Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στην αγορά του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Newcastle United, ανέφερε το BBC σε χθεσινό του ρεποσρταζ.
Η προτεινόμενη εξαγορά ύψους 305 εκατομμυρίων λιρών, από τον περασμένο Απρίλιο, κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2020 μετά από έλεγχο από την Premier League, η οποία αντιμετώπισε πίεση για να εμποδίσει τη συμφωνία λόγω ανησυχιών για φημολογούμενεςμεταδόσεις πειρατικών προγραμμάτων στη Σαουδική Αραβία.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ανήσυχο για το ζήτημα της πειρατείας ήταν το beIN Sports που ανήκει στο Κατάρ, το οποίο κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης της Premier League σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά του απαγορεύεται η λειτουργία στη Σαουδική Αραβία.Αυτή η απαγόρευση έχει αρθεί, δήλωσε το beIN Sports στις 6 Οκτωβρίου, αφαιρώντας το πιο σημαντικό “αγκάθι” για τη συμφωνία.
Το PIF, το οποίο παρέχει το 80% της χρηματοδότησης για τη συμφωνία, θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστό από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας στον έλεγχο ιδιοκτησίας της Premier League, σύμφωνα με το BBC. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ανησυχίες σχετικά με την πειρατεία μετάδοσης ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο δεν πρέπει να επηρεάσουν την προσφορά.
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων διαθέτει καθαρό πλούτο άνω των 430 δισεκατομμυρίων ευρώ, 13 φορές μεγαλύτερο από τον σεΐχη Μανσούρ, ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι και 50 φορές πιο πλούσιο από τον Νάσερ Αλ-Κελαΐφι, πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν. Το σαουδαραβικό ταμείο είναι το κυρίαρχο επενδυτικό ταμείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και ανήκει άμεσα στον Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, έναν νεαρό πρίγκιπα που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες ως πιθανός ενδιαφερόμενος για την αγορά της Ίντερ.
“Αντί να επιτρέψουμε σε όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο απλώς και μόνο επειδή έχουν βαθιές τσέπες, ζητήσαμε από την Premier League να αλλάξει τον έλεγχο ιδιοκτησίας και διεύθυνσης τους για την αντιμετώπιση θεμάτων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Sacha Deshmukh, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας.