Η περίπτωση του κ. Χαράλαμπου (Μπομπ) Κοζώνη ταλαιπώρησε την ΑΕΚ για περίπου τέσσερις μήνες και κατέληξε σε φιάσκο αφού ο εδρεύων στο Σικάγο έλληνας επιχειρηματίας δεν κατάφερε _ τουλάχιστον σύμφωνα με τους μεγαλομετόχους της ομάδας που είπαν ότι τον έψαξαν εξονυχιστικά _ να αποδείξει την οικονομική ευρωστία του.
Ο «θείος από το Σικάγο» δεν ήρθε λοιπόν για να στηρίξει το όραμά του για τη «μάμα ΑΕΚ ή ΑΪΚ» (όπως την είχε αποκαλέσει), ωστόσο «θείοι» για την Ένωση φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάθε ήπειρο της Γης.
Ο κ. Κώστας Μακρής είναι αυτός που εμφανίστηκε εσχάτως στο προσκήνιο ως ενδιαφερόμενος να επενδύσει στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, όμως η δική του περιουσία στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας όχι απλώς δεν αμφισβητείται αλλά θεωρείται πολύ μεγάλη.
Ο κ. Μακρής, που είναι τις τελευταίες ημέρες το πιο «hot» πρόσωπο όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΠΑΕ ΑΕΚ, δεν είναι βέβαια καινούργιος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας, καθώς το 2005 αποφάσισε να αγοράσει την Παναχαϊκή, η οποία βρισκόταν στη Β’ Εθνική.
Έγινε ιδιοκτήτης της πατρινής ομάδας καταβάλλοντας 900.000 ευρώ στον τότε μεγαλομέτοχο κ. Αρη Λουκόπουλο, ωστόσο η θητεία του αποδείχθηκε βραχύβια, αφού στις 4 Μαΐου του 2009 παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο στον δικηγόρο κ. Αλέξη Κούγια έχοντας, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, χάσει 10 εκατ. ευρώ.
Επιχειρηματίας με περιουσία που υπολογίζεται σε περίπου 1,2 εκατ. δολάρια δεν μπορεί να λογίζεται ως… πεπονόφλουδα, ειδικά σε μια εποχή όπου η ΑΕΚ κυνηγά το ευρώ με το τουφέκι.
Ωστόσο δεν φαίνεται και διατεθειμένος να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη μιας ΠΑΕ την οποία βαραίνουν συνολικά (συνδυασμός χρεών + μεσομακροπρόθεσμων υποχρεώσεων) περίπου 35 εκατ. ευρώ. Θα το έκανε _ είπε _ ευχαρίστως αν ο κ. Πόλυς Χατζηιωάννου (εξέχον μέλος της «ομάδας σωτηρίας» που συστάθηκε το καλοκαίρι του 2004) δεχόταν να επανενεργοποιηθεί στην ΑΕΚ ως ισότιμος μετοχικός συμπαίκτης.
Ή έστω αν προέκυπτε κάποιος άλλος ισχυρός (και αποδεδειγμένα αξιόπιστος και σοβαρός) επιχειρηματίας που θα ήθελε να πορευτεί στο πλευρό του για να βγάλουν την ΑΕΚ από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Τα 5,5 εκατ. ευρώ και ο Γ. Δαλακούρας
Η συντριβή (6-0) από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η αγωνιώδης προσπάθεια του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Σταύρου Αδαμίδη να μαζέψει τα 5,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την εξόφληση (πρώην και νυν) ποδοσφαιριστών της ομάδας, ώστε αυτή να εξασφαλίσει την αδειοδότηση για τη συμμετοχή σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ερχόμενης περιόδου, οδήγησαν στο να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής για τους οπαδούς της Ένωσης.
Οι οργανωμένοι σύνδεσμοι απαίτησαν παραιτήσεις, οι δύο εναπομείναντες μέτοχοι κκ. Πέτρος Παππάς και Νίκος Νοτιάς αποφάσισαν ότι ως το καλοκαίρι θα αποχωρήσουν από την ΠΑΕ και ο κ. Αδαμίδης αναγκάστηκε να κλειδώσει στο συρτάρι του το πλάνο λιτότητας και εξυγίανσης που είχε κατά νουν και το οποίο βασιζόταν στην, έστω πενιχρή, οικονομική συνδρομή των δύο προαναφερθέντων μετόχων.
Έτσι, από τη μία ημέρα στην άλλη η ΑΕΚ βρέθηκε να ψάχνει «θείο» που θα την προικίσει, με τον κ. Μακρή _ αν και… ολυμπιακών φρονημάτων, όπως παραδέχεται ο ίδιος _ να δείχνει περισσότερο «ζεστός» να επενδύσει στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.
Επίσης ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Δαλακούρας _ διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΠΑΕ επί εποχής του αείμνηστου (πραγματικού «θείου» των ΑΕΚτζήδων) Λουκά Μπάρλου _ φέρεται να συζητεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ένα νέο σχήμα, αλλά μόνο ως μέτοχος μειοψηφίας.
Ορατή και η λύση του Πρωτοδικείου
Η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της, οι οπαδοί της πλέον επαναστατούν με όσα βλέπουν και αυτή η μίζερη όσο και αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί πλέον να διαιωνίζεται. Τα ψέματα τελείωσαν.
Μοιραία, αν δεν προκύψει νέος «σωτήρας» ή αν ο κ. Μακρής δεν έχει (ή δεν βρει ο ίδιος) επενδυτές στο πλευρό του οι οποίοι θα τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα και να πιστέψει ότι δεν θα γίνει ξανά θύμα «δαγκώματος» 10 εκατ. ευρώ, όπως (ισχυρίζεται ότι) του συνέβη στην Πάτρα, η λύση θα δοθεί στο Πρωτοδικείο.
Τι σημαίνει αυτό χονδρικά; Η ΠΑΕ θα προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας διορισμό νέας διοίκησης. Αν το κάνει ο ίδιος ο κ. Αδαμίδης ως διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, τότε θα πρέπει να παρουσιάσει στον πρόεδρο του δικαστηρίου ονόματα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διοίκηση.
Το ίδιο δικαιούται να πράξει και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, αλλά και οποιοσδήποτε μέτοχος ή μικρομέτοχος της ΠΑΕ.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα επιλέξει, απ’ όλους όσοι προτείνουν ονόματα και σχήματα, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ της ΠΑΕ. Εν συνεχεία αυτό το ΔΣ θα συνέλθει σε σώμα και θα εκλέξει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.
Κάπως έτσι θα πάει η ιστορία ώσπου να βρεθεί _ αν βρεθεί _ επιχειρηματίας ή εταιρεία που θα ενδιαφερθεί για την ΠΑΕ ΑΕΚ και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της.
Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών
Βασικοί μέτοχοι στην ΠΑΕ ΑΕΚ είναι πλέον οι κκ. Παππάς και Νοτιάς με ποσοστό που αναλογεί σε κάτι περισσότερο από 40% στον καθέναν. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν τους ανήκουν όλες ονομαστικά, καθώς ο κ. Παππάς διαχειρίζεται εκείνες των κκ. Πόλυ Χατζηιωάννου και Γκίκα Γκούμα, ενώ ο κ. Νοτιάς αυτές που ανήκαν στον κ. Τάκη Κανελλόπουλο.
Το συνολικό πακέτο πάντως παραμένει ενεχυριασμένο στη Morgan Stanley αντί χρέους που πλέον με τις προσαυξήσεις υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ιδού η μετοχική κατάσταση της ΠΑΕ πριν από τη διάλυση της «ομάδας σωτηρίας» του 2004:
Νικόλαος Νοτιάς: 25,77%
Γκίκας Γκούμας – Πόλυς Χατζηιωάννου: 19,62%
Πέτρος Παππάς: 14,38%
Τάκης Κανελλόπουλος: 13,89%
Ντέμης Νικολαΐδης: 7,19%
Νάσος Θανόπουλος: 4,97%
Παντελής Αθηνής: 2,79%
Νικόλαος Κούλης: 1,18%
Ο Χιμένεθ, η Χέρκουλες, το Κύπελλο και η «Original 21»
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και στο θέμα του προπονητή της ΑΕΚ. Ο ισπανός τεχνικός κ. Μανόλο Χιμένεθ παραμένει στο τιμόνι της ομάδας αφενός επειδή έχει ήδη καρπωθεί σχεδόν όλο το ποσό που προβλέπεται ως ετήσια αμοιβή του (ήτοι περίπου 800.000 ευρώ καθαρές αποδοχές), αφετέρου διότι δεν είναι στιγμή για επαναστατικές αλλαγές όταν η ΑΕΚ έχει μπροστά της την πρόκληση να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ύστερα από εννέα χρόνια μέσω του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος (30 Απριλίου με αντίπαλο τον Ατρόμητο).
Ο κ. Χιμένεθ με διαδοχικές δηλώσεις του στον ισπανικό Τύπο δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει σε ομάδα της χώρας του, ενώ λέγεται ότι την επομένη του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πίεσε τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Αδαμίδη να τον «ελευθερώσει» ώστε να γυρίσει στην πατρίδα του για να αναλάβει την τελευταία στη βαθμολογία της Πριμέρα Ντιβισιόν, Χέρκουλες.
Όταν όμως ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης του θύμισε ότι στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση τα μισά απ’ όσα προβλέπει το συμβόλαιό του, ο 47χρονος τεχνικός αναδιπλώθηκε και άρχισε να μιλάει ξανά για τη μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ να κατακτήσει επιτέλους έναν τίτλο.
Το χειρότερο όλων για τον κ. Χιμένεθ είναι ότι έχασε και την έξωθεν καλή μαρτυρία που είχε στους κόλπους της «Original 21». Και τούτο διότι η μπάλα για τις πολλές ταπεινωτικές ήττες της εφετινής σεζόν πήρε και τον ίδιο στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο εν λόγω σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Μανόλο, πόσες ξεφτίλες τύπου Βόλου, Αρη, Πανιωνίου, “Καραϊσκάκη” νομίζεις ότι μπορείς να φορτώσεις στην πλάτη της ΑΕΚ προτού φύγεις για την πατρίδα σου; Πόσες φορές ακόμη θα αναφέρεις ως επίτευγμα ότι είμαστε τρίτοι στο πρωτάθλημα και ότι συμμετέχουμε στον τελικό του Κυπέλλου; Πόσα πειράματα και rotation πρέπει να ανεχθούμε ακόμη;».