Κοντονής: Η ΕΠΟ θέλει Grexit για να πιέσει την κυβέρνηση

Σταθερός στις απόψεις του όσον αφορά το ζήτημα της διακοπής του Κυπέλλου και κατ’ επέκταση του Grexit παραμένει ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση επεσήμανε ότι τα πάντα είναι στο… χέρι της ΕΠΟ και πως αν συμμορφωθούν οι εγχώριοι παράγοντες τότε δεν θα αλλάξει τίποτα.

 

«Αν δεν συμμορφωθούν στην κάθαρση οι εγχώριοι παράγοντες τότε δεν θα αλλάξει κάτι», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δεν ψάχνει εξιλαστήρια θύματα και να εκτονώσει καταστάσεις. Πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα που δημιουργεί άλλα κοινωνικά προβλήματα. Την κρίση δημιούργησε η ΕΠΟ που επιδιώκει την αποβολή της για να πιεστεί η Κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

 

Αναλυτικά τα όσα τόνισε ο Σταύρος Κοντονής στην κρατική τηλεόραση:

 

Για το γεγονός ότι είναι ανυποχώρητος στις θέσεις του:

 

«Κάθε ώρα που περνάει πλέον μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι απευκταίο. Αν δεν συμμορφωθούν στην κάθαρση οι εγχώριοι παράγοντες τότε δεν θα αλλάξει κάτι».

 

Για το αν μπορεί να σηκώσει το κόστος:

 

«Το κόστος είναι απολύτως θετικό για την κυβέρνηση. Από τη διαδικασία αυτή θα δρομολογηθεί η κάθαρση του ποδοσφαίρου. Αν θέλουν να συνεχιστούν οι διοργανώσεις και να συμμετάσχουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη θα πρέπει να πάρουν μέτρα. Δεν γίνεται FIFA και UEFA να κάνουν εσωτερική κάθαρση και εδώ να συνεχίζεται η καχυποψία και η ανυποληψία».

 

Για το πλάνο που υπάρχει:


«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε νομοθετικά μέτρα και να επιβάλλουμε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Κάθαρση στο ποδόσφαιρο και επιστροφή σε καθεστώς κανονικότητας».

 

Για τη δική του παρέμβαση στην ΕΠΟ και τι ζητάει:

 

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ΕΠΟ. Ζητάμε την εναρμόνιση του καταστατικού και του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ με αυτά που ισχύουν σε FIFA και UEFΑ. Εδώ υπάρχει μία περίεργη κατάσταση. Υπάρχουν παράγοντες του ποδοσφαίρου σε κακουργηματικές πράξεις και η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ δεν εξετάζει τις υποθέσεις. Αυτά είπα στον εκπρόσωπο της FIFA που είχε έρθει στην Ελλάδα. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Πως τα επιτρέπουν αυτά οι διεθνείς ομοσπονδίες;».

 

Για τους νόμους που ζητάει η FIFA να αλλάξουν:

 

«Για διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή τους. Αλλά για νόμους που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο, ο ένας από το 99′ και ο άλλος ο περσινός δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Ειδικά για τη νομοθεσία περί ντόπινγκ. Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή δεν είναι δυνατό να συζητείται να ακυρωθεί. Αυτά συνέβαιναν άλλες εποχές. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει νομοθεσία της Ελληνικής Βουλής. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι Επιτροπή της ΕΠΟ και στελεχώνεται από τακτικούς Δικαστές. Εμείς είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ή θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τεθούν σε αναστολή ή να επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας αφού γίνει αλλαγή στο καταστατικό. Κάθαρση στο ποδόσφαιρο θα γίνει».

 

Για την πιθανή παραίτηση Γκιρτζίκη κι αν θα βοηθούσε:

 

«Η κυβέρνηση δεν ψάχνει εξιλαστήρια θύματα και να εκτονώσει καταστάσεις. Πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα που δημιουργεί άλλα κοινωνικά προβλήματα. Την κρίση δημιούργησε η ΕΠΟ που επιδιώκει την αποβολή της για να πιεστεί η Κυβέρνηση. Είναι λαϊκό αίτημα η κάθαρση στον αθλητισμό. Τα πράγματα είναι καθαρά στους φιλάθλους. Θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο και να μην είναι θεατές καταστάσεων βίας που διακυβεύεται η σωματική ακεραιότητά τους. Αυτό είναι και αίτημα των ομάδων».

 

Για τη συνάντηση με τους «μεγάλους» που δεν έγινε:

 

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι οι παράγοντες βάζουν το ζήτημα της διαφάνειας και της ισονομίας στο ποδόσφαιρο. Κανένας δεν θέλει να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες. Αν όμως αυτό είναι το μέσο για να φτάσουμε στην ισονομία, τότε θα πάμε έτσι. Επιδίωξα τη συνάντηση για να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και να δίδονται λύσεις».

 

Γιατί δεν επέλεξε όλους τους προέδρους:

 

«Έχω συζητήσει με τους κύριους Πανόπουλο και Σπανό. Είναι ένα σχέδιο απολύτως λογικό, το θεωρώ ως θετική βάση για συζήτηση και αντανακλά την αγωνία παραγόντων του ποδοσφαίρου για κάθαρση».

 

Για τη χρήση καμερών στα γήπεδα:

 

«Όταν παρέλαβα ζήτησα να μάθω τι γίνεται με το σύστημα παρακολούθησης. Το ελληνικό κράτος είναι πληρώσει 15 εκατ. ευρώ αλλά δεν είχε γίνει τίποτα. Με τον νόμο τον δικό μου τον Μάιο υποχρεώθηκαν όλες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ να αναλάβουν αυτές την τοποθέτηση καμερών με δικά τους έξοδα. Αυτά πλέον λειτουργούν και η Αστυνομία μπορεί να κάνει και ταυτοποιήσεις. Φυσικά χρειάζονται βελτιώσεις. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο λειτουργεί κανονικά επίσης. Όπου υπήρξε πρόβλημα, υπήρξε από μεριά των φιλάθλων με ευθύνη των ΠΑΕ λόγω καταστρατήγησης του νόμου. Γι’ αυτό υπήρξαν τιμωρίες και θα υπάρξουν. Πιστεύω από τη νέα χρονιά με την εφαρμογή των μέτρων θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Για πρώτη φορά υπάρχουν συλλήψεις και παραπομπές για κακουργήματα σε συμμετοχή σε επεισόδια. Τόσα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να επιληφθεί. Υπάρχει σωρεία συλλήψεων, υπάρχουν προφυλακίσεις και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω. Μέχρι τώρα οι οπαδικοί στρατοί επέβαλαν την κατεύθυνση στις κυβερνήσεις».

 

Για τη φημολογούμενη παρουσία Μαρινάκη και Μελισσανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου:


«Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο».

 

Για το Koriopolis και την υπόθεση της Εγκληματικής Οργάνωσης:


«Είναι ένα θέμα η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Έχω ζητήσει την επιτάχυνση των Δικών. Δεν πρέπει οι Δίκες που αφορούν αριθμό πολιτών να μένουν σε εκκρεμότητα. Πρέπει να υπάρξει γρήγορη εκκαθάριση. Εδώ έχουμε σοβαρές κακουργηματικές υποθέσεις. Εγώ το αποδίδω σε καθεστώς ασυδοσίας που διαπερνούσε τις σχέσεις ομάδων και παραγόντων με την ΕΠΟ. Με τη νομοθετική ρύθμιση αυτό το καθεστώς θα λυθεί».

 

Για την ΕΠΟ που υποστηρίζει ότι η διακοπή του Κυπέλλου και αποτελεί και παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο:

 

«Είναι ισχυρισμοί που πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο ΣτΕ. Δεν υπάρχει παράβαση στο αυτοδιοίκητο. Ο νόμος δίνει τον δικαίωμα στον Υπουργό να παίρνει πολιτικά μέτρα για την τήρηση της τάξης. Αυτό ήταν η διακοπή του Κυπέλλου».

 

Γιατί δεν αποφάσισε να σταματήσει το πρωτάθλημα:

 

«Τότε θα είχε δίκιο η ΕΠΟ ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας. Πήραμε μέτρα για να μη θίξουμε δικαιώματα. Το πρωτάθλημα διενεργείται από τη Super League. Και εκεί αν αντιληφθούμε κάτι δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ η ΕΠΟ μας κατηγορεί ότι παραβήκαμε την αρχή της αναλογικότητας, η FIFA μας λέει ότι σαν μέτρο θα μπορούσε να ισχύσει και η διακοπή του πρωταθλήματος».

 

Για τη βία σε άλλα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου:

 

«Ο νόμος ισχύει για όλα τα αθλητικά γεγονότα».

 

Για το αν θα κάνει πίσω στην απόφαση για διακοπή του Κυπέλλου:

 

«Ορισμένοι έχουν εθιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε κάτι με τη διοργάνωση αν βγάλει απόφαση το ΣτΕ και κερδίσουμε και η ΕΠΟ πάρει τα μέτρα κάθαρσης που αναφέραμε στη FIFA, τότε υπό όρους συζητάμε την επανέναρξη του Κυπέλλου με κεκλεισμένων των θυρών ή ξένους διαιτητές. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η τάξη για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά».

 

Για τον αν ο Αλέξης Τσίπρας τον στηρίζει στις αποφάσεις του:

 

«Ο πρωθυπουργός μίλησε δημόσια και κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Εγώ εύχομαι να συμβούν όλα αυτά που έχουμε πει για να συνεχιστεί ομαλά η αθλητική ζωή και η ΕΠΟ να καταλάβει πως η ίδια μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Κι εύχομαι να ολοκληρωθεί και ο θεσμός του Κυπέλλου».

 

Για τους μισθούς στην ΕΠΟ:


«Αν υπάρχει διάθεση και βούληση μπορούμε να λύσουμε προβλήματα και να απεμπλακούν κάποιοι που είναι γατζωμένοι στις καρέκλες τους και απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς. Δεν γίνεται η διοίκηση της ΕΠΟ να παραμένει γατζωμένη στις καρέκλες ενώ βαραίνονται με κακουργήματα. Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με 10.000 ευρώ, μισθός ανάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διαφάνεια. Οι ανακοινώσεις των ΠΑΕ συναινούν προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Για τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

 

«Μας ενδιαφέρει το ζήτημα, αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε γιατί τότε παρεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο. Όταν έχεις δύο αγώνες, ο ένας κρίσιμος, και έχεις δύο διαιτητές, ο ένας με εμπειρία κι άλλος όχι. Που θα βάλεις τον έμπειρο διαιτητή; Στον κρίσιμο αγώνα. Εδώ στους δύο αγώνες Κυπέλλου έγινε το αντίθετο. Το ποδόσφαιρο μόνο του θα πρέπει να προχωρήσει στην κάθαρση».

 

Για το κλείσιμο της Θύρας 13:


«Από τότε δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαμε επεισόδια».

 

 

 

Πηγή: www.sport-fm.gr

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ