Το δικαίωμα της ΑΕΚ να φτιάξει το «σπίτι» της στο χώρο που της ανήκει υπερασπίστηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Με διάθεση να λύσει παρεξηγήσεις, αλλά και να καταγγείλει μεθοδευμένες κινήσεις εναντίον του έργου, ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης» ξεκαθάρισε πως εκείνη δε θέλει χάρες, παρά μόνο να χτίσει ένα γήπεδο απόλυτα νόμιμο στα χώματα των πατεράδων της.
Ο επικεφαλής της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ μίλησε για υποκρισία στο θέμα του άλσους (με βάση τη σημερινή του εικόνα) κι έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του έργου, που οδήγησε σε επεισόδια με κομμάτι του κόσμου.
Αναλυτικά η τοποθέτηση Μελισσανίδη
«Θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις με το γήπεδο. Ενημερωθήκατε για όλα από τους προλαλήσαντες. Στην παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου, θέλω να αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που έχουν προκύψει. Κάποια ζητήματα που άλλες φορές οφείλονται σε παρεξηγήσεις και άλλες σε ζητήματα που δεν έχουν λόγο στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ενώ μιλάμε για ένα έργο που είναι αθλητικό και αναπτυξιακό, έχουμε διαβάσει τοποθετήσεις από κάθε μη αρμόδιο.
Ήρθε η ώρα η ΑΕΚ να απαντήσει. Η ΑΕΚ και όχι ο Μελισσανίδης. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να έχει παρόν και μέλλον χωρίς γήπεδο.
Ξεκινήσαμε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν να επιστρέψουμε στη γενέτειρα γη. Ο δεύτερος να έχουμε τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου. Και ο τρίτος να γίνουν όλα με πλήρη διαφάνεια. Από την πρώτη στιγμή δε ζητήσαμε κάτι που να καταστρατηγεί τους νόμους. Ούτε δωρεάν γήπεδο, ούτε έκταση, ούτε κάποια από τις διευκολύνσεις που είχαν άλλες ομάδες. Η ΑΕΚ έχει τη δική της έκταση και το δικαίωμα να χτίσει το γήπεδό της.
Η ΑΕΚ δε ζητάει χάρη, αλλά τα νόμιμα. Να ξεκινήσει ένα αναπτυξιακό και πολιτιστικό έργο.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε να διεκδικήσουμε την κατασκευή του γηπέδου μας στη Φιλαδέλφεια και μόνο. Θέλω να αναφερθώ όμως και στην υποκρισία ορισμένων που δείχνουν ότι κόπτονται από το άλσος. Σέβομαι τις ευαισθησίες όλων.
Γι’ αυτό επισκέφθηκα και ο ίδιος πολλές φορές το άλσος και τρόμαξα από την εικόνα εγκατάλειψης. Ένα άλσος όπου το 1991 κόπηκαν 1200 δέντρα χωρίς να αντιδράσει κανείς. Όπου έχουν χτιστεί διάφορα παράνομα κτίρια για τα οποία δε διαμαρτυρήθηκε κανείς. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια, λίμνες με σκουπίδια και πολλά άλλα. Γι’ αυτό το άλσος έκαναν επανάσταση κάποιοι τύποι για 52 δέντρα. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι;
Επιδιώξαμε τη συναίνεση χωρίς να εμπλακούμε σε πολιτικά παιχνίδια. Απόδειξη ήταν η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δημιουργήθηκε όμως ένα ζήτημα πολιτικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου. Εμείς ανοίξαμε από την αρχή τα χαρτιά μας. Ένα γήπεδο που θα ικανοποιεί την ΑΕΚ και τις απαιτήσεις των κατοίκων. Χωρίς καταστήματα και καταπατήσεις. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν την αρωγή του Δήμου. Το κάναμε για τη χρήση ενός μικρού κομματιού γης με δημόσια αντικατάσταση στο πολλαπλάσιο, ώστε να αναβαθμιστεί η εικόνα του άλσους που είναι ντροπής.
Από το φθινόπωρο του 2013 δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα σε όσα είπαμε και δεσμευτήκαμε. Αντίθετα, έχουν αλλάξει οι θέσεις πολλών για πολλά. Γίνεται μια σκόπιμη προσπάθεια να συνδεθεί το γήπεδο της ΑΕΚ με αόριστα επιχειρηματικά συμφέροντα. Καλώ οποιονδήποτε με κοινή λογική να διαβάσει το νομοσχέδιο και να μου πει ένα σημείο που να έχει υπόνοια έστω εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση στον κόσμο της ΑΕΚ ότι υπάρχουν άνομοι κύκλοι που προσπαθούν να εμποδίσουν την κατασκευή του γηπέδου.
Να ξέρετε ότι το αίσθημα αδικίας είναι πολύ ανεπτυγμένο στον κόσμο της ΑΕΚ. Αυτές οι ενέργειες έδωσαν την εντύπωση ότι επιδιώκεται η ματαίωση του έργου. Δεν προκαλέσαμε κανέναν, αντίθετα σεβαστήκαμε τις διαφωνίες. Κινηθήκαμε έτσι, αλλά κάποιοι έδιναν την εντύπωση ότι δρουν μεθοδευμένα. Έτσι ένα κομμάτι οργανωμένων οπαδών προέβη σε κάποιες πράξεις κομμάτι για τις οποίες ζήτησε συγγνώμη. Και να πω και κάτι για όσους είπαν για στρατούς.
Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ για ένα πράγμα δεν έδωσαν ποτέ δικαίωμα ότι αποτέλεσαν ποτέ στρατό κανενός. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπήρξαν διαφωνίες μου, πάντα είχαν την ανεξαρτησία τους. Είδαν πολλά κι έζησαν αδικίες εντός κι εκτός γηπέδων. Μετά τα πρωταθλήματα, βλέπουν να επιχειρείται και κλοπή γηπέδου. Γι’ αυτό αντέδρασαν.
Οι ΑΕΚτζήδες δεν είναι άβουλα όντα. Στις άλλες ομάδες βλέπουν να υπάρχουν διευκολύνσεις και στην περίπτωση της ΑΕΚ βλέπουν να γίνεται ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος. Και αναρωτιούνται γιατί; Αυτό που θέλουμε είναι να πάψει ο ΑΕΚτζής να είναι άστεγος. Εμείς ο κόσμος της ΑΕΚ θα παραμείνουμε σταθεροί στις δημοκρατικές μας αξίες. Είμαστε ομάδα της προσφυγιάς και γι’ αυτό δεν βρήκαν ποτέ θέση στον κόσμο μας φασιστικές συμπεριφορές.
Τον κόσμο που ακολούθησε την ΑΕΚ στο Βελιγράδι για να στείλει μήνυμα εναντίον του πολέμου. Τεράστιες μορφές της νεότερης ελληνικής ιστορίας (σ.σ. σε αυτό το σημείο ο Δημήτρης Μελισσανίδης βούρκωσε και μονολόγησε «θα με ξεφτιλίσουν, αλλά δεν πειράζει») που ήταν μαζί μας, όπως ο κ. Γλέζος, δεν ξέρουν τι πρεσβεύει αυτός ο κόσμος; Ο ίδιος ο κόσμος ζήτησε συγγνώμη. Δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη όμως η καταδίκη των επεισοδίων, όταν είχαν προηγηθεί χαρακτηρισμοί όπως μπράβοι, τραμπούκοι και φασίστες.
Η ΑΕΚ δεν ανήκει ούτε σε ιδιοκτήτες, ούτε σε κόμματα. Ζητάμε από όλα τα κόμματα να συμβάλλουν και να κλείσουν το δρόμο σε άνομα συμφέρονται που αντιστρατεύονται το γήπεδο.
Είναι γνωστό ότι το γήπεδο δεν μπορεί να το κατασκευάσει ούτε η ερασιτεχνική, ούτε το κράτος. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή και ιδρύσαμε μια εταιρεία λαϊκής βάσης, τη «Δικέφαλος 1924», που ανήκει σε όσους θέλουν να συμμετέχουν.
Η εταιρεία δεν έχει μεγαλομέτοχο, δεν ιδρύθηκε με σκοπό το κέρδος αλλά για να τρέξει το γήπεδο. Η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί ότι στο μέλλον η ΑΕΚ δεν θα έχει ανάγκη από προστάτες. Κάποιοι από μας μπορούμε να συμβάλλουμε παραπάνω, αλλά δεν είμαστε ιδιοκτήτες. Ναι, όσοι εμπλεκόμαστε σε κεντρικό επίπεδο, θέλουμε να συνδέσουμε το όνομά μας με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Αλλά αυτό θα το κάνει κάθε οπαδός που έχει συμβάλλει, έστω και με το μικρότερο πόσο. Το γήπεδο θα το φτιάξουμε όλοι μαζί και θα είμαστε περήφανοι.
Το πεδίο συνεννόησης με τον Δήμο είναι απαραίτητο να βρεθεί. Όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει και κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό όφελος για το δήμο και τους όμορους δήμους. Δεν αφορά μόνο τη Φιλαδέλφεια, αφορά όλη την Αθήνα και όλη την Ελλάδα. Θέλουμε τη δημοτική αρχή δίπλα μας γιατί υπάρχουν σημεία του έργου που είναι παρά φύση να ξεπεραστούν χωρίς αυτόν. Τον θέλουμε αρωγό.
Δεχθήκαμε αυτά που ζήτησε ο δήμαρχος, κάναμε τα βήματα από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα κάνει και η δημοτική αρχή και δεν θα μείνει προσκολλημένη σε επεισόδια που οι ίδιοι οι φίλοι της ΑΕΚ ζήτησαν συγγνώμη. Πρέπει να βρούμε πεδίο συνεννόησης. Χτίζουμε ένα γήπεδο-κόσμημα. Ένα κέντρο άθλησης και πολιτισμού. Ένα γήπεδο μοναδικό που θα τονώσει την αγορά της Φιλαδέλφειας, η οποία στενάζει. Περίπου 1 εκατ. κόσμος θα επισκέπτονται την πόλη.
Προσφέρουμε τη δυνατότητα να οργανώνονται πολύπλευρες εκδηλώσεις, το μουσείο θα είναι καθημερινά σημείο ιστορικής αναφοράς. Σε μια εποχή που η χώρα μαστίζεται από ανεργία, θα δημιουργηθούν περίπου 1500-2000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια του έργου και 200 μετά.
Κλείνοντας θέλω να πω κάτι στους φιλάθλους μας: Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το γήπεδο θα γίνει. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Θα τρέξουμε με χίλια. Η ΑΕΚ γεννήθηκε στα δύσκολα. Γεννά νικητές μέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Επιστρέφουμε στο σπίτι μας και ξαναβάζουμε την ΑΕΚ εκεί που ανήκει».