Τον μεγαλύτερο θρίαμβο στη σύγχρονη ιστορία του πέτυχε ο Παναθηναϊκός αποκλείοντας (και πάλι) τον Ολυμπιακό από το κύπελλο στο άδειο, λόγω τιμωρίας, ΟΑΚΑ.
Η νίκη με 77-76 με κάρφωμα του Μπατίστα στη λήξη, είναι ίσως η πιο μεγάλη σε αξία στα ντέρμπι «αιωνίων» δεδομένου των συνθηκών που έγινε το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Ο Ιβάνοβιτς ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο την θητεία του στον Παναθηναϊκό ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα του (ακόμα και από τον περσινό τελικό στο ΣΕΦ όπου σε περίπτωση νίκης έπαιρνε πρωτάθλημα) και χρεώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό την ευθύνη της ήττας καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους παίκτες του μέσα στο ματς για την επικινδυνότητα του πληγωμένου αντιπάλου του.
Οσο και αν ακούγεται οξύμωρο, το γεγονός ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε κόσμος, βοήθησε στη συγκεκριμένη φάση τον Παναθηναϊκό, που ως νέα ομάδα είχε μηδενικό άγχος και δεν άκουγε καμμία μουρμούρα της εξέδρας, όπως θα συνέβαινε στο 42-55 ή στο 58-68.
Αναλογικά για τόσο νωρίς στη σεζόν το ντέρμπι ήταν αρκετά καλό, αν και οι αμυντικές αδυναμίες των δύο αντιπάλων (κυρίως του Ολυμπιακού) επέτρεψαν ένα τόσο ψηλό σκόρ.
Ουσιαστικά επρόκειτο για έναν άθλο των «Πρασίνων» που χωρίς να θέλουμε να τον υποτιμήσουμε δεν θα μπορούσε καν να διεκδικηθεί αν δεν έδειχνε τέτοιες τάσεις αυτοκτονίας ο Ολυμπιακός.
Σε επίπεδο τόσο υψηλό είναι αδιανόητο να τρως καλάθι στον αιφνιδιασμό στη λήξη μετά από εύστοχη δική σου βολή, αλλά ο Ολυμπιακός το κατάφερε και αυτό και το «τριφύλλι» αγκάλιασε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, ίσως τον πιο γλυκό από όλους.
Με σύνθεση ανάγκης και τρεις έφηβους στη δωδεκάδα (οι 17χρονοι Παπαγιάννης και Κόνιαρης και ο 16χρονος Λούντζης), νοκ άουτ τους Γκίστ και Μαυροκεφαλίδη και με σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίζει ο Φώτσης, οι γηπεδούχοι έδειχναν να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι κόντρα στον πιο «δεμένο» (αλλά υπερόπτη και χωρίς μυαλό) Ολυμπιακό.
Όταν οι φιλοξενούμενοι βασιζόμενοι στον εξαιρετικό Λοτζέσκι (συνέχισε από εκεί που τελείωσε πέρυσι) τον θετικότατο Πρίντεζη και τον Σπανούλη – στο 3ο δεκάλεπτο- προηγήθηκαν με 55-42 στο 28′ και 60-49 στο 30′ πίστεψαν ότι τελείωσαν το παιχνίδι. Ο Μπατίστα είχε απενεργοποιηθεί, ο Διαμαντίδης ήταν εκτός ρυθμού και όλα κυλούσαν ιδανικά για τον Ολυμπιακό που όμως χαλάρωσε και όταν το κάνεις αυτό κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο που έχει μάλιστα τέτοια συντριπτική παράδοση στο ΟΑΚΑ, τότε έχεις κάνει το μοιραίο λάθος.
Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε ποτέ το παιχνίδι, ο Παππάς έσωσε την παρτίδα (με εκπληκτικό κρεσέντο ξαναέβαλε την ομάδα του στο παιχνίδι μειώνοντας σε 62-58 και ενώ λίγο νωρίτερα η ομάδα του έχανε με 68-58) και ο Διαμαντίδης την κέρδισε, πετυχαίνοντας ένα από τα γνωστά του τρίποντα μετά από «τούβλο» του Σλότερ όπου η μπάλα εξοστρακίστηκε προς τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, ισοφάρίζοντας 75-75 στα 16”.
Ο Ολυμπιακός που νικούσε 75-68 στο 38′ ουσιαστικά έκανε δώρο τη νίκη αφού επέλεξε στο τελευταίο δίλεπτο ερασιτεχνικές επιθέσεις και κανείς δεν έπαιρνε πάνω του την επίθεση.
Ο Σλούκας αστόχησε στη πρώτη από τις δύο βολές στα 6” (όπου λανθασμένα ο Παναθηναϊκός τον οδήγησε σε φάουλ, άσχετα αν βγήκε σε καλό) και στην επαναφορά η άμυνα του Ολυμπιακού έκλεισε πάνω στον Διαμαντιδη αφήνοντας – με ερασιτεχνικό τρόπο – αεροδιάδρομο στον Μπατίστα που εκμεταλλεύτηκε το δώρο του αρχηγού (ασίστ) και κάρφωσε επικυρώνοντας με το σπαθί του τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη σε ένα ματς απίστευτο.
Ο πάγκος φώναζε για φάουλ (που είχε να δώσει) αλλά οι παίκτες αγρόν ηγόραζαν…
Άλλωστε από το πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε κάνει την υπέρβαση, καθώς όχι απλά έμενε πολύ ανταγωνιστικός στο παιχνίδι, αλλά απαντούσε με συνεχόμενα σερί σε κάθε προσπάθεια του Ολυμπιακού να περάσει μπροστά.
Από το πρώτο τετράλεπτο του αγώνα όταν μετέτρεψε το προβάδισμα του Ολυμπιακού (2-0) σε 7-2 και αργότερα σε 12-4 (5′) με μπροστάρη τον Μπατίστα (σε άμυνα και επίθεση) και τον Γιάνκοβιτς στην επίθεση.
Αλλά και στο κρίσιμο σημείο προς το τέλος του ημιχρόνου (οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 28-25 στο 17′) όπου με νέο σερί 7-0 προηγήθηκε με 33-28 και τελικά πήγε στα αποδυτήρια έστω με το ισχνό προβάδισμα του ενός πόντου.
Σε αυτό το πρώτο εικοσάλεπτο ο Μπατίστα έκανε μεγάλη φθορά στους φιλοξενούμενους όχι μόνο με τους 10 πόντους που πέτυχε (και 5 ριμπ.) αλλά κυρίως με τα φάουλ που φόρτωνε τους αντίπαλους ψηλούς και ημίψηλους (Πέτγουεϊ 3, Ντάνστον 2, Χάντερ 2).
Όμως επιθετικά δεν είχε τη βοήθεια που θα ήθελε από Σλότερ και Διαμαντίδη. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε στο πρώτο μέρος την εμμονή του Ολυμπιακού στα τρίποντα (3/16) βγάζοντας μόλις δύο αιφνιδιασμούς.
Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι με εξουδετερωμένο τον Σπανούλη (δεν είχε πνευματικά στο παιχνίδι) τον οποίο άλλαξε μόλις στο 5ο λεπτό ο κόουτς Μπαρτζώκας, δεν είχαν το εύκολο καλάθι. Ενώ παρά την πίεση από την αρχή σε όλο το γήπεδο, δεχόμενος καλάθια κάτω από τη ρακέτα, έχασε το μεγάλο του όπλο που ήταν ο αιφνιδιασμός, βγάζοντας μόλις έναν σε ολόκληρο το ημίχρονο. Εκεί τον κράτησε σε επαφή με το σκορ ο Μάτ Λοτζέσκι και ο Μπράιαν Ντάνστον.
Ο Παναθηναϊκός πλέον μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει την ώρα που ο Ολυμπιακός μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο γκρίνιας και μάλιστα χωρίς τον Πρίντεζη που θα κάνει αρθροσκόπηση στον αστράγαλο την Παρασκευή και θα μείνει ένα μήνα εκτός !
Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Διαμαντάκος (3ριμπ.), Σλότερ 7 (3/5δίπ., 0/3τρίπ., 1/2 βολ., 3λάθ., 1ασ.), Μποχωρίδης 5 (1/3δίπ., 1/2τρίπ., 1ριμπ., 1λάθ., 3ασ.), Γιάνκοβιτς 11 (4/5δίπ., 0/3τρίπ., 3/4βολ., 4ριμπ., 2ασ., 4κλ.), Φώτσης 7 (2/2δίπ., 1/2τρίπ., 2ασ, 2κλ.), Παππάς 19 (4/5δίπ., 3/5τρίπ., 2/2βολ., 4λάθ., 1κλ.), Μπλουμς 8 (1/1δίπ., 2/4τρίπ., 1ριμπ., 1λάθ., 1κλ.), Διαμαντίδης 8 (0/2δίπ., 2/4τρίπ., 2/2βολ., 5ασ., 6λάθ., 1κλ.), Μπατίστα 12 (5/7δίπ., 2/3βολ., 7ριμπ., 2λάθ., 1ασ.)
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 6 (2/5τρίπ., 1ριμπ., 1λάθ.), Χάντερ 6 (3/5δίπ., 2ριμπ., 1ασ.), Ντάνστον 10 (3/8δίπ., 4/6βολ., 5ριμπ., 3ασ., 2κλ.), Σπανούλης 12 (3/5δίπ., 2/5τρίπ., 3λάθ., 3ασ., 3κλ.), Μάντζαρης 3 (1/1τρίπ., 3ασ.), Σλούκας 3 (1/1δίπ., 0/1τρίπ., 1/2βολ., 6ασ., 1λάθ.), Λαφαγιέτ 7 (2/4δίπ., 1/7τρίπ., 1λάθ., 1ασ., 3κλ.), Λοτζέσκι 16 (1/1δίπ., 4/5τρίπ., 2/2βολ., 1λάθ., 1ασ.), Πρίντεζης 13 (5/7δίπ., 0/3τρίπ., 3/4βολ., 9ριμπ., 5λάθ., 1ασ.)