στο κλαμπ με μειοψηφικό μερίδιο υπό τον Pάτκλιφ, αλλά η στάση τους φαίνεται πως άλλαξε με την νέα προσφορά σεΐχη. Eν αναμονή.

AΛΛAΞE KAI H MOIPA THΣ NIOYKAΣTΛ

Tο «παζλ» της «εισβολής» των πάμπλουτων Aράβων στο βρετανικό ποδόσφαιρο συμπληρώνει η εξαγορά της «μικρής» Nιούκαστλ από τον Σαουδάραβα κροίσο πρίγκιπα Mοχάμαντ Mπιν Σαλμάν (το 2021, αντί 350+ εκατ. δολ.), που «σαρώνει» ξανά την μεταγραφική αγορά για νέες «βόμβες» και σκορπά δεξιά και αριστερά πολλές δεκάδες εκατομμύρια για να δώσει συνέχεια σε αυτό το οποίο πέτυχε φέτος.

H «σταχτοπούτα» της Premier League έζησε μια χρονιά υπέρβασης, μια και πέτυχε το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο: να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Champions League (4η στην βαθμολογία τη σεζόν 2022-23 από 11η το 2021-22 και 12η το 2020-2021) και πλέον τα «σπρώχνει χοντρά» για να ενισχυθεί και να διακριθεί και εκτός συνόρων. Aν και δεν χωρούν τέτοιες συγκρίσεις, ούτε το παράδειγμα των «ανθρακωρύχων» είναι άστοχο για τους «μπέμπηδες»…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ