Η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε έξαλλα μέχρι τις πρωινές ώρες την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας, του πρώτου από το 1993. Πολύ έξαλλα. Τόσο που το τρόπαιο έπεσε απ’ τα χέρια του Σέρχιο Ράμος και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του πούλμαν που περιέφερε την αποστολή των μαδριλένων στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας. «Το Βήμα» παρουσιάζει ανάλογες περίεργες ιστορίες Κυπέλλων…
Το κύπελλο, μου έπεσε απ’ τα χέρια
Ο Σέρχιο Ράμος φαίνεται ότι τη γλύτωσε σχετικά φτηνά. Αν τουλάχιστον ισχύουν οι πρώτες πληροφορίες που θέλουν το βάρους 20 κιλών τρόπαιο να μην έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Δεν συνέβη το ίδιο το 2002 με το Κύπελλο Γερμανίας που κατέκτησε η Σάλκε.
Κατά τη διάρκεια αντίστοιχης παρέλασης του πούλμαν των θριαμβευτών στους δρόμους του Γκελσενκίρχεν, το τρόπαιο έπεσε στον δρόμο γλιστρώντας απ’ τα χέρια του μάνατζερ της ομάδας κ. Ρούντι Ασάουερ. Χρειάστηκαν μια επίσκεψη σε χρυσοχόο και μερικές χιλιάδες ευρώ για να επανέλθει στην κανονική μορφή του!
Ζημιές Ελλήνων
Πριν από δύο δεκαετίες (21/3/1991) η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ κατακτούσε στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας στον τελικό την ισπανική Σαραγόσα. Στους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν την απονομή, ο Παναγιώτης Φασούλας είδε το πορσελάνινο τρόπαιο να διαλύεται στα χέρια του!
Ο άνθρωπος που δεν ακούμπησε
Κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται να σηκώσει κάποια στιγμή της καριέρας του το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο αργεντινός Χούλιο Σέζαρ Ολαρτικοετσέα… ξέχασε μετά τον θρίαμβο της Αλμπισελέστε το 1986 να ακουμπήσει το βαρύτιμο τρόπαιο! «Έκατσα στον πάγκο, ήπια λίγο νερό και έβλεπα τους πάντες να ξεχύνονται στον αγωνιστικό χώρο κάνοντας τον γύρο του θριάμβου.
Ήθελα να ρουφήξω κάθε στιγμή, κάθε εικόνα. Κι έτσι δεν ακούμπησα ποτέ το τρόπαιο» είπε μετά τη νίκη (3 – 2) της Αργεντινής επί της (τότε) Δυτικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1986.
Η «κλοπή» του Κυπέλλου UEFA
Όταν το 1980 η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης κατέκτησε το Κύπελλο UEFA στον γερμανικό «εμφύλιο» απέναντι στη Γκλάντμπαχ (2 – 3, 1 – 0), φρόντισε να το γιορτάσει δεόντως. Κάτι που μεταφράζεται σε γλέντι με πολλά λίτρα μπύρας. Τόσα που τα περισσότερα μέλη της ομάδας αδιαφορούσαν για το τρόπαιο που βρισκόταν στην άκρη του τραπεζιού. Εκτός από τον Μπερντ Χέλτσενμπαϊν. «Κανείς δεν πρόσεχε το Κύπελλο κι έτσι το πήρα σπίτι μου!
Την επόμενη ημέρα με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος Γιούργκεν Γκέρχαρντ που το έψαχνε εναγωνίως και ρωτούσε τους πάντες. Τον άφησα δυο ώρες να αγωνιά και στη συνέχεια του αποκάλυψα ότι είναι ασφαλές στο σαλόνι μου».
Στα… σκουπίδια
Ακόμη λιγότερο σεβασμό σε σχέση με τους παίκτες της Αϊντραχτ, έδειξαν το 1976 οι ποδοσφαιριστές της Ζυρίχης που κατέκτησε το Κύπελλο Ελβετίας. στο κύπελλο που κατέκτησαν νικώντας 1 – 0 την Σερβέτ.
Όπως θυμήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα ο μετέπειτα ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελβετίας κ. Κουμπί Κουν «κάποια στιγμή στο εστιατόριο που γιορτάζαμε έρχεται ένας σερβιτόρος και με ρωτάει με απόλυτα σοβαρό ύφος: «Κύριε, πείτε μου σας παρακαλώ, στ’ αλήθεια κερδίσατε το Κύπελλο Ελβετίας; Γιατί κάποιος από την παρέα σας πέταξε το τρόπαιο σε έναν σκουπιδοτενεκέ έξω στον δρόμο!»
Για πάντα στο μουσείο
Το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης διεκδίκησαν για τελευταία φορά στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ η Μαγιόρκα και η Λάτσιο. Η ιταλική ομάδα αναδείχθηκε νικήτρια με 2 – 1 και έκτοτε φιλοξενεί στο μουσείο της το τρόπαιο μιας διοργάνωσης που ήταν ανέκαθεν στη σκιά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Το ίδιο συνέβη και με το τρόπαιο του Μουντιάλ το 1970, όταν το κατέκτησε για τρίτη φορά η Βραζιλία, ωστόσο η ομοσπονδία της έπεσε θύμα ληστείας κι έτσι χάθηκε για πάντα το «Ζιλ Ριμέ» όπως ονομαζόταν προς τιμή του εμπνευστή της διοργάνωσης.
Βαθούλωμα μέρος της ιστορίας
Το Τσάμπιονς Λιγκ ξεκίνησε το 1993 ως συνέχεια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, διοργάνωσης από την οποία «κληρονόμησε» και το τρόπαιο. Αυτό έμεινε απαράλλαχτο μέχρι το 2005, όταν το κατέκτησε για πέμτπη φορά στην ιστορία της η Λίβερπουλ και απέκτησε το δικαίωμα να το κρατήσει για πάντα στην τροπαιοθήκη της. Ωστόσο από τους πανηγυρισμούς «κληρονόμησε» ένα γενναίο βαθούλωμα δίπλα στο ένα χερούλι!
«Έπεσε απ’ τα χέρια κάποιου παίκτη στο ξενοδοχείο της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη» εξήγησε ο υπεύθυνος του μουσείου της Λίβερπουλ. «Δεν πρόκειται να την επισκευάσουμε, καθώς ακόμη κι αυτή η μικρή ζημιά είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία του τελικού».