Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την ανάληψη του Euro 2028 ή του παγκοσμίου κυπέλλου 2030 υπεγράφη σήμερα στο κτήριο διοίκησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το μνημόνιο συνυπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, εκ μέρους της Βουλγαρίας ο υπουργός των Σπορ Καμεν Κραλιεφ, εκ μέρους της Ρουμανίας ο υπουργός των Σπορ Μπόγιαν Ματέι και εκ μέρους της Σερβίας ο υπουργός νεολαίας και σπορ Βάνια Ουντόβιτσιτς.
Μετά το πέρας της διαδικασίας υπογραφής του Μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των χωρών Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας ο υφυπουργός Αθλητισμού κ Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ Ευάγγελος Γραμμένος και οι υπουργοί των Σπορ των τριών χωρών, έκαναν τις εξής δηλώσεις:
Γιώργος Βασιλειάδης: «Μετά την υπογραφή του κοινού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, για την ανάληψη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2028 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2030, ξεκινάμε μια κοινή προσπάθεια, με αισιοδοξία, με χαμόγελο και σοβαρότητα και με γνώμονα τις καλύτερες μέρες για αυτήν εδώ την περιοχή, για αυτούς εδώ τους λαούς, σε μία ταλαιπωρημένη περιοχή που απασχολεί συνήθως στην υφήλιο με αρνητικές ειδήσεις. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό και να απασχολούμε πλέον τον κόσμο θετικά και να αποδείξουμε ότι πρωτοπορούμε και ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί. Και το ότι υπογράφεται το μνημόνιο αυτό εδώ στη Θεσσαλονίκη δείχνει και την πολιτική μας θέση για την επόμενη μέρα με ανοιχτά Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων. Είναι μία πολύ μεγάλη μέρα, μία πολύ συγκινητική μέρα και προχωράμε για να κατακτήσουμε τους στόχους μας».
Ευάγγελος Γραμμένος: «Είναι προφανές ότι όταν μιλάει κανείς για ποδόσφαιρο, επιβάλλεται να είναι στο τραπέζι και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και ορθώς έπραξε η κάθε πολιτική ηγεσία της κάθε χώρας με την κλήση των εκπροσώπων των ομοσπονδιών τους. Είναι όπως είπε και ο κύριος υπουργός μία μεγάλη μέρα σήμερα. Εμείς ως ποδόσφαιρο πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή όλη η προσπάθεια μπορεί να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, είτε πάρουμε τη μία διοργάνωση, είτε πάρουμε την άλλη, το ζητούμενο είναι ότι αυτό πρέπει να πετύχει. Δεν είναι το ζήτημα μόνο ποδοσφαιρικό, έχω την άποψη ότι οι θετικές εξελίξεις που θα προκύψουν από αυτό το εγχείρημα θα καταδείξουν ότι τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή που επιβάλλεται να αναδείξει πρώτα την ίδια περιοχή της και πως είναι ικανή για να προχωρήσει σε μεγάλα έργα και σημαντικές διοργανώσεις, που θα αναδείξουν αυτήν την περιοχή».
Κράσεν Κράλεφ (υπουργός των Σπορ της Βουλγαρίας): «Από τις τέσσερις χώρες που έχουμε συναποφασίσει την κοινή ανάληψη των αγώνων για ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τέτοιας κλίμακας και επειδή υπογράψαμε επίσημα το Μνημόνιο συνεργασίας, έχω να πω, πως έχουμε δημιουργήσει μία αρχική οργανωτική επιτροπή η οποία θα συνεχίσει το έργο της και θέλω να συγχαρώ τους ομολόγους μου των άλλων τριών ομοσπονδιών για τη σημερινή παρουσίαση που ήταν πολύ ακριβής, πολύ σωστή. Δεν έχουμε αυταπάτες, η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ σημαντική και μεγάλη, αλλά έχουμε όλες τις προκλήσεις και την πολλή δουλειά που στέκεται μπροστά μας. Το έχουν ανάγκη οι βαλκανικοί μας λαοί κι εγώ έχω την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που κάνουμε με τους συναδέλφους μας είναι πραγματικές και ρεαλιστικές και απηχούν ακριβώς την πραγματικότητα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές αυτής της ιδέας και είμαστε σαν υποψήφιοι διοργανωτές, ανταγωνιστές με τις άλλες χώρες. Τα βαλκανικά κράτη δεν υποχωρούν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να διοργανώσουμε ένα Ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές στα θέματα που θα απαιτηθούν, για τις μεταφορές, τις διασυνδέσεις, τα ξενοδοχεία. Έτσι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ότι εμείς μπορούμε να είμαστε από τους καλύτερους διοργανωτές και μιλάω εκ μέρους και των τεσσάρων διοργανωτριών χωρών, ώστε να είμαστε έτοιμοι για το τελικό αποτέλεσμα και για να εκπληρώσουμε τη μεγάλη υποχρέωση που έχουμε μπροστά μας. Και δεν πρέπει να υποτιμούμε και τις δυνατότητες που έχουμε. Τα κυριότερα πράγματα που έχουμε μπροστά μας είναι οι αμφιβολίες που μπορεί να έχουμε για τον σχεδιασμό. Αυτό έχει μέλλον όπως και η θέληση των λαών μας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με την υποψηφιότητα μας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θέλουμε να διοργανώσουμε, αλλά και το παγκόσμιο κύπελλο. Θέλω να ευχηθώ επιτυχία κι εμείς, η βουλγαρική αντιπροσωπεία θα φύγουμε από την Ελλάδα γεμάτοι αισιοδοξία για τις επικείμενες αθλητικές εκδηλώσεις που θα έχουμε, την αθλητική συνεργασία και τις ενέργειες που έχουμε να κάνουμε».
Ο υπουργός Νεότητας και Σπορ της Σερβίας κ. Βάνια Ουντόβιτσιτς τόνισε:
«Ευχαριστώ την ελληνική πλευρά για την φιλοξενία που έχουμε εδώ στην πόλη τις τελευταίες 24 ώρες. Εμείς από την πλευρά της Σερβίας θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην διεκδίκηση των αγώνων με την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 αλλά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2018. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ μαζί και οι χώρες μας και πιστεύω πως σαν λαοί έχουμε κοινό χαρακτήρα και είναι πολύ καλό που είμαστε σε αυτή την κοινή υποψηφιότητα. Πιστεύω ακόμα πως είμαστε σε καλό δρόμο και η φιλοδοξία μας θα βρει ανταπόκριση».
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ρουμανίας, Ραζβάν Μπουρλεάνου δήλωσε: «Πρώτα από όλα να δηλώσω πως χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, γιατί πριν από αυτή τη συνάντηση αυτό που συνήθως λέμε είναι ότι ο «αθλητισμός ενώνει». Σήμερα η συνάντηση μας αυτή αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το ότι τέσσερις χώρες, αντιπροσωπείες κυβερνητικών εκπροσώπων και ομοσπονδιών βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι και αναλαμβάνουν μια κοινή διοργάνωση με άξονα το ποδόσφαιρο, που πρέπει να το βλέπουμε σαν κοινωνικό φαινόμενο παράλληλα με τις κοινωνικές αξίες. Και για αυτό έχουμε πραγματικά ανάγκη για έναν σωστό ανταγωνισμό και με στόχο ένα τέτοιο θεσμό όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ώστε να δημιουργήσουμε τις υποδομές. Και αυτό σημαίνει ότι για ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό γεγονός είναι αναγκαία η ενότητα σε επίπεδο πολιτών, των τεσσάρων αυτών χωρών και δεν μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τις κοινωνίες. Για τη φιλοξενία ενός τέτοιου γεγονότος έχουμε την ικανότητα να μάθουμε από άλλους που έχουν κάνει αυτά τα πράγματα και να παράξουμε τέτοια πράγματα, ώστε οι χώρες μας να δώσουν το παράδειγμα και την απάντηση ότι μπορούν να αναλάβουν μεγάλες διοργανώσεις όταν θα υπάρχει μία κοινή στρατηγική και πολλά θα μπορούν να συμβούν μέσω του ποδοσφαίρου στις χώρες μας. Περιμένουμε και άλλα κοινά αθλητικά δεδομένα τα οποία μπορούν να συμβούν στο μέλλον στις μεταξύ μας συνεργασίες».