…Η «PREMIER LEAGUE» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ!
Τα επιχειρηματικά μυστικά του κορυφαίου πρωταθλήματος της Ευρώπης, της αγγλικής «Premier League», αποδεικνύουν ότι δεν είναι…τίποτα «αγγελικά πλασμένο» στο ποδόσφαιρο!
Το αρίστης ποιότητας «προϊόν» αποφέρει ιλιγγιώδης «τζίρους» από τηλεοπτικά-εμπορικά δικαιώματα. Όμως, πολλοί σύλλογοι χρωστούν τα…μαλλιοκέφαλα τους, για να πληρώνουν έναν «στρατό» από σταρς των γηπέδων.
Το Finance Futebol αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των ομάδων εξαρτάται από την γενναιοδωρία των ιδιοκτητών τους και τα τεράστια δάνεια που τους παρέχουν για να «συντηρηθούν», ενώ, το «ξένο κεφάλαιο» έχει καταγεγραμμένες συμμετοχές (holdings) σε ποσοστό άνω του 50% σε «φορολογικούς παραδείσους», διάσπαρτους στον κόσμο, γεγονός το οποίο συμβάλει σημαντικά στην μείωση της καταβολής φόρων στα αποτελέσματα τους. Κάπου εδώ αρχίζουν και «λύνονται» πολλές απορίες…
Νησιά Κέιμαν και Μπαχάμες
Βγαίνουν πολλά στη…φόρα. Ενδεικτικά:
– ο αμερικανός ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάλκομ Γκλέιζερ, αγόρασε την ομάδα έναντι 928 εκατ. ευρώ μέσω των εταιρειών Red Football Limited- Red Football Partnership General Partner Inc, εγγεγραμμένες στην πολιτεία της Νεβάδα που επωφελούνται από τους χαμηλούς φόρους.
– ο Ρώσος κροίσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς «δάνεισε» 847 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι, χρήματα που μετατράπηκαν στο 100% των μετοχών της στο όνομα του.
– Για τον σεΐχη Μανσούρ το FF αρκείται στο ότι του ανήκει το 100% της Μάντσεστερ Σίτι μέσω της Abu Dhabi United Group και προσδιορίζει την επένδυση στα 565 εκατ. ευρώ.
– Περίεργα πράγματα στην Αρσεναλ. Απουσιάζει το όνομα του μέτοχου Ρώσου μεγιστάνα Αλισερ Ουσμάνοφ (μεγαλομέτοχος με 62% ο αμερικανός Σταν Κρόνκι) και το 27% του αποδίδεται στην Red and White Securuties Ltd, με βάση τον «φορολογικό παράδεισο» Τζέρσεϊ.
– Στην Τότεναμ η ιδιοκτήτρια ENIC (70% o Τζον Λιούις), άλλοτε και της ΑΕΚ, είναι εγγεγραμμένη στις Μπαχάμες.
– Ο αμερικανός Τζον Χένρι (FSG) πλήρωσε μόλις 165 εκατ. για την Λίβερπουλ, αλλά ανέλαβε τους τόκους των δανείων της.
– Στην Φούλαμ ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ (Mafco Holdings) επένδυσε μέσω…ατόκων δανείων από άλλες εταιρείες.
– Η Σάντερλαντ ανήκει στην Drumaville (Ελις Σορτ) του «φορολογικού παραδείσου» της νήσου Τζέρσεϊ και στη Νιούκασλτ ο Μάικ Ασλει «έριξε» 160 εκατ. ευρώ μέσω της St.James Holdings Limited.
– Η Στόουκ ανήκει στην εταιρία online τυχερών παιχνιδιών bet365 Group και η Μπόλτον στο Fildraw fund του Εντουιν Ντέιβις, κατοίκου του «φορολογικού παραδείσου» Isle of Man.
– Το 75% της Γουλβς περιήλθε στην Bridgemere Investments (Στιβ Μόργκαν) με έδρα κάποια…Γκουέρνσεϊ, ενώ, η Μπέρμιγχαμ εντάσσεται στην Birmingham International Holdings Company των νήσων Κεϊμαν κ.α, κ.α.