Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση πορίσματος από το ΤΕΕ και την εκπόνηση νέας μελέτης για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Τι ανέφερε η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ που έφερε το «λουκέτο».
Για μία υπόθεση που αφήνει δυσάρεστη γεύση, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για το θέμα του ΟΑΚΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Βρούτσης σχολίασε πως έμαθε για την εν εξελίξει μελέτη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο. Όπως ανέφερε, η μελέτη έγινε για πέντε περιοχές των εγκαταστάσεων και για τα στέγαστρα Καλατράβα και είχε διάρκεια εννέα μήνες.
Σύμφωνα με την κ. Βρούτση, τα ευρήματα τον οδήγησαν στο να πάρει πολιτική απόφαση για να δοθεί εντολή αναστολής λειτουργίας στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, όπως και σε δύο από τις πέντε περιοχές που ελέγχθηκαν. Επιπλέον, ανέφερε πως αναμένει το πόρισμα του ΤΕΕ και η επιτροπή που θα συσταθεί μαζί με στελέχη του ΕΜΠ θα λειτουργήσει τάχιστα. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να δοθούν απαντήσεις το ταχύτερο δυνατόν με το καλύτερο δυνατόν επιστημονικό προσωπικό, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια.
«Το ΟΑΚΑ θα συνεχίσει να είναι η καρδιά του αθλητισμού στην πατρίδα μας, θα αποκαταστήσουμε ό,τι χρειαστεί για να επανέλθει σε λειτουργία», απάντησε χαρακτηριστικά αναφορικά με το πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το κεντρικό στάδιο. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ποδηλατοδρόμιο θα είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει στο τέλος του 2024, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τεχνικοί του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΕΕ.
Σχετικά με τη φημολογία ότι έχει χαθεί το εγχειρίδιο για την συντήρηση του ΟΑΚΑ είπε ότι έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν ό,τι έγγραφα υπάρχουν για να διαπιστωθεί η αλήθεια. Ακόμη, είπε ότι από τον Αύγουστο του 2023 δεν υπάρχει γήπεδο που θα λειτουργεί χωρίς πυρασφάλεια και στατική μελέτη.
Σε ερώτηση για τα βίντεο από το 2018, με τη μεγάλη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, ο κ. Βρούτσης απάντησε πως «Καμία σχέση δεν έχει αυτό με τα στέγαστρα Καλατράβα», συμπληρώνοντας πως η ταλάντωση στις κερκίδες ήταν στις τεχνικές προδιαγραφές. Ανέφερε ακόμα πως δεν γνωρίζει την ύπαρξη άλλης μελέτης για τα στέγαστρα, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη που που έσκυψε πάνω από το ΟΑΚΑ και έδωσε 57 εκατ. ευρώ: «Δόθηκαν για πρώτη φορά χρήματα να γίνει ενδελεχής έρευνα στατικότητας. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό».
Για τη μελέτη που έδειχνε πρόβλημα στατικότητας είπε ότι είναι πολύτομη, εστάλη στη συνέχεια στο ΤΕΕ και ζητήθηκε επαναξιολόγηση για την επαναβεβαίωση των ευρημάτων της.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι «μια πολύ υψηλού επιπέδου επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας πει τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα».
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα «πυρά» από την αντιπολίτευση για το θέμα του ΟΑΚΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρει πως ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής έκρυψε τις μελέτες και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχασε το manual… της χώρας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, στην οποία αναφέρει πως όταν το Σεπτέμβριο του 2020 πήρε τη μελέτη που αναδείκνυε τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, πρακτικά δεν έκανε τίποτα.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός με «επάγγελμα Καραμανλής» δεν έκανε τίποτα, όπως αντίστοιχα δεν ασχολήθηκε με το σιδηροδρομικό δίκτυο με αποτέλεσμα τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη.
Το πόρισμα για το στέγαστρο Καλατράβα εντοπίζει προβλήματα στατικότητας
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούνται από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη που έγινε στις υποδομές του ΟΑΚΑ από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιο του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο συντήρησής τους.
Βασικό συμπέρασμα των μελετών είναι ότι τόσο η μεταλλική καστασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Όπως επισημαίνεται, η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.
Σημειώνεται πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των αυμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση.